Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Χανιά-Ηράκλειο, Ληξούρι-Αργοστόλι, Λάρισα-Βόλος, έτσι για να πούμε μερικές «διάσημες» κόντρες. Οι διαμάχες μεταξύ χωριών για το ποιος ήταν παλιά το μεγαλύτερο κεφαλοχώρι ή περιοχών ολόκληρων που δεν έχουν καν κοινά γεωγραφικά σύνορα είναι κάτι συνηθισμένο στην Ελλάδα. Οι τοπικές αψιμαχίες μάλιστα είχαν μετατραπεί σε σκληρές κόντρες τον καιρό του Καλλικράτη, φέρνοντας στην επιφάνεια παλιές διαμάχες και φουντώνοντας καινούργιες.
Για αυτό και δεν ξενίζει τόσο το θέμα που έθεσε ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ζητά την… απόσχιση του Νομού Ηλείας από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα) και την ένταξη την στην περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία).
Μέχρι και δημοψήφισμα πρότεινε ο βουλευτής για να αποκατασταθεί αυτό το «θεσμικό μόρφωμα», όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο εντάσσεται διοικητικά η Ηλεία αν και γεωγραφικά ανήκει στην Πελοπόννησο. Φανταζόμαστε, βέβαια, πως αν κάτι τέτοιο προχωρούσε, θα πρέπει αντίστοιχα να ακολουθήσει με αίτημα δημοψηφίσματος και η Αχαΐα…
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αν ξεπεράσουμε το γεγονός πως συνήθως τα δημοψηφίσματα δεν ευνοούν εκείνον που τα προκαλεί, έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε μια άλλη κόντρα στην ίδια περιοχή. Αφορούσε το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα. Ο «Παρθενώνας της Πελοποννήσου», όπως είναι γνωστό το μνημείο που περιλαμβάνεται στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο, είχε αποτελέσει «μήλον της Εριδος» ανάμεσα σε Ηλεία και Μεσσηνία.
Αρχικά ήταν στη δικαιοδοσία της Ζ’ Εφορίας Ηλείας (στην οποία εντάσσονταν και η Μεσσηνία), μέχρι που το 2006 δημιουργήθηκε η ΛΗ’ Εφορία Μεσσηνίας, η οποία ζήτησε -και έλαβε- την ευθύνη του μνημείου. Μέχρι που το 2009 ο ναός επέστρεψε στην Ηλεία.
Το θέμα είχε φθάσει αρκετές φορές στη Βουλή από επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της περιοχής. Από τις πιο χαρακτηριστικές απαντήσεις που είχαμε ακούσει ήταν αυτή του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου: «Είτε άτυπα είτε τυπικά, αυτή την ερώτηση μου την έχουν κάνει όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ηλείας, μου την έχετε κάνει εσείς από τον ΛΑ.Ο.Σ. (σ.σ.: ο Βαΐτσης Αποστολάτος) επανειλημμένα, μου την έχουν κάνει υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης, μου την έχει κάνει και ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας», είχε πει και συνέχισε λέγοντας πως οι αρχαίοι θα μείνουν στην Ιστορία επειδή έκτισαν το ναό, αλλά «εμείς θα μείνουμε στην Ιστορία επειδή καταφέραμε να τον μεταφέρουμε δύο φορές χωρίς να αλλάξουμε ούτε τα όρια του νομού ούτε το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο ναός».
Παρεμπιπτόντως να πούμε πως ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα παραμένει με το ίδιο στέγαστρο-τέντα εδώ και τριάντα χρόνια. Η φθορά της ειδικής μεμβράνης είναι εμφανής, αλλά το έργο όλο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και όλο απ’ έξω μένει. Οσο για την ερώτηση που είχε καταθέσει ο Κ. Τζαβάρας τον περασμένο Ιούλιο, παραμένει επίσης αναπάντητη. Το υπενθυμίζουμε απλώς για την ιστορία…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου