Το θέμα της οικονομίας θεωρείται πια «ξεπερασμένο». Οχι γιατί έχουν λύσει τα δομικά της προβλήματα ή η αξιολόγηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς, αλλά γιατί όλοι γνωρίζουν ότι στο «τέλος της ημέρας» οι υπουργοί θα υπογράψουν τα πάντα. Οπως έκαναν τον περασμένο Μάιο, όταν ψήφισαν με χειροκροτήματα το τέταρτο Μνημόνιο με μειώσεις συντάξεων 18% και περικοπή του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ.
Αυτό που απασχολεί τους «στρατηγούς» του Μαξίμου, και τελευταία έχουν μαζευτεί περισσότεροι από τους Καρανίκες, είναι να βελτιωθεί η εικόνα του Τσίπρα, που υστερεί σημαντικά έναντι του Μητσοτάκη, και να δημιουργηθούν μέτωπα στην κοινωνία προκειμένου να αυξηθεί η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και να προκληθούν προβλήματα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το όπλο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το «χρήμα» και, όπως μαθαίνουμε, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να επενδύσει στο επικοινωνιακό τμήμα με απώτερο στόχο το καλοκαίρι του 2018 να έχουν βελτιωθεί οι πολιτικές συνθήκες για το κυβερνών κόμμα. Τότε ο πρωθυπουργός θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προσφύγει σε εκλογές τον επόμενο Σεπτέμβριο και για αυτό έχει δώσει εντολή να γίνουν τα πάντα στον επικοινωνιακό τομέα ώστε να εξωραϊσθεί η συνολική εικόνα της κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε «εταιρίες» δημοσκοπήσεων να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Βερναρδάκης δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδεχθεί ότι συνεργάτες του συμμετέχουν σε ορισμένες από αυτές.
Στο Διαδίκτυο δημιουργούνται sites με μόνη θεματολογία την «προστασία» του κυβερνητικού συστήματος. Στην ΕΡΤ, μετά την απομάκρυνση του διαφωνούντος Διονύση Τσακνή, είναι φανερή η επικράτηση του Νίκου Παππά και αυτό θα αποτυπωθεί λίαν προσεχώς. Οταν φτάνει στο σημείο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου να δηλώνει ότι σήμερα η κατάσταση στην ΕΡΤ είναι χειρότερη από αυτήν του παρελθόντος και ο αποπεμφθείς πρόεδρος να καταγγέλλει παραμάγαζα για να εισπράξει φίλια πυρά, τότε όλοι μπορούν να διαπιστώσουν ότι η νέα γραμμή του Μαξίμου είναι «μάχη χωρίς αιχμαλώτους».
Μένει ώσπου να φύγει…
Παράπλευρα θύματα της υπόθεσης είναι τα παραδοσιακά Μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο κόκκινο», τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους εν μέσω καταγγελιών εργαζόμενων ότι η κυβέρνηση πριμοδοτεί νέους «μιντιάρχες».
Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις διεργασίες που εξελίσσονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπου πλέον υπάρχουν ανοιχτά συζητήσεις για «τοποτηρητές», αλλά και σε εφημερίδες όπου ορισμένες φορές η προπαγάνδα του Μαξίμου περνάει «άγαρμπα» στα πρωτοσέλιδα, αντιλαμβανόμαστε ότι ο πόλεμος στα media θα είναι σκληρός και θα χρησιμοποιηθεί κάθε όπλο. Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται και στη Νέα Δημοκρατία ότι ο δρόμος προς την εξουσία δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
«Δεν θα γίνουμε “Φαρ Ουέστ” στις επενδύσεις», είπε προχθές στον ΣKAΪ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και έχει δίκιο. Ομως εάν κοιτάξει δίπλα του, δυστυχώς θα δει σκηνές «Αγριας Δύσης» με τις αφίσες επικήρυξης κατά του πανεπιστημιακού Αγγελου Συρίγου. Η κυβέρνηση ανέχεται την μπαχαλοποίηση της δημόσιας ζωής και τους τραμπουκισμούς στα πανεπιστήμια και αυτό αποτελεί στοιχείο που αποτρέπει επενδύσεις, για τις οποίες ενδιαφέρεται ο κ. Δραγασάκης. Καμία ανοχή στην ανομία, είτε στην οικονομία είτε στα πανεπιστήμια.
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και κατά πολλούς ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έδωσε το στίγμα του σε συνέντευξή του στη «Handelsblatt», δηλώνοντας ότι ο Σόιμπλε ήταν επιεικής με την Ελλάδα. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης νόμου για τα κράτη που θα φεύγουν από το ευρώ, επαναφέροντας το φάντασμα του Grexit. Η γραμμή του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα θα γίνει πιο σκληρή και αυτό θα φανεί τόσο στο θέμα του χρέους όσο και στα μέτρα για το 2018.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου