Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ασφαλώς τον πρώτο λόγο και τη βασική ευθύνη έχει ο κ. Τσίπρας, όμως σε μια ζαλισμένη κυβέρνηση, όπως ήταν αυτή του Ιουλίου του 2015, οι γραφειοκράτες του ΔΝΤ, των Βρυξελλών και του Βερολίνου κυριολεκτικώς οργίασαν, γνωρίζοντας ότι έπαιζαν μόνοι τους μπάλα στο «μνημονιακό γήπεδο». Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε σήμερα. Η υπερφορολόγηση έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά πλέον σταμάτησε να αποδίδει έσοδα. Τα στοιχεία της Κομισιόν για τα έσοδα από τον ΦΠΑ αποτυπώνουν πλήρως το καταστροφικό μοντέλο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα, καθ’ υπαγόρευση της τρόικας.
Ενώ ο ΦΠΑ αυξήθηκε το 2015 συνολικά στο 24% από 2% και η εστίαση πέρασε στον υψηλό συντελεστή από το 13% που είχε μειωθεί το 2013 τα έσοδα δεν αυξήθηκαν παρά σε μικρό βαθμό. Ο πραγματικός συντελεστής ΦΠΑ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,5%, αλλά τα έσοδα μόλις κατά 1,6% λόγω της συρρίκνωσης της φορολογικής βάσης κατά 2,4% και του περιορισμού της φορολογικής συμμόρφωσης κατά 4%.
Ο αυξημένος ΦΠΑ επιβαρύνει μόνιμα την οικονομία ενώ επιδοτεί τη φοροδιαφυγή. Το 2013, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ είχε μειώσει τον ΦΠΑ της εστίασης από 23% σε 13%, δεν υπήρξε πραγματική απώλεια στα έσοδα, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων αυξήθηκε σημαντικά, ενώ και η φορολογική συμμόρφωση βελτιώθηκε αισθητά.
Η κυβέρνηση Τσίπρα ακόμη και στις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού του 2015 δεν ήθελε να περιορίσει το κομματικό κράτος και έτσι έριξε όλο το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής στο σκέλος των εσόδων. Σε αυτό συμφώνησαν εύκολα και οι δανειστές, που είχαν πετύχει την ίδρυση του υπερταμείου, και ήθελαν ζεστό χρήμα από τους φόρους για να πάρουν τα δανεικά τους.
Οι φόροι όμως έμειναν και διαρκώς αυξάνονται. Το αφορολόγητο μειώθηκε και θα ξαναμειωθεί το 2019 ενώ ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιήθηκε. Η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε την υπερφορολόγηση και οι δανειστές την αποδέχθηκαν χωρίς αντίρρηση…
ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ TAXIBEAT
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χθες στη Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν, όπου ένα από τα βασικά θέματα ήταν η μετάβαση της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Κατά πάσα πιθανότητα στην παρέμβασή του θα εξήγησε στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες τη μεγάλη προσπάθεια του υπουργού του Χρήστου Σπίρτζη να βάλει σε «τάξη» την ψηφιακή αγορά της διαμεσολάβησης υπηρεσιών ταξί. Θα μπορούσε να πάρει μαζί του και τον ιδρυτή της Taxibeat να εξηγήσει πώς γίνεται η «ψηφιοποίηση» της αγοράς με ένα άρθρο και ένα νόμο. Οπως ακριβώς σκίστηκαν και τα μνημόνια. Γιατί, όπως είπε στην επίσημη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, «η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας».
ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΑΠΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έβαλε τα νούμερα κάτω και είδε ότι δεν βγαίνουν σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Ο νέος στόχος της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% δεν μπορεί να επιτευχθεί μετά την αναιμική επίδοση 0,6% του πρώτου εξαμήνου και για αυτό ο κ. Στουρνάρας μίλησε για ανάπτυξη 1,7%. Ωστόσο το κλίμα στην οικονομία δεν είναι καλό. Ο Σεπτέμβριος χάθηκε μεταξύ Eldorado και Ελληνικού, οι τραπεζικές μετοχές βυθίσθηκαν μεταξύ φημών και stress tests, ενώ η αξιολόγηση κινείται με ρυθμούς χελώνας. Για αυτό και ο κεντρικός τραπεζίτης προσγείωσε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου