Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Όμως, «ενώ εμείς κοιτούσαμε αλλού» -κατά τον έξυπνο τίτλο εβδομαδιαίας στήλης στο Politico-, η αμερικανική διπλωματία άνοιγε τα φτερά της σε μια περιοχή που ενδιαφέρει την Ελλάδα πάρα πολύ καθώς άπτεται των εθνικών της συμφερόντων. Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε σημαντική αποστολή στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ: να προσεγγίσει τα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχή ελαφρώς παραμελημένη από την Ουάσιγκτον τα προηγούμενα χρόνια.
Ανήσυχοι για την αύξηση της επιρροής της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, οι Αμερικανοί σπεύδουν να δώσουν νέα πνοή στην παλαιά σχέση τους με ορισμένες από τις χώρες της περιοχής. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία στην Ανατολική Ευρώπη κι έφθασε στο Μαυροβούνιο για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Αδριατικής, όπου συμμετείχαν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Μπορεί ο Τραμπ να μη συμφωνούσε με τις κυρώσεις που ψήφισε το Κογκρέσο κατά της Ρωσίας (αναγκάστηκε να βάλει τη υπογραφή του, λόγω της μεγάλης πλειοψηφίας βουλευτών και γερουσιαστών), αλλά ξέρει ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να έχει το πάνω χέρι στη Βαλκανική.
Εδώ και καιρό, από τότε που ξεκίνησε η αναταραχή στην ΠΓΔΜ, πλήθαιναν τα υπομνήματα και οι δημόσιες αναλύσεις Αμερικανών διπλωματών για την ανάγκη παρέμβασης ώστε οι χώρες της περιοχής να παραμείνουν μακριά από τη ρωσική επιρροή. Η πολύμηνη πολιτική κρίση στα Σκόπια, οι αδύναμοι θεσμοί, ενισχύουν την αστάθεια, τα πάθη και τις αμοιβαίες εντάσεις στις πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες.
Προεκλογικά, αλλά και στη διάρκεια των έξι μηνών της προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε δώσει ενδείξεις πως τα Βαλκάνια περιλαμβάνονται σε κάποια από τα σχέδια της εξωτερικής πολιτικής του. Εστίασε το ενδιαφέρον του στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν.
Ωστόσο, το ταξίδι του στην Πολωνία και η αποστολή του αντιπροέδρου Πενς δείχνουν ότι δεν έχει παραιτηθεί από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία οι Αμερικανοί θεωρούσαν πάντοτε ως δούρειο ίππο για την εδραίωση της ισχύος τους έναντι της Μόσχας.
Βέβαια, ο Τραμπ δεν έχει ξεδιπλώσει απόλυτα τις θέσεις του για τα Βαλκάνια, ενώ «σιγοβράζουν» τα πάθη στην περιοχή. Αν θέλουμε να μιλήσουμε γενικά, αγνοώντας τις λεπτές αποχρώσεις της πολιτικής, η εκλογή Τραμπ «μούδιασε» την Αλβανία (εκεί θριαμβεύει το όνομα Κλίντον), ενώ ευχαρίστησε τους Σέρβους. Εν αναμονή για τις επόμενες κινήσεις της προεδρίας Τραμπ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου