Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Του απαγορεύθηκαν επ’ αόριστον οι δημόσιες εμφανίσεις και η έξοδος από τη χώρα, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας ειδοποίησαν την κόρη του ότι μέχρι νεωτέρας δεν μπορεί να βγει από το σπίτι -εν αντιθέσει με το σύζυγο και τα παιδιά της. Εκπληκτος ο 57χρονος Ναγέφ, ο οποίος μέχρι πρότινος έπαιρνε απευθείας στο τηλέφωνο τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον αρχηγό της CIA, είδε μια μέρα τους έμπιστους φρουρούς του να εξαφανίζονται ως διά μαγείας και να αντικαθίστανται από ανθρώπους του «άσπονδου» ανιψιού του, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, νέου ισχυρού άνδρα στο βασίλειο.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Τον 31χρονο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αναβάθμισε αιφνιδιαστικά ο πατέρας του, βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, παίρνοντας το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον εξάδελφό του και δίνοντάς το στον αγαπημένο του γιο. Τέτοιες καραμπόλες εξουσίας συμβαίνουν στις αραβικές αυλές, αλλά η συγκεκριμένη αναμένεται να έχει διεθνείς επιπτώσεις. Πολλοί θεωρούν τον «Σαλμάν τζούνιορ» άπειρο και πολεμοχαρή -απόδειξη η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ο αποκλεισμός του Κατάρ και η κλιμάκωση της σαουδαραβικής παρουσίας στον εμφύλιο της Υεμένης, όπου το Ριάντ συγκρούεται «δι’ αντιπροσώπων» με την Τεχεράνη.
Αμερικανοί διπλωμάτες με δηλώσεις στους «New York Times» περιέγραψαν τον Νάγεφ ως σοβαρό και νουνεχή άνθρωπο, ο οποίος δεν θα συνωμοτούσε κατά του ανιψιού του. Η επιρροή του, όμως, στον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με τις διεθνείς του διασυνδέσεις προκαλούν έντονη ανασφάλεια στο νεαρό Σαλμάν. Γι’ αυτό λέγεται ότι ο τελευταίος θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να βλάψει το θείο του, ο οποίος εκτός των άλλων απολαμβάνει της ευρείας αποδοχής των «γερόντων» της βασιλικής οικογένειας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου