Όπως επισημαίνεται, παρά τη μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη-μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει πολλούς μαθητές.
Το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος την περίοδο από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της Ε.Ε. παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της Ε.Ε. ωφελήθηκαν του προγράμματος.
Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.
Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη-μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.
Η Ευρωβουλή τονίζει ότι τα προς διανομή προϊόντα θα πρέπει να προέρχονται από την Ε.Ε. και να είναι ουσιαστικά μη μεταποιημένα, κατά περίπτωση βιολογικά, τοπικά παραγόμενα και, εάν είναι δυνατόν, με ευρωπαϊκές ενδείξεις ποιότητας. Σημειώνει ότι η αγορά για τα προϊόντα με ευρωπαϊκή ένδειξη ποιότητας και τα βιολογικά προϊόντα είναι άνισα κατανεμημένη μεταξύ των κρατών-μελών και ότι τα προϊόντα αυτά έχουν υψηλότερο κόστος.
Ενθαρρύνει τη διανομή του 25% τουλάχιστον των βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για τα σχολεία μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης κριτηρίων για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και στην ευθυγράμμιση με αυτούς.
Προκειμένου να προωθηθεί η κατανάλωση πορτοκαλιών (και να αυξηθεί έτσι η πρόσληψη βιταμίνης C), προτείνει να διατεθούν στα σχολεία αποχυμωτές αυτοεξυπηρέτησης για την παραγωγή φυσικού χυμού πορτοκαλιού (χωρίς προσθήκη νερού).
Κούρεμα 40% στα αγροτικά δάνεια
Αν και η μελλοντική εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να επικεντρωθεί σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, δεδομένου ότι τα παιδιά θα πρέπει να αποκτούν από μικρή ηλικία υγιεινές και βιώσιμες συνήθειες και τάση για υγιεινό τρόπο ζωής, το ψήφισμα προτείνει να δοθεί προσοχή και στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Ευρωβουλή ζητάει επίσης τα πλεονάσματα φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υστερούν σε εμφάνιση αλλά βρίσκονται σε άρτια κατάσταση, να κρίνονται επιλέξιμα.
Σχετικά με τη σύναψη συμβάσεων, το ψήφισμα ζητάει να συμμορφώνονται με τα κριτήρια της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς για την ανάθεση, ωστόσο επιμένει ότι η χαμηλότερη τιμής δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο. Οπως τονίζει, οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων πρέπει να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση και τον θεμιτό ανταγωνισμό, ώστε οι μεγάλοι προμηθευτές να μην ευνοούνται άδικα εις βάρος των γεωργών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τονίζει ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα τοπικά προϊόντα και τις βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς και στα προϊόντα που παρέχονται από οργανώσεις παραγωγών, γεωργικούς συνεταιρισμούς και λαϊκές αγορές. Επισημαίνει ότι η χρήση των ελάχιστων συσκευασιών που επαρκούν για τη μεταφορά και τη διανομή προϊόντων του προγράμματος για τα σχολεία θα πρέπει επίσης να αποτελεί κριτήριο στις αποφάσεις αγοράς, λαμβανομένης υπόψη της ικανότητας αποθήκευσης και ψύξης των σχολείων και της ανάγκης διατήρησης της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων.
Τέλος, παροτρύνονται τα κράτη-μέλη να μειώσουν και να απλουστεύσουν το επίπεδο τεκμηρίωσης που απαιτείται από τους δικαιούχους του προγράμματος, προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος που αντιμετωπίζουν αυτοί. Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται η αύξηση της χρήσης ψηφιακών εργαλείων στη διαχείριση της τεκμηρίωσης.
Ειδήσεις σήμερα
ΟΠΕΚΑ: Ξεκινά το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα – Όλες οι πληροφορίες