Παρά τις επιφυλάξεις πολλών επιστημόνων ,το ολλανδικό Κοινοβούλιο άναψε το πράσινο φως για την παραγωγή συνθετικού κρέατος, κάνοντας δοκιμές σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις, όπως συμβαίνει σε Γαλλία και Γερμανία.
Εκτός των άλλων οι βουλευτές κάνουν λόγο για ασφαλή και υγιή είσοδο του εργαστηριακού κρέατος στην αγορά σε ελεγχόμενες συνθήκες καθώς εκτιμούν οτι το συνθετικό κρέας μπορεί να συμβάλει στην ευζωία των ζώων και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.Η άδεια πειραμάτων δεν σημαίνει οτι το κρέας εργαστηρίου δεν θα πωλείται στη χώρα εάν δεν υπάρχει σχετική έγκριση και δεν γίνει αξιολόγηση κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Ο παγκόσμιος πληθυσμός τα τελευταία 50 χρόνια διπλασιάστηκε, αλλά παράλληλα το σύνολο του κρέατος που παράγουμε τετραπλασιάστηκε! Αυτός ο τεράστιος όγκος του παγκόσμιου ζωικού κεφαλαίου δημιουργεί πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους επιστήμονες στην εντατικοποίηση των ερευνών καθώς εκτιμάται οτι μέχρι τα μέσα του 21 αιώνα , η παραγωγή κρέατος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 42% σε σχέση με τα επίπεδα του 2014, σε 450 εκατομμύρια τόνους.
Το εργαστηριακό κρέας είναι το προϊόν που προέρχεται από τα κύτταρα των ζώων και όχι από την σφαγή τους. Με το εργαστηριακό κρέας δε θα χρειάζεται πλέον να “εκτρέφονται και να σφάζονται ζώα. Η εκμετάλλευση των ζώων για το κρέας τους θα μειωθεί γρήγορα στον Δυτικό κόσμο. Εκτός από την ασφάλεια των τροφίμων και την καθαριότητα που θα παρέχεται στο εργαστήριο, υπάρχει επίσης η μείωση της αλυσίδας εφοδιασμού: το κρέας εργαστηρίου μπορεί να καλλιεργηθεί τοπικά και η προσφορά μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σχετικά γρήγορα ανάλογα με τη ζήτηση.
Στις 5 Αυγούστου 2013, το πρώτο χάμπουργκερ που αναπτύχθηκε από βλαστοκύτταρα σε εργαστήριο σερβίρεται στο Λονδίνο. Αυτό το γεγονός δεν ήταν απλώς ορόσημο στην ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής ικανότητας να παράγει κρέας που καλλιεργείται εργαστηριακά. Το επόμενο διάστημα θα δείξει πολλά και κυρίως αν οι καταναλωτές θα μπουν στη διαδικασία να καταναλώνουν εργαστηριακό κρέας που θα διατίθεται σε χαμηλές τιμές.
Ειδήσεις σήμερα
Κορονοϊός: Πάσχα με πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες και τεστ – Χαλάρωση από τον Μάιο