Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δεν είναι η στιγμή για άρση των μετακινήσεων και το Πάσχα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί.
«Από τον Μάιο θα δούμε πώς θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Κάποια μέτρα μπορεί σταδιακά να αρθούν. Για παράδειγμα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να μην έχει πλέον πολύ νόημα με την έννοια ότι η “Ομικρον 2” μολύνει και τους εμβολιασμένους σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υποπαραλλαγή που ευθύνεται για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα «ξεγλιστρά» ακόμη λίγο πιο πολύ από την προστασία των εμβολίων. Σημειώνεται, όμως, ότι ο εμβολιασμός παραμένει το μοναδικό «όπλο» έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου.
Οπως σημειώνει ο κ. Τζανάκης, η «Ομικρον 2» βρίσκεται στο 60%-80% των περιστατικών για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, δε, σχεδόν κυριαρχεί και ανευρίσκεται στο 80% των δειγμάτων. Εχει φανεί από μελέτες ότι η «Ομικρον 2» είναι κατά 30% πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής «Ομικρον». Με το υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, όμως, οι σκληροί δείκτες δεν ακολουθούν το… ύψος των κρουσμάτων. «Θα έχουμε μια ανοδική πορεία, που όμως θα είναι χαμηλή, όπως δείχνουν και τα μοντέλα. Θα αυξηθούν και οι σκληροί δείκτες, αλλά ελπίζουμε σε ήπια αύξηση. Υπάρχει μια ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσο, που είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού, οπότε δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο», αναφέρει.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Εισαγωγές, νοσηλείες
Οι νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι ήδη αυξημένες, ως αποτέλεσμα της αύξησης των μολύνσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκε αύξηση κατά 17%-20% στον αριθμό νοσηλευομένων σε απλές κλίνες.
Το 75% των νέων εισαγωγών αφορά σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Και αυτό αποτελεί ένα σημείο έντονου προβληματισμού των ειδικών. Οπως επισημαίνει ο κ. Τζανάκης, με την «Ομικρον 2» έχουν διπλασιαστεί -από 7% σε 15%- τα κρούσματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ειδικά σε ορισμένες περιοχές -ενδεικτικά αναφέρονται η Καρδίτσα, τα Γρεβενά, η Δράμα, η Κοζάνη, η Πρέβεζα, οι Σέρρες- το φαινόμενο μετατόπισης των νέων περιστατικών κορονοϊού στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ακόμη πιο έντονο. Αυτό μοιραία θα προκαλέσει αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνώσεων αλλά και των θανάτων, καθώς η ηλικία είναι ο κυριότερος παράγοντας επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19 και ανάγκης για νοσηλεία.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η αξιολόγηση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενός πιθανού χρονοδιαγράμματος για άρση περιορισμών, αρχής γενομένης από τις 18/4. Οι ειδικοί έβαλαν «μέτρο» σε οποιαδήποτε χαλάρωση έως την Πρωτομαγιά, με την ελπίδα έως τότε να έχουν μειωθεί οι δείκτες. Ειδικοί και κυβέρνηση συζητούν για κατάργηση πιστοποιητικών εμβολιασμού, χαλάρωση της χρήσης της μάσκας σε κάποιους εσωτερικούς χώρους και μείωση των τεστ, ώστε να γίνονται περισσότερο στοχευμένα. Ολοι οι περιορισμοί που θα αρθούν εάν συμβεί αυτό έως το καλοκαίρι θα επανεξεταστούν να επιστρέψουν από το φθινόπωρο, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα «ζορίσουν».