Πρόκειται για δύο σημαντικές καταθέσεις που μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση της δολοφονίας της μικρής Τζωρτζίνας έχουν ξεχωριστή σημασία για τη συμπεριφορά και τα θανατηφόρα «σχέδια» της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Αγωνία…
Από την πορεία των ερευνών είναι εμφανές ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου επιχειρούσε να διασφαλίσει ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να αποκαλυφθεί το φρικτό έγκλημά της και αγωνιούσε αν οι κινήσεις της και, κυρίως, ο τρόπος που το επιχειρούσε, δηλαδή η κεταμίνη, θα γίνονταν αντιληπτές από επιστήμονες και αστυνομικούς. Φοβόταν ότι τα 6,5 mg κεταμίνης θα ανιχνεύονταν σε εργαστήρια της Αθήνας και όχι στην επαρχία και, κυρίως, στην Πάτρα. Αυτή η αγωνία ήταν αντιληπτή το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, όταν ο εντατικολόγος τής ανακοίνωνε τον θάνατο της Τζωρτζίνας και εκείνη ζητούσε με αγωνία η νεκροτομή να γίνει στην Πάτρα.
Γιατρός που συμμετείχε στις προσπάθειες ανάνηψης της άτυχης Τζωρτζίνας περιγράφει: «Το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, ήρθε στην Εντατική νεαρό κορίτσι με άπνοια και καρδιακή ανακοπή. Συμμετείχα στις διαδικασίες ανάνηψης για περισσότερη από μία ώρα, ωστόσο το παιδί δεν τα κατάφερε, με την ώρα θανάτου να καταγράφεται στις 15.50. Βρισκόμουν έξω από το γραφείο του εντατικολόγου, που ενημέρωνε τη Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο του παιδιού της. Οταν έβγαινε έξω, μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ψύχραιμη, απαθής και δεν έκλαψε καθόλου. Η αντίδρασή της δεν ήταν καθόλου φυσιολογική για μια μάνα που της ανακοίνωναν τον θάνατο του παιδιού της».
Στη συνέχεια ο ίδιος γιατρός περιγράφει τις κινήσεις που τον άφησαν έκπληκτο: «Αυτό που με σόκαρε περισσότερο ήταν η αγωνία της να μεταφερθεί η σορός του παιδιού στην Πάτρα για να γίνει εκεί η νεκροτομή, κάτι που ζητούσε επίμονα. Μάλιστα, αντί να επικοινωνήσει με τον σύζυγό της ή συγγενείς της να τους ενημερώσει για τον θάνατο του παιδιού, πήρε τηλέφωνο ιατροδικαστή στην Πάτρα προκειμένου να γίνει εκεί η νεκροψία-νεκροτομή. Μάλιστα, μας έδινε το τηλέφωνο και μας παρότρυνε να μιλήσουμε με τον ιατροδικαστή, κάτι που αρνηθήκαμε, γιατί το πρωτόκολλο μας υποδεικνύει να ενημερώσουμε την Αστυνομία».
Νέα Φιλαδέλφεια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Ο γιατρός και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν και τον χαρακτηριστικό διάλογο που είχαν με την 33χρονη ως εξής:
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Πάρτε να μιλήσετε με τον ιατροδικαστή της Πάτρας, είναι στο τηλέφωνο.
- Γιατρός: Εμείς δεν έχουμε λόγο να μιλήσουμε με κανέναν. Μόνο με την Αστυνομία θα μιλήσουμε, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Να το πάτε στην Πάτρα για να γίνει η νεκροτομή.
Παράξενα περιστατικά
Διευθύντρια του Νοσοκομείου Παίδων, ομάδα γιατρών της οποίας είχε αναλάβει τις εξετάσεις της Τζωρτζίνας, στις καταθέσεις παρέθεσε όλα τα «καλά» και «περίεργα» που διαπίστωσε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και της νοσηλείας του παιδιού.
«Την Τζωρτζίνα την παρακολουθούσε η ομάδα εξεταστών-γιατρών, επικεφαλής της οποίας είμαι εγώ. Η εισαγωγή της, όπως θυμάμαι, είχε γίνει Τετάρτη, μετά τη μεταφορά της από νοσοκομείο της Πάτρας προκειμένου να προβεί σε έναν πλήρη νευρολογικό έλεγχο. Το παιδί είχε έρθει με διακοπή σίτισης από γαστροστομία, λόγω των περιστατικών που είχε στο νοσοκομείο της Πάτρας. Την Πέμπτη έγιναν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, συνοδεία του πατέρα της. Εντατικολόγοι έκριναν πως δεν έχρηζε νοσηλείας σε ΜΕΘ, η καρδιά του λειτουργούσε πάρα πολύ καλά, παρά το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του. Νευρολογικά δεν είχε δείγματα επιληπτικών κρίσεων, εκτός ότι το παιδί είχε εγκεφαλοπάθεια και τετραπληγία. Ζήτησα να συνεχιστεί η σίτισή της με γαστροστομία», φέρεται να καταθέτει η διευθύντρια του νοσοκομείου.
Στη συνέχεια της κατάθεσης, η διευθύντρια επισημαίνει τι συνέβη την 3η μέρα νοσηλείας του παιδιού και τα παράξενα περιστατικά και επεισόδια: «Την Παρασκευή και ενώ συνοδός της ήταν η μητέρα της, Ρούλα Πισπιρίγκου, και αφού είχε ξεκινήσει η σίτισή της, το παιδί παρουσίασε τρία επεισόδια σπασμών και μυδρίασης. Στο ένα ήταν παρούσα νευρολόγος, η οποία δεν είχε εικόνα χαρακτηριστικών ενός επιληπτικού επεισοδίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από καταγραφή μηχανήματος που έγινε αργότερα, στο οποίο δεν υπήρχαν ενδείξεις επιληπτικού επεισοδίου. Ζήτησα εκ νέου τη διακοπή σίτισης. Μου φάνηκαν περίεργα αυτά που συνέβαιναν και έδωσα εντολή, για να μη γίνουν λάθη, η χορήγηση των φαρμάκων να γίνεται από τις νοσηλεύτριες και όχι από τη μητέρα»…
Από τις καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί από γιατρούς του Ωνασείου, διαπίστωσαν ότι τον έναν μήνα που η Τζωρτζίνα νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, απομονωμένη από τη μητέρα, δεν είχε υπάρξει κανένα επεισόδιο που περιέγραφε η 33χρονη, παρά μόνο ένα, εξαιτίας ενδονοσοκομειακού μικροβίου που την είχε προσβάλει κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της στο νοσοκομείο της Πάτρας. Μόλις πήγαινε σε δωμάτιο, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, όπου είχε πρόσβαση η μητέρα, ξεκινούσαν τα επεισόδια…