Στην ομιλία του στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, ο κ. Γεωργαντάς επικεντρώθηκε στις συνθήκες που διαμορφώνουν για τον πρωτογενή τομέα το ασταθές διεθνές περιβάλλον και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Λόγω της κλιματικής κρίσης, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην εξεύρεση και χρήση νέων ανθεκτικότερων ποικιλιών στις καλλιέργειες. Παράλληλα, τόνισε ότι οι βελτιωμένες γεωργικές πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.
Είπε, επίσης, ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε την διατροφή που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας προσαρμόζοντας την παραγωγή μας σε αυτή, με παράλληλη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη, για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων που παράγονται στη χώρα μας.
Για την αγροτική επιχειρηματικότητα υποστήριξε:
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
«Να μεταβούμε από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και ταυτόχρονα της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών, αγροτικών συλλογικών σχημάτων. Πιστεύουμε στην πολλαπλασιαστική δύναμη της συνένωσης, των πολλών παραγωγών, μαζί. Το κυβερνητικό μας σχέδιο για τον αγροτικό τομέα έχει ως άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μετάβαση σε ένα νέο πρότυπο αγροτικής επιχειρηματικότητας».
Καταλήγοντας ο κ. Γεωργαντάς, επισήμανε ότι «Το νέο αυτό πρότυπο μπορεί να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί κάτω από τη δική σας επιστημονική ομπρέλα και γνώση».
Ελληνoγαλλική συνεργασία για το πρώτο Κρήτη φυσικό βοτανικό μονοπάτι στην Κρήτη
Τα εγκαίνια του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού πραγματοποιήθηκαν στο Καβούσι Ιεράπετρας. Πρόκειται για ένα «Φράγκικο» μονοπάτι Ενετικής περιόδου το οποίο έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί χάρη στην ελληνογαλλική αδελφοποίηση της κοινότητας Καβουσίου και που ανοίγει «γέφυρες», με νέα δεδομένα στην οργανωμένη επισκεψιμότητα Ελλήνων και ξένων στην περιοχή. Είναι μια βοτανική διαδρομή πάνω στο εντυπωσιακό φαράγγι του «Μέσωνα» που έφτιαξαν ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη με το δήμαρχο του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim που έχει αδελφοποιηθεί με το Καβούσι.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμπνευστής και πρωτεργάτης της αναβάθμισης του πρώτου στην Κρήτη φυσικού βοτανικού μονοπατιού είναι ο Γάλλος φιλέλληνας, λάτρης της Κρήτης καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν. Ο Γάλλος καθηγητής που έχει σπίτι στην Κρήτη και έρχεται συνεχόμενα στο νησί 40 χρόνια, είναι πρόεδρος του συλλόγου Αλσατία-Κρήτη και εκείνος συνεργάστηκε για την ενίσχυση και ανάδειξη του βοτανικού μονοπατιού με τους τοπικούς φορείς, αυτοδιοίκηση, βοτανολόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αλλά και φορείς από την Αλσατία.
Όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες, το σπάνιο φυσικό βοτανικό μονοπάτι το πρώτο στην Κρήτη, στη διαδρομή του στο φαράγγι 3 χιλιομέτρων έχουν καταγραφεί/σημανθεί και κωδικοποιηθεί σε 48 πινακίδες τα 80 και πλέον είδη βοτάνων της περιοχής που τα περισσότερα είναι ενδημικά/θεραπευτικά. Οι επισκέπτες/περιπατητές Έλληνες και ξένοι έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν την όμορφη φύση και να ενημερώνονται από τις πινακίδες για την ταυτότητα των φυτών/βοτάνων, λουλουδιών καθώς η απεικόνιση με τις πληροφορίες είναι στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γραφή. Σε αυτό, όπως αναφέρθηκε, υπήρξε συνεργασία με βοτανολόγους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ στη συνέχεια ζητήθηκε από Γάλλο βοτανολόγο και μεταφραστή καθώς και μαθητές από λύκειο του Στρασβούργου να παράξουν ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει το μονοπάτι και 48 από τα πιο ευδιάκριτα λουλούδια του, μια ιστοσελίδα (https://sentierbotaniquekavousi.com) με την ιστορία του μονοπατιού και του καναλιού, με την περιγραφή τού έργου και κάθε βοτάνου/λουλουδιού. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα χάρη στη βοήθεια όλων μας», ανέφερε συγκινημένος ο Γάλλος λάτρης της Κρήτης Ζαν Κλοντ Σβέντεμαν ο οποίος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη, όλους τους τοπικούς φορείς, επιστήμονες, τα μέλη του συλλόγου της Αλσατίας και τους πολίτες της περιοχής που βοήθησαν. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, στη συνεργασία με το αδελφοποιημένο χωριό Καβούσι από το 1998 και απηύθυνε κάλεσμα στους κατοίκους της Κρήτης, όπως και στους Έλληνες εκδρομείς και στους ξένους επισκέπτες να περιηγηθούν το μοναδικό φυσικό βοτανικό μονοπάτι