Δεδομένου ότι τα αγροτικά δάνεια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή, της PQH, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα περάσουν σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers, καθώς με το ισχύον πλαίσιο η PQH δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων. Ετσι, τον Νοέμβριο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους servicers, στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους και με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των δανείων.
Τι ισχύει σήμερα
«Μέχρι τώρα ο Eιδικός Διαχειριστής μπορούσε να κάνει κούρεμα στους τόκους που καταλόγιζε, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε αγρότη ή συνεταιρισμού. Για παράδειγμα, σε “πεθαμένους” συνεταιρισμούς μπορεί να διέγραφε ακόμα και το 100% των τόκων, ενώ αν ήταν πιο υγιής και είχε κερδοφορία, διέγραφε μικρότερο μέρος των τόκων, καθώς είχε ελπίδες να λάβει κάποια χρήματα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» εκπρόσωπος μεγάλου αγροτικού συνεταιρισμού. Σημειώνεται ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν 21.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς, εκ των οποίων μόνο οι μισοί είναι ακόμα ενεργοί, και η αξία τους αγγίζει τα 3,8 δισ. ευρώ.
Νέο τοπίο
Η νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνει διαγραφή μερική ή ολική του κεφαλαίου, αλλά και των τόκων που έχει καταλογίσει η PQH μέχρι σήμερα, ανάλογα βέβαια με την οικονομική δυνατότητα και τα περιουσιακά στοιχεία των δανειοληπτών. «Το κούρεμα μπορεί να φτάνει ακόμα και το 80%», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥπΑΑΤ, δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την οριστική επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.
«Θα υπάρχει, εκτιμώ κατά τη δική μου άποψη, μια εξατομίκευση, δηλαδή κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική και σε σχέση με τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί και σε σχέση με το τι δυνατότητες υπάρχουν για την περαιτέρω ενδεχομένως αξιοποίηση των περιουσιών των αγροτικών συνεταιρισμών», δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Επιπλέον, θα μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιτόκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται ακόμα και στο 12%, καθιστώντας ουσιαστικά ανέφικτη την αποπληρωμή τους. Μάλιστα, προβλέπεται για πρώτη φορά για τους «κόκκινους» δανειολήπτες, αγρότες και συνεταιρισμούς, η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των δανείων τους. Δηλαδή θα μπορούν να λάβουν νέο δάνειο από κάποια τράπεζα για να εξοφλήσουν το παλιό, και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.
Οπως επισήμανε ο κ. Τσιάρας, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κεντρική συμφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος με τον ειδικό διαχειριστή, ώστε να μπορεί ένα servicer να διαχειριστεί όλα αυτά τα δάνεια με διεύρυνση διαφόρων εννοιών, με ομαδοποίηση δανείων και με δυνατότητα πραγματικού κουρέματος των δανείων και αναχρηματοδότησής τους.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση, καθώς, επίσης, «θα υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία από την πλευρά του ειδικού εκκαθαριστή, προκειμένου να υπάρξει ο servicer, ο οποίος θα ικανοποιήσει ουσιαστικά όλο αυτό το ζήτημα και θα μπορέσει να αναλάβει όλη αυτή τη διαδικασία».
Συνεταιρισμός Zagorin: Επενδύει στο μέλλον και προστατεύει το περιβάλλον
Αποδέσμευση
Το σχέδιο ρύθμισης των κόκκινων αγροτικών δανείων περιλαμβάνει και την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών που μέχρι τώρα είναι δεσμευμένα, ώστε να διατεθούν στην παραγωγή. «Είναι ένα τολμηρό σχέδιο, το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς. Θα απελευθερωθεί πολύ υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσουμε μια ανάσα από ένα πρόβλημα, το οποίο δυστυχώς έρχεται από τις εποχές της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα λόγω των κόκκινων δανείων υπολογίζονται στα 26.000 και η αξία τους αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα ακίνητα αυτά θα διατεθούν για μίσθωση προκειμένου να αυξηθούν οι ταμειακές ροές των συνεταιρισμών, ενώ θα υπάρξουν και καινοτόμα τραπεζικά προγράμματα όπως οι συμβολαιακές κάρτες και το κεφάλαιο κίνησης ειδικού σκοπού για να επαναλειτουργήσουν οι παραγωγικές αυτές υποδομές.
«Αν σκεφθούμε ότι το ύψος των κόκκινων δανείων είναι περίπου 3,8 δισ. ευρώ, πιστεύουμε ότι άμεσα, με την αξιοποίηση της δεσμευμένης περιουσίας των συνεταιρισμών, που μπορεί να ξεπερνάει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζί με την περιουσία των αγροτών, μπορούμε να έχουμε 150 – 200 εκατ. αξιοποιήσιμης ακίνητης περιουσίας», σημείωσε ο κ. Τσιάρας σε συνέντευξή του.
Από την πλευρά του, όπως εξηγεί στον «Αγροτικό Τύπο» εκπρόσωπος της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, «εδώ και 12 χρόνια αυτές οι εγκαταστάσεις ήταν μπλοκαρισμένες, υπολειτουργούσαν, πάρα πολλές είχαν λεηλατηθεί από επιτήδειους. Πολλές υποδομές χρησιμοποιούνταν χωρίς οι αρμόδιοι να πληρώνουν κανένα μίσθωμα για τη χρήση των εγκαταστάσεων και λειτουργούσαν ανταγωνιστικά όχι μόνο προς τις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό εξυγιαίνεται ένα σύστημα, το οποίο ήταν άρρωστο εξαρχής».
Διάρκεια αποπληρωμής
Σε ό,τι αφορά στο χρόνο αποπληρωμής των δανείων, με τη νέα ρύθμιση επεκτείνεται ακόμα και στα 20-25 χρόνια από 10 έτη που είναι σήμερα. «Η PQH δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ρύθμιση μεγαλύτερη των 10 ετών και σε λίγες μόνο περιπτώσεις έφταναν τη 12ετία, με ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος. Με το νέο σύστημα, η πληρωμή θα γίνεται σε μεγάλο βάθος χρόνου, που δεν αποκλείεται να είναι ακόμα και τα 25 χρόνια», σημειώνει η ίδια πηγή.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Παράταση για υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ
Μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 παρατείνεται η υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων -χωρίς ποινή- της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) έτους 2024, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι τη Δευτέρα είχαν υποβληθεί μέσω του gov.gr, 634.253 οριστικές αιτήσεις. Εκ των οποίων οι 19.400 αιτήσεις είχαν γίνει online. Μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) έχουν υποβληθεί οριστικά 614.853 παραδεκτές αιτήσεις σε σύνολο 625.425 δεσμευμένων αιτήσεων. Επομένως, 10.572 αιτήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό επεξεργασία, ως δεσμευμένες από τα ΚΥΔ, αλλά μη οριστικοποιημένες (από τα ΚΥΔ).
«Αξιολογώντας την πορεία της υποβολής των αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παραγωγών και των ΚΥΔ, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος παραγωγός που δεν θα υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ενώ το επιθυμεί, δίνει μια ολιγοήμερη, τελική, παράταση, για την οριστική υποβολή τους, χωρίς ποινή, μέχρι και την Παρασκευή 4/10», αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του.
Και προσθέτει: «παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα ΚΥΔ να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε με το πέρας της παραπάνω καταληκτικής ημερομηνίας, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το σύνολο των παραγωγών της χώρας. Υπογραμμίζεται ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες.
«Από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο 5.10.2024, εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ειδήσεις σήμερα
Τέιλορ Σουίφτ: Η δωρεά της σε τράπεζα τροφίμων του Κάρντιφ για περισσότερους από 900 ανθρώπους
«Θα με αφήσεις χριστιανέ μου να μιλήσω;» – «Δεν είμαι χριστιανός»: Χαμός στον αέρα του ΣΚΑΪ
Iron Dome, Σφεντόνα του Δαυίδ και Arrow: Ο τριπλός θόλος που προστατεύει το Ισραήλ από επιθέσεις
Πρίγκιπας Χάρι: Και πάλι μόνος – Τι συμβαίνει με την Μέγκαν Μαρκλ;
Μαρινέλλα: Ποια η κατάσταση της υγείας της – Ημέρα αποφάσεων η Πέμπτη