Τα σχετικά επιβαρυντικά στοιχεία διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι είναι ικανά για την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται πως δεν είναι σεσημασμένο για υποθέσεις τρομοκρατίας ή να σχετίζεται με άτομα που έχουν συλληφθεί, τώρα ή στο παρελθόν.
Ο 49χρονος για την τελευταία καταβολή του μισθώματος της αποθήκης στις 5 Νοεμβρίου, πήγε σε τραπεζικό υποκατάστημα της οδού Ευτυχίδου στο Παγκράτι σε εσωτερικό μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών, ενώ ο ίδιος μένει στον Βύρωνα.
Οι Αρχές τον εντόπισαν από τις κάμερες του υποκαταστήματος και έφθασαν γρήγορα στα ίχνη του. Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση εντοπισμού της γιάφκας στο Παγκράτι, ο 49χρονος προέβη σε κάποιες ενέργειες απόκρυψης πραγμάτων. Συγκεκριμένα πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, τα ρούχα που φορούσε την ημέρα της κατάθεσης του μισθώματος. Τα συγκεκριμένα ευρήματα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς.
Τα αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε τον ρόλο του «συντηρητή» της αποθήκης, ενώ δεν αποκλείουν να ήταν ο ενδιάμεσος για τη διανομή οπλισμού και εκρηκτικών υλών σε άτομα που σχετίζονται με την προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας.
Ως «δάσκαλος-καθηγητής» είχε εμφανιστεί ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι, στον ιδιοκτήτη της αποθήκης και στην εν διαστάσει σύζυγό του, το 2008. Τους είπε πως θέλει τον χώρο για να βάλει ράφια προκειμένου να τοποθετήσει βιβλία του και πράγματα από το χωριό. Συμφώνησαν να τους δίνει 100 ευρώ κάθε δίμηνο.
Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εντόπισαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, τα οποία συγκρίνονται στις τράπεζες δεδομένων, για τυχόν ταυτοποίησή τους με τον 49χρονο φιλόλογο, με άτομα που έχουν απασχολήσει για υποθέσεις τρομοκρατίας ή με αποτυπώματα και γενετικό υλικό που έχουν εντοπιστεί στις βομβιστικές ενέργειες σε Γουδή και υπουργείο Εργασίας. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον έχει ο φορητός υπολογιστής που βρέθηκε στην αποθήκη και εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Χρυσοχοΐδης για Παγκράτι: Τα όπλα ήταν καλά διατηρημένα, άρα η αποθήκη όπου βρέθηκαν ήταν επισκέψιμη
«Δεν νομίζω να συνδέεται το συγκεκριμένο εύρημα με την υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελοκήπους, ωστόσο στην τρομοκρατία ποτέ δεν λες ποτέ» τόνισε σήμερα το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» σχετικά με την αποθήκη στο Παγκράτι όπου εντοπίστηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικές ύλες, ενώ πρόσθεσε ότι «οι έρευνες είναι σε εξέλιξη. Θα φανεί μέσα από τις εργαστηριακές και τις άλλες έρευνες που γίνονται, προκειμένου να καταδειχθεί πλήρως το τι ακριβώς συνέβη και ποιοι και πώς εμπλέκονται στην έκρηξη».
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι δεν θα ήθελε να μιλήσει για επιχειρησιακά θέματα. «Οι επιχειρήσεις κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν καλά μαζί με τη Δικαιοσύνη, στην οποία θα περιέλθουν όλα αυτά τα στοιχεία, για να βρεθεί πραγματικά μια άκρη του νήματος μετά και τη νέα αποκάλυψη του χώρου όπου είχαν εδώ και αρκετά χρόνια αποθηκευμένα υλικά, τα οποία όμως ήταν καλά διατηρημένα, που σημαίνει ότι ο χώρος αυτός ήταν επισκέψιμος» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν αναμένονται άλλες συλλήψεις από τις δύο υποθέσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε: «Οι έρευνες γύρω από αυτά τα θέματα είναι διαρκείς. Πριν από 15 μέρες εξιχνιάστηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο στη Μάνδρα, πράγμα που σημαίνει πως γίνεται μια διαρκής δουλειά. Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που κάνουν αφοσιωμένοι αξιωματικοί και κατώτεροι αστυνομικοί, προκειμένου όλοι μας να νιώθουμε και να είμαστε ασφαλείς».
Στη συνέχεια, ο υπουργός έκανε αναφορά τόσο στην πορεία για το Πολυτεχνείο την Κυριακή, όσο και στις διαδηλώσεις της Τετάρτης με την πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, για τη διαχείριση των οποίων δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος. «Η δική μου παραίνεση προς τους υπεύθυνος αστυνομικούς ήταν να μη διαλύσουμε με κανέναν τρόπο τη συγκέντρωση εξαιτίας προκλήσεων από προβοκάτορες», είπε.
Σχετικά με το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας των ανηλίκων, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι πρόκειται περισσότερο για κοινωνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με μια σειρά από παράγοντες, που ανάγονται, μεταξύ άλλων, στην οικογένεια και στο κοινωνικό περιβάλλον, αλλά το τελικό αποτέλεσμα φτάνει στην αστυνομία. Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα σε λίγους μήνες από το περιστατικό της δολοφονίας μιας γυναίκας έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. «Φέτος έχουμε 12.000 συλλήψεις, διπλάσιες σε σχέση με πέρσι, για ενδοοικογενειακή βία, δηλαδή για ανθρώπους που κακοποίησαν τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σχετικά με τα άτομα που αρνούνται να δώσουν δακτυλικό αποτύπωμα και διώκονται για απείθεια με τον ισχύοντα νόμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: «Νομίζω θα προχωρήσουμε σε μια γνωμοδότηση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να το αλλάξουμε αυτό, ώστε αυτά τα πράγματα να γίνονται με διαφορετικό τρόπο. Όποιος αρνείται να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα, σημαίνει κάτι θέλει να κρύψει».
Ειδήσεις σήμερα
PayPal: Σύντομη διακοπή λειτουργίας παγκοσμίως
Βρετανία: Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες