Η αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στην Κουμουνδούρου, ώρες πριν από τον α΄ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Ταυτόχρονα είναι μία ώθηση για το ΠΑΣΟΚ που δημοσκοπικά ήδη βρίσκεται στη δεύτερη θέση και παράλληλα μία μεγάλη πρόκληση για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ λίγο μετά την επανεκλογή του, καλείται να δείξει -σε αντίθεση με όσα συνεχίζουν να λένε οι γύρω του για τις ικανότητές του– ότι μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι αλήθεια ότι στην Κουμουνδούρου δεν έπεσαν και από τα σύννεφα, χθες. Γνώριζαν ότι επίκεινται και άλλες ανεξαρτητοποιήσεις μετά το πρώτο κύμα και είχαν προετοιμαστεί.
Με δεδομένο ότι οι δύο βουλευτές είναι στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη και αναμένεται να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα του, ήταν αναμενόμενο να εκπέμψει κατηγορίες περί αποστατών, εκτροπής κ.λπ.
«Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας νοθεύεται και παραβιάζεται κατάφωρα η βούληση του ελληνικού λαού για αξιωματική αντιπολίτευση, όπως εκφράστηκε στις εθνικές εκλογές. Η στέρηση αυτού του ρόλου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., είναι μια καθαρή θεσμική εκτροπή» σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και συνέχισε: «Υλοποιείται από κάποιον που προσπαθεί -μάταια- να καταστρέψει αυτό που θεωρούσε ως προσωπικό περιουσιακό του στοιχείο. Αποφασίζοντας ο ίδιος, και καλώντας όσους τον ακολουθούν, να παραδώσουν στο ΠΑΣΟΚ την εντολή για αξιωματική αντιπολίτευση, που έδωσαν οι Ελληνες πολίτες στον ΣΥΡΙΖΑ».
Εκαναν τον Κασσελάκη πρωταγωνιστή στο debate, τον διατηρούν σε ρόλο πρωταγωνιστή και μετά από αυτό, θα πει κάποιος. Καταλήγει, ωστόσο, η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου: Ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Η θεσμική εκτροπή θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Και θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει, στα αθύρματα της διαπλοκής και των παραθεσμικών κέντρων, με τη δυναμική και μαζική του παρουσία στις κάλπες της Κυριακής».
Αυτές οι αντιδράσεις, όμως, δεν λύνουν τα δομικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ που πάει πολιτικά αποδυναμωμένος και κοινοβουλευτικά μικρότερος στην κάλπη της πρώτης Κυριακής, για να εκλέξει νέο αρχηγό σε κλίμα απογοήτευσης και μιζέριας. Χωρίς καμία υπερβολή, τα στελέχη της Κουμουνδούρου τρέμουν με τις προβλέψεις για τη συμμετοχή της Κυριακής και ευελπιστούν ότι την τελευταία στιγμή κάτι θα γίνει, κάτι που θα σηκώσει τον κόσμο από τον καναπέ για να πάει στις κάλπες.
Το χθεσινό debate, δεν βοήθησε. Οι στοχευμένες διαρροές της επόμενης μέρας μιλούσαν για «ένεση στη συμμετοχή» και «γύρισμα σελίδας».
ΤΙΠΟΤΑ ΝΕΟ…
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Στην πραγματικότητα, όσοι παρακολούθησαν την τηλεμαχία Φάμελλου, Πολάκη, Γκλέτσου και Φαραντούρη αντιλήφθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε νέο να δώσει στην πολιτική ζωή της χώρας και δεν αντιλήφθηκαν τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συνεχίσει.
Ηδη τα σενάρια για την επόμενη μέρα δεν ασχολούνται καν με το ποιος θα γίνει αρχηγός στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν με το αν θα κάνει νέο κόμμα ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας. Κάνουν ωστόσο λόγο για νέο πολιτικό σκηνικό και για δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.
Με τη μεν Ν.Δ. να παραμένει το ισχυρό κόμμα, που με συντονισμένες κινήσεις μπορεί να μαζέψει τις απώλειες και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά της και το δε ΠΑΣΟΚ, στον νέο του ρόλο, να έχει μία δυναμική και στόχο να κερδίσει το Κέντρο, απευθυνόμενο και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους προβληματισμένους ψηφοφόρους της Ν.Δ.
Σήμερα η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ στα ποσοτικά αλλά κυρίως στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων είναι και θεωρείται διαφορά ασφαλείας, αλλά σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή τη στιγμή ο ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ανδρουλάκη
Πριν από τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Παναγιώτας Πούλου, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που γνώριζαν τι έρχεται έλεγαν ότι στην κοινωνία και τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη δεύτερο κόμμα και έμενε αυτό να επιβεβαιωθεί και στη Βουλή. «Ο στόχος δεν είναι αν και πότε θα γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πώς θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, για να αλλάξει η κεντρική πολιτική σκηνή που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της καθημερινότητας του ελληνικού λαού» είπε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Real fm.
«Το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο ευθύνη. Και δουλειά στην υπηρεσία του πολίτη», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ και άλλοι βουλευτές και στελέχη διαβεβαίωναν για το πόσο προσγειωμένος είναι ο πρόεδρος αλλά και οι ίδιοι, πόσο αποφασισμένοι είναι να δώσουν μάχες κ.λπ.
Αυτό στο οποίο επίσης επιμένουν είναι ότι η αλλαγή των συσχετισμών στη Βουλή δεν θα αλλάξει τη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, δηλαδή των ανοιγμάτων και προς το Κέντρο και προς την Αριστερά. «Εχω απαντήσει πολλές φορές. Δεν λειτουργώ στο παρασκήνιο. Θα γίνουν πολιτικές διαδικασίες στο προσκήνιο, πολιτικά συνέδρια. Οποιος πολίτης θέλει, ό,τι ρόλο και αν έχει, μπορεί να έρθει και να συνεισφέρει με την παρουσία του. Αλλά παζάρια εξουσίας από εμένα δεν θα δείτε» επανέλαβε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης, για να δείξει ότι δεν θα κάνει ο ίδιος συμφωνίες με νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή ανεξάρτητους. «Είναι προφανές -είπε χθες- ότι αυτά τα πρόσωπα δεν θα τα εντάξω ποτέ στα ψηφοδέλτιά μας».
Οι πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», ωστόσο, επιμένουν ότι από αυτή τη διαδικασία που περιγράφει, δηλαδή συμμετοχή στα περιφερειακά συνέδρια, μετά στις νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ κ.λπ, δεν θα αποκλειστεί κανείς. Ούτε καν οι βουλευτές που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ψάχνουν τον τρόπο να γυρίσουν πίσω. Στην πραγματικότητα, όμως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, που θα κληθεί να αποδείξει αν μπορεί να παίξει τον ρόλο μιας ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα προνόμια και το γραφείο «69»
Επώδυνος υποβιβασμός και με συνέπειες… για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, από χθες και τυπικά έπεσε κατηγορία και πλέον συγκαταλέγεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης μετά τις νέες ανεξαρτητοποιήσεις των Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου.
Κίνηση-«ματ» από τους Kasselistas, δύο ημέρες πριν τις κάλπες για ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όχι μόνο επιταχύνει τη ρευστοποίησή του, αλλά επιδρά αρνητικά στις όποιες ελπίδες για συσπείρωση ήλπιζε η Κουμουνδούρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ των «29» πλέον βουλευτών, από δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα της Βουλής, υποβιβάζεται σε τρίτη δύναμη και το ΠΑΣΟΚ που αριθμεί 31 βουλευτές αναγορεύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση.
Αυτό κοινοβουλευτικά και θεσμικά προκαλεί μια σειρά από αλλαγές. Ετσι, εφεξής το ΠΑΣΟΚ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λογίζεται ως ο τέταρτος θεσμικός πολιτειακός παράγοντας της χώρας και θα έχει το προβάδισμα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα λαμβάνει τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έπεται του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στη συζήτηση των νομοσχεδίων, εισηγητής της μειοψηφίας θα είναι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα ομιλεί με την ιδιότητα του ειδικού αγορητή.
Στις οργανωμένες κοινοβουλευτικές συζητήσεις στην Ολομέλεια, το ΠΑΣΟΚ στους κύκλους ομιλητών θα μετέχει με περισσότερους βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταβολή στη σύνθεση των Διαρκών και Ειδικών Επιτροπών μπορεί να μην υπάρξει, αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν από 6 βουλευτές-μέλη, όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να μεταβληθεί η σύνθεση του προεδρείου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και αυτό να επιφέρει αλλαγή στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Καθώς, σύμφωνα με τον ΚτΒ, η θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας καταλαμβάνεται από βουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής είναι η Θεοδώρα Τζάκρη που ανεξαρτητοποιήθηκε. Εάν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτήσει τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής, αυτό θα επιφέρει αυτοδίκαιη αλλαγή στη σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων. Καθώς σ’ αυτήν μετείχε η αντιπρόεδρος της Θεσμών και Διαφάνειας, αφού πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο οποίος με αυτή την ιδιότητα μετέχει στη ΔτΠ και επειδή δεν μπορεί να έχει διπλή ψήφο αναπληρώνεται από την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ώρες θα πρέπει να αδειάσει το Γραφείο «69» του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βρίσκεται στο ισόγειο της Βουλής, και να το παραδώσει στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το πακετάρισμα των πραγμάτων του Νίκου Παππά έχει από χθες ξεκινήσει. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, δικαιούται να έχει περισσότερα γραφεία για τις ανάγκες των βουλευτών και του κόμματος στη Βουλή. Η αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει όμως και απολύσεις μετακλητών και αντίστοιχες προσλήψεις για το ΠΑΣΟΚ. Οι μετακλητοί του ΣΥΡΙΖΑ από «10» θα πρέπει να μείνουν «5» και οι πέντε αυτές θέσεις να περάσουν στο ΠΑΣΟΚ.
Μετά τις χθεσινές δύο ανεξαρτητοποιήσεις των κυριών Θεοδώρας Τζάκρη και Γιώτας Πούλου, οι μέχρι τώρα ανεξάρτητοι βουλευτές έφτασαν να αριθμούν τους «21», δηλαδή όσους έχει το ΚΚΕ, που είναι και θα συνεχίσει να είναι όμως το τέταρτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα. Καθώς είναι φανερό ότι η σύνθεση των ανεξαρτήτων δεν μπορεί να τους οδηγήσει στη σύμπτυξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το αριθμητικό μέγεθος όμως των ανεξαρτήτων βουλευτών αποκαλύπτει τη μεγάλη πολιτική ρευστοποίηση που έχουν υποστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσα σε λίγους μήνες από τις εκλογές ως σήμερα.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ
Οι αποχωρήσεις των Τζάκρη και Πούλου μπορεί να επέφεραν το καίριο πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απέχει πολύ από το επιθυμητό των Kasselistas στο να μπορέσουν να συμπτύξουν Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώτα Πούλου και Πέτρος Παππάς είναι στην καλύτερη περίπτωση έξι. Για να συμπτυχθεί Κ.Ο. απαιτούνται τουλάχιστον 10.
Ο ΝΕΟΣ «ΧΑΡΤΗΣ» ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Νέα Δημοκρατία 155 (158)
ΠΑΣΟΚ 31 (32)
ΣΥΡΙΖΑ 29 (47)
ΚΚΕ 21 (21)
Ελληνική Λύση 11 (12)
Νέα Αριστερά 11 (0)
Νίκη 10 (10)
Πλεύση Ελευθερίας 6 (8)
Σπαρτιάτες 5 (12)
Ανεξάρτητοι 21 (0)
ΟΙ 21 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ
Από Ν.Δ.: Αυγενάκης Ελευθέριος, Σαλμάς Μάριος, Σαμαράς Αντώνιος. Από ΣΥΡΙΖΑ: Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος, Λινού Αθηνά, Μάλαμα Κυριακή, Παππάς Πέτρος, Πούλου Γιώτα, Τζάκρη Θεοδώρα, Χρηστίδου Ραλλία. Από ΠΑΣΟΚ: Μπαράν Μπουρχάν. Από Ελληνική Λύση: Σαράκης Παύλος. Από Πλεύση Ελευθερίας: Παπαϊωάννου Αρετή, Χουρδάκης Μιχαήλ. Από Σπαρτιάτες: Ασπιώτης Γεώργιος, Βαλτογιάννης Διονύσιος, Γαυγιωτάκης Μιχαήλ, Δημητροκάλλης Ιωάννης, Κατσιβαρδάς Χαράλαμπος, Μανούσος Γεώργιος, Φλώρος Κωνσταντίνος.