Στην ερώτησή του, ο βουλευτής Μεσσηνίας αναφερόταν σε πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ, για «εκ νέου καταχώριση της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON”», σημειώνοντας ότι «με την απόφασή σας φαίνεται ότι αποδυναμώνεται η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής, η οποία πλέον απειλείται με εγκατάλειψη».
Η μεγαλύτερη προστασία του ΠΟΠ, αλλά και του μη ΠΟΠ προϊόντος, είναι να το προωθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και να εξάγουμε ποσότητες που θα καλύψουν την ανάγκη στα ράφια, είπε ο κ. Γεωργαντάς.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε στην πίεση που αντιμετωπίζει το ελληνικό προϊόν από τον ανταγωνισμό χωρών που παράγουν «Καλαμάτα Όλιβς», όπως η Αυστραλία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία. Με την απόφασή σας δίνουμε στις τρίτες χώρες τη δυνατότητα να μπαίνουν στις αγορές, είπε ο κ Μαντάς, υπογραμμίζοντας ότι δύο ημέρες μετά την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου (3/9/2022) αιγυπτιακές εταιρείες έστελναν τιμοκαταλόγους σε Έλληνες τυποποιητές για να τους πουλήσουν «ελιές Καλαμάτας»: «Αυτή τη δυνατότητα δώσαμε με αυτές τις αποφάσεις».
Ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι από τους 80.000 τόνους ελιάς Καλαμών, που εξάγονται ετησίως, το ΠΟΠ προϊόν δεν ξεπέρασε ποτέ τους 287 τόνους, αφορά δηλαδή το 0,38% της παραγωγής. Αυτό που πρέπει να πράξουμε, πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, είναι να στηρίξουμε συνολικά το εθνικό εμβληματικό προϊόν, με την μεγάλη εξαγωγική κατεύθυνση και το όφελος και για τους παραγωγούς και για την οικονομία. Και αυτό μπορούμε να το πράξουμε χωρίς συγκρούσεις μεταξύ μας, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Οι 6 κατηγορίες που θα πάρουν αύξηση – Πότε θα γίνει η πληρωμή [αναλυτικοί πίνακες]
Νικηφόρα αντεπίθεση και στη Νότια Ουκρανία – Υποχωρούν διαρκώς οι Ρώσοι
Η Amazon κάνει «έξυπνο νησί» την Νάξο – Τι προβλέπει το σχέδιο