Μέχρι τότε εκτιμάται οτι θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σχετικά με τις καλλιέργειες και τις ποικιλίες που θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι οποίες θα αφορούν τη σταφίδα, τα πυρηνόκαρπα και τα πορτοκάλια. Αντίθετα δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για την εκρίζωση ελιών και αμπελιών.
Πιο αναλυτικά ενισχύονται επενδύσεις αναδιάρθρωσης:
-Δενδρωδών καλλιεργειών που έχουν εύλογο κόστος υλοποίησης .
– Πολυετών δενδρωδών καλλιεργειών με εκρίζωση υφιστάμενης φυτείας και προμήθεια και εγκατάσταση νέων δενδρυλλίων και συστήματος στήριξης (γραμμική φύτευση – παλμέτα).
Για την χρηματοδότηση οι νέες ποικιλίες θα πρέπει:
-Να είναι ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή.
– Να είναι ανθεκτικές σε εχθρούς και ασθένειες που έχουν καταγραφεί και επηρεάζουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Ενώ τα παραγόμενα αγαθά και προϊόντα να έχουν εξαγώγιμο εμπορικό προσανατολισμό. Οι αιτήσεις ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών θα πρέπει να λάβουν υπόψη μελέτη από Πανεπιστημιακό Φορέα που θα δημοσιευτεί έως την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας. Στη μελέτη θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Κατώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός 500.000 ευρώ και ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός Μικρομεσαίων επιχειρήσεων είνα ι1.000.000 ευρώ.
Με 50% ενισχύονται οι εκριζώσεις σε : Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία.
Με 75% σε νησιά Αιγαίου Πελάγους (εκτός από την Κρήτη και την Εύβοια) Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο
Και με 40% στην Αττική 40%