Οι αυξήσεις των τιμών που, όπως αναφέρουν στον «Αγροτικό Τύπο» εκπρόσωποι της αγοράς, αναμένεται να αγγίξουν το 30%-40% σε ορισμένα προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα κρέατα και τα τυροκομικά, έχουν ξεκινήσει από την πληγείσα περιφέρεια της Θεσσαλίας και αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες στις λαϊκή αγορά της Λάρισας οι ντομάτες πωλούνταν από 3 έως 3,8 ευρώ το κιλό από 1,5 έως 1,7 ευρώ το κιλό πριν από μία εβδομάδα και τα αγγούρια στο 1 ευρώ το τεμάχιο, όταν πριν από λίγες ημέρες σε αυτή την τιμή οι καταναλωτές μπορούσαν να αγοράσουν τρία. Αντίστοιχα, το μαρούλι εκτοξεύτηκε στα 5 ευρώ (!!!) το τεμάχιο από 1 ευρώ και το λάχανο στα 2,5 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε η ΕΡΤ, Λαρισαίοι κατήγγειλαν ότι ένα κιλό χόρτα και ένα μαρούλι τα χρέωναν οι πωλητές της λαϊκής 10 ευρώ!
«Προχθές σε λαϊκή της Λάρισας οι ντομάτες κόστιζαν 3,8 ευρώ το κιλό», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος της Ενωσης Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος. Οπως εξηγεί, ναι μεν οι ελλείψεις αγροτικών προϊόντων είναι πάρα πολύ μεγάλες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», ωστόσο το ύψος των ανατιμήσεων αυτών δεν δικαιολογείται. Και προσθέτει ότι, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των καταστροφών και τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν στην αγορά, οι αυξήσεις ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και το 30%-40%.
Ειδικά δε στα τυροκομικά προϊόντα, και κυρίως στη φέτα, που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, πάνω από τα 12,8 ευρώ το κιλό που στοιχίζει αυτήν τη στιγμή.
«Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι έχουν πνιγεί πάνω από 100.000 αιγοπρόβατα. Η Θεσσαλία τροφοδοτεί όλες τις ζώνες γάλακτος για την παραγωγή φέτας. Δεδομένου ότι μία προβατίνα δίνει 200 κιλά γάλα, γίνεται αντιληπτό ότι θα λείψουν από την αγορά 20.000 τόνοι και θα υπάρχουν ελλείψεις. Και να μην ξεχνάμε ότι πολλά ζώα χάθηκαν και στις πυρκαγιές», δηλώνει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτης Πεβερέτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΚ, η εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος ανέρχεται στους 850.000 τόνους και η Ελλάδα έχει επάρκεια τόσο σε γάλα όσο και σε κρέας σε ποσοστό 88%, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες εισάγονται από χώρες του εξωτερικού, κυρίως των Βαλκανίων.
«Είναι βέβαιο ότι θα ανέβουν οι τιμές και ότι θα παιχτούν κερδοσκοπικά παιχνίδια κυρίως από τα σούπερ μάρκετ και μπορεί και από τις βιομηχανίες», επισημαίνει ο κ. Πεβερέτος. Οπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα έχει υποχωρήσει στα 1,53 ευρώ το λίτρο, οι τιμές των τυροκομικών προϊόντων όχι απλώς δεν υποχωρούν, αλλά συνεχίζουν να αυξάνονται.
Τονίζει δε την ανάγκη επιβολής διατιμήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης για διάστημα 6 μηνών, ώστε οι τιμές να διατηρηθούν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα.
«Χείμαρρος» ακρίβειας στις λαϊκές αγορές
Ο νέος «χείμαρρος» ακρίβειας που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες ξέφυγε όμως και πέρα από τα όρια της Θεσσαλίας, αφήνοντας τα πρώτα σημάδια στην αγορά. Αν και ακόμα οι ανατιμήσεις δεν έχουν αποτυπωθεί στο ράφι, οι χονδρικές τιμές λαχανικών και φρούτων έχουν πάρει την ανιούσα, με τις αυξήσεις των τιμών να ξεπερνούν ακόμα και το 40%.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), μέσα σε μόλις επτά ημέρες, η χονδρική τιμή στην ντομάτα αυξήθηκε από 0,90 ευρώ σε 1,3 ευρώ το κιλό (+44,4%), στα κολοκύθια από 1 ευρώ σε 1,3 ευρώ το κιλό, στις μπάμιες από 3,5 σε 4 ευρώ το κιλό, στα φασολάκια τσαουλιά από 1,5 σε 2 ευρώ και στα μπαρμπούνια από 1,4 σε 1,8 ευρώ το κιλό. Ακόμα και οι ντομάτες εισαγωγής «τσίμπησαν» κατά 0,30 ευρώ ως αποτέλεσμα της ελλιπούς παραγωγής.
Αυξήσεις με μικρότερο, ωστόσο, ρυθμό παρατηρήθηκαν και στα αγγούρια, στα φρέσκα κρεμμυδάκια, στα μαρούλια, στις μελιτζάνες, στις πατάτες, στις χονδρές και στις κόκκινες μακριές πιπεριές και στα ραδίκια.
Οι ανατιμήσεις αυτές, σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, αναμένεται να ενταθούν το προσεχές διάστημα και να αποτυπωθούν και στη λιανική, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά που «γονατίζουν» από την ακρίβεια.
Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι είναι ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης που διαμορφώνει τις τιμές, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτικές υπηρεσίες παρακολουθούν τις εξελίξεις των τιμών ώστε αν διαπιστωθούν κερδοσκοπικά παιχνίδια να παρέμβουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις ανώτατες τιμές και σε άλλα προϊόντα, πέραν του εμφιαλωμένου νερού, σε πρώτη φάση μόνο για τη Θεσσαλία.
Ανατιμήσεις όμως αναμένονται και σε άλλα είδη, όπως η βιομηχανική τομάτα, καθώς o θεσσαλικός κάμπος παράγει περίπου το 52% του προϊόντος πανελλαδικά. «Ανω του 30% της βιομηχανικής τομάτας δεν είχε προλάβει να συγκομιστεί με αποτέλεσμα να καταστραφεί», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο πρόεδρος της Ενωσης Λαρισαίων Αγροτών, Φώτης Παπαδόπουλος.
Ζημιές υπάρχουν και στα αμπέλια τόσο με οινοποιήσιμα όσο και με επιτραπέζια σταφύλια, ενώ οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας έχουν χάσει όλα τα μελίσσια τους. Σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τη γεωργία, το 2020 στην περιφέρεια υπήρχαν 766 μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις με 99.881 κυψέλες, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί περίπου 15.000-20.000 μελίσσια.
Το μεγαλύτερο πλήγμα βέβαια δέχτηκε το βαμβάκι, καθώς πάνω από 700.000 στρέμματα καταστράφηκαν από τις πλημμύρες σε σύνολο 1.600.000 στρεμμάτων, καθώς η Θεσσαλία αποτελεί τον βασικό παραγωγό βάμβακος της χώρας.
«Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί και οι καλλιέργειες καλαμποκιού και τριφυλλιού. Ειδικά οι παραγωγοί τριφυλλιού δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν για 2-3 χρόνια, καθώς είναι πενταετής καλλιέργεια. Δηλαδή σπέρνουμε μία φορά και περνάμε για πέντε χρόνια», προσθέτει ο κ. Παπαδόπουλος. Τονίζει, δε, ότι τόσο ο βαμβακόσπορος όσο και το καλαμπόκι και το τριφύλλι αποτελούν τις βασικές ζωοτροφές και σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας τις προμηθεύονταν από τη Θεσσαλία.
«Με τέτοια καταστροφή θα υπάρξουν σίγουρα ελλείψεις και στις ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί και πάλι το κόστος τόσο για το κρέας όσο και για τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα», επισημαίνει.
ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ
Σε απόγνωση οι παραγωγοί μήλων
Μεγάλης έκτασης καταστροφές όμως υπέστησαν και οι δενδρώδεις καλλιέργειες, που καταλαμβάνουν έκταση 404.286 στρεμμάτων. Ειδικά στα μήλα και στα ακτινίδια εκτιμάται ότι η παραγωγή θα είναι μηδαμινή, καθώς η κακοκαιρία τα βρήκε πριν τη συγκομιδή τους, που αρχίζει στα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Αν τώρα τα μήλα κοστίζουν 2,40 ευρώ το κιλό, στις αρχές του φθινοπώρου θα πωλούνται πάνω από 3 ευρώ το κιλό», αναφέρει μεγάλος χονδρέμπορος μήλων στον «Αγροτικό Τύπο». Κι αυτό γιατί στο χωριό Ζαγορά στο Πήλιο καλλιεργούνται περίπου 8.500 στρέμματα με μήλα και η παραγωγή αγγίζει τα 15 εκατ. κιλά.
«Δυστυχώς η πρωτοφανής κακοκαιρία μας βρήκε παραμονές της συγκομιδής, με το σύνολο σχεδόν της παραγωγής μήλων στα δέντρα. Η επόμενη μέρα ξημερώνει με την περιοχή να μετρά ανεκτίμητες ζημιές, που αν δεν αποκατασταθούν άμεσα, είναι δεδομένο ότι ακολουθεί οικονομική κατάρρευση. Είναι όμως παντελώς κατεστραμμένο και το εσωτερικό αγροτικό οδικό δίκτυο και αυτό αποτελεί κομβικότατο ζήτημα εν όψει της περιόδου συγκομιδής μήλων αλλά και κάστανων», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγα 24ωρα ο Συνεταιρισμός Ζαγορίν.
ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΑΝΟ»
Ξεπερνούν τα 150 εκατ. € οι ζημιές
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ζημιές στις καλλιέργειες και στο ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που είχε καταβληθεί για τον «Ιανό», που ανερχόταν στα 65-70 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών. Στις πρώτες εκτιμήσεις θα ληφθούν υπόψη οι καταγραφές των εκτιμητών, οι δορυφορικές λήψεις και η στάθμη των υδάτων στο επόμενο πενθήμερο.
Εκτιμάται ότι -ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων- θα υπάρχει σαφής οριοθέτηση των ζημιών έως τις 14 Σεπτεμβρίου και άμεση ενεργοποίηση του συστήματος υποδοχής δηλώσεων.
Στόχος είναι έως τα μέσα Οκτωβρίου να έχει συνταχθεί το ψηφιακό αρχείο των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή προκαταβολών το συντομότερο δυνατό.