Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνεται και διάταξη με την οποία τίθεται σε ισχύ και φέτος το μέτρο που προβλέπει την καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογων του αριθμού των μηνών άρσης της ακινησίας του κάθε οχήματος μέσα στο έτος.
Ανοίγουν οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς
Αναλυτικά, με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ρυθμίζονται τα ακόλουθα θέματα:
- Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019 και 2020) οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΙΙΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.
- Προβλέπεται και για το έτος 2022 (ίσχυε ήδη για τα έτη 2018-2021) η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που κατά κανόνα ισχύει.
- Εισάγεται η δυνατότητα ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων κάθε νομικής μορφής που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, μετά από προηγούμενη έγκριση του καθεστώτος ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθορίστηκαν εξαιρέσεις στη χορήγηση των εν λόγω ενισχύσεων, εφόσον πρόκειται για προβληματικές επιχειρήσεις κατά την έννοια των οικείων κανονισμών της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Οι εν λόγω ενισχύσεις δύνανται να συμψηφίζονται με βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν σε βάρος των δικαιούχων της ενίσχυσης.
- Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, με τη μορφή συνεισφοράς του Ελληνικού Δημοσίου, για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων. Ειδικότερα, παρατείνεται έως τις 30.6.2022 (ίσχυε μέχρι την 31η.12.2021) η προθεσμία υποβολής των πιστοποιητικών που υποχρεούνται να καταθέσουν οι ωφελούμενοι δικαιούχοι (περί μη πτώχευσης, μη θέσης σε αναγκαστική διαχείριση και μη υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του Εθνικού Δικαίου κ.λπ.).
- Ορίζεται ότι το εισόδημα που προκύπτει από τη συμμετοχή φυσικών προσώπων, μελών της ομάδας του Διαχειριστή, σε πρόσθετη απόδοση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) φορολογείται ως εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, αντί ως εισόδημα από απόδοση περιουσιακών στοιχείων που απαρτίζουν το ΑΚΕΣ (σύμφωνα με το επισπεύδον υπουργείο, η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίνεται δημοσιονομικά ουδέτερη).
- Δύνανται, με υπουργική απόφαση, να παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος, κατά χρήση ή κατά κυριότητα, ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών προς συγκεκριμένους φορείς του Δημοσίου, για την εκπλήρωση σκοπών και την υλοποίηση έργων προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
- Παρατείνεται εκ νέου ο χρόνος λήξης της ειδικής διαχείρισης της εταιρίας «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ) και θεωρείται ότι η ειδική διαχείριση έχει λήξει, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του συνόλου του ενεργητικού, εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, αντί εντός δεκαοκτώ (18) μηνών που ισχύει σήμερα, από το πέρας της προβλεπόμενης διαιτητικής διαδικασίας επίλυσης των διαφορών περί του ενεργητικού και παθητικού της εταιρίας.