Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύθηκαν κατά 21% σε ετήσια βάση, αύξηση δεκαπλάσια από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου ο ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε στο 2% από 17% το α’ τρίμηνο του 2023. Μάλιστα, στη χώρα μας οι τιμές όχι μόνο δεν ανέκοψαν την ανοδική τους τροχιά, αλλά συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου οι αυξήσεις διαμορφώνονται στο 17%.
Η μόνη χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα στο ρυθμό αύξησης των τιμών είναι η Πορτογαλία με 22%, ενώ μία θέση χαμηλότερα βρίσκεται η Ισπανία με 16%. Πάντως, το ενημερωτικό σημείωμα της Eurostat αποδίδει τις ανατιμήσεις αυτές στην παρατεταμένη ξηρασία που έπληξε τις χώρες του μεσογειακού Νότου.
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση τιμών παρουσίασαν η Λιθουανία (-26%) και η Εσθονία (-15%).
«Τα στοιχεία των δεικτών γεωργικών τιμών δείχνουν ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών των γεωργικών προϊόντων στην Ε.Ε. επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022», σημειώνει η Eurostat. Προσθέτει, δε, ότι η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Την ίδια περίοδο, το μέσο κόστος εισροών για την αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά 5% στην Ε.Ε. μετά την αύξησή τους κατά 11% στο α’ τρίμηνο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους (-23%), της ενέργειας και των λιπαντικών (-13%) και των ζωοτροφών (-5%).
«Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν περαιτέρω υποχώρηση στην παγκόσμια αγορά αγροτικών προϊόντων, μετά από μια περίοδο αναταραχής, η οποία χαρακτηρίστηκε από ισχυρή άνοδο της γεωργικής παραγωγής και των τιμών των εισροών», επισημαίνεται στο report της Eurostat.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις
Ως προς τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη χώρα μας, πρώτο στη λίστα «φιγουράρει» το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου εκτινάχθηκε κατά 56% σε ετήσια βάση και κατά 11,1% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του έτους. Βέβαια, άνοδο κατά 48% κατέγραψε το ελαιόλαδο και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., ωστόσο σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή της Ισπανίας, που είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στην παγκόσμια αγορά, «βούλιαξε» στους 610.000 τόνους από 1,4 εκατ. που είχε το 2021. Προβλήματα ξηρασίας αντιμετώπισε και η Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα σημειώθηκε ρεκόρ με παραγωγή γύρω στους 340.000 τόνους. Ωστόσο, οι μειωμένες ποσότητες στις άλλες ελαιοκομικές χώρες σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση ώθησαν τις τιμές παραγωγού προς τα πάνω, ξεπερνώντας ακόμα και τα 8 ευρώ το κιλό.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση παρουσίασε στην Ελλάδα το γάλα, με την τιμή του να αυξάνεται κατά 31,7% το β’ τρίμηνο του έτους, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η τιμή του μειώθηκε κατά 2%. Αν και οι τιμές παραγωγού παρουσιάζουν οριακή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, είναι αρκετά αυξημένες λόγω των μικρότερων ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο σήμερα φεύγει από τον παραγωγό στα 1,6-1,7 ευρώ το κιλό. Κι αυτό γιατί το ράλι που ακολούθησαν οι τιμές των ζωοτροφών ανάγκασαν τους κτηνοτρόφους είτε να πουλήσουν τα ζώα τους είτε να τα οδηγήσουν σε σφαγή.
Ακολουθούν τα αβγά, οι τιμές των οποίων ανέβηκαν κατά 21% σε διάστημα ενός έτους, ωστόσο η αύξηση είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., όπου ανατιμήθηκαν κατά 31%. Σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού, οι ανατιμήσεις οφείλονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής που έχουν υποστεί οι παραγωγοί και ξεπερνά το 45%, καθώς και οι ελληνοποιήσεις που έχουν οδηγήσει στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και κατ’ επέκταση στον περιορισμό της ελληνικής παραγωγής λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ακριβότερα, κατά 16% και 10,8% αντίστοιχα, φεύγουν από τους παραγωγούς τα φρούτα και τα λαχανικά τον τελευταίο χρόνο, αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (18% και 13% αντίστοιχα). Αν και οι παραγωγοί αποδίδουν τις ανατιμήσεις στις καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής έως και 50% σε ορισμένα προϊόντα, καταναλωτικές οργανώσεις καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Βραδύτερο ρυθμό αύξησης κατά 7% ακολούθησαν οι τιμές στα δημητριακά, ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη υποχώρησαν κατά 31%, ενώ κατά 7,3% ακριβότερα διατίθενται από τους παραγωγούς το ρύζι και το κρασί.
Σε ό,τι αφορά τα κρεατικά, η τιμή του βόειου κρέατος αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 21,5%, του χοιρινού κατά 22% και των πουλερικών κατά 5,8%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης πάντως οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν στα εσπεριδοειδή (89%) και τις πατάτες (38%), οι οποίες, σύμφωνα με τη Eurostat, οφείλονται κυρίως στην ξηρασία.
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΙΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ
ΠΡΟΪΟΝ | ΕΛΛΑΔΑ | Ε.Ε. |
Ελαιόλαδο | +58% | +48% |
Γάλα | +31,7% | -2% |
Χοιρινό κρέας | +22% | +28,3% |
Βόειο κρέας | +21,5% | +1,2% |
Αβγά | +21% | +31% |
Φρούτα | +16% | +18% |
Λαχανικά | +10,8% | +13% |
Ρύζι | +7,3% | +7% |
Κρασί | +7,3% | -5% |
Δημητριακά | +7% | -31% |
Πουλερικά | +5,8% | +4,5% |
Ειδήσεις σήμερα
Κακοκαιρία Elias: «Συναγερμός» Μαρουσάκη – Επικίνδυνα φαινόμενα από την Παρασκευή
Σοκ στην Θεσσαλονίκη: Άνδρας βρέθηκε νεκρός σε καμπίνα νταλίκας
Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό μπροστά στα μάτια του συζύγου της