Εξειδικευμένες και εκ βαθέων πληροφορίες από αραβικές πηγές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του Ισραήλ να διαλύσει τη Συρία ματαιώθηκε από την πτώση του Μπασάρ αλ Ασαντ και τον Φιντάν. Ειδικότερα οι πηγές αναφέρουν ότι το Ισραήλ ήθελε να κρατήσει τον Ασαντ στην εξουσία υπό την κηδεμονία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ προωθούσε την εγκαθίδρυση στρατιωτικών και στρατηγικών δεσμών με τους Κούρδους στα βορειοανατολικά και τους Δρούζους στον Νότο (περιοχές κοντά στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν και προς Ιορδανία). Μάλιστα, Δρούζοι πνευματικοί ηγέτες είχαν επισκεφθεί στις 7 Δεκεμβρίου το Αμπου Ντάμπι και το Αμάν.
Τα τρία μπλοκ
Η ανατροπή της κυβέρνησης Ασαντ απέτρεψε (προς στιγμήν) το ισραηλινό σχέδιο για διαίρεση της Συρίας σε τρία μπλοκ, προκειμένου η Δαμασκός να διακόψει τους δεσμούς της με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπογράφοντα από τρεις αραβικές χώρες. Το Ισραήλ σχεδίαζε να αφήσει για κάποιο χρονικό διάστημα τον Ασαντ στην εξουσία υπό τη χρηματοδότηση και τον έλεγχο των Εμιράτων. Αυτό θα χρησίμευε επίσης στον περιορισμό της επιρροής της Τουρκίας στη Συρία – στο Ιντλίμπ και στα βορειοδυτικά, δηλαδή στο προπύργιο της HTS.
Το σχέδιο υπονοήθηκε σε μια ομιλία του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γκίντεον Σάαρ, πριν από δύο εβδομάδες, στην οποία είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να προσεγγίσει τους Κούρδους και τους Δρούζους σε Συρία και Λίβανο, προσθέτοντας ότι υπήρχαν «πολιτικές πτυχές και πτυχές ασφαλείας» που έπρεπε να ληφθούν υπόψη. Ομως, το σχέδιο αυτό ξεπεράστηκε από τα γεγονότα, όταν δυνάμεις πιστές στον Ασαντ κατέρρευσαν στη Χομς και τη Χάμα, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο προς τη Δαμασκό και με τους Τούρκους και τους Καταριανούς να ευνοούν την πλήρη κάθοδο των ανταρτικών δυνάμεων.
Άσμα αλ Άσαντ: Η σύζυγος του Μπασάρ Αλ Άσαντ καταθέτει αίτηση διαζυγίου
Ωστόσο, ακόμη και καθώς το HTS πλησίαζε την πρωτεύουσα, οι διπλωμάτες των Εμιράτων και μίας άλλης αραβικής χώρας στη Συρία έκαναν απέλπιδες προσπάθειες προκειμένου να εμποδίσουν την HTS να αποκτήσει τον έλεγχο της Δαμασκού, ενώ είχε πλέον καταστεί εμφανέστατη η τουρκική παρεμβατική εμπλοκή, μέσω του Φιντάν, του αρχηγού της ΜΙΤ Ιμπραήμ Κάλιν, του επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Μετίν Γκουράκ και των στρατηγών Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου και Μετίν Τοκέλ.
Οταν το Ισραήλ συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να εμποδίσει την κατάληψη της Δαμασκού από την HTS, άρχισε να καταστρέφει από αέρος τα συμβατικά όπλα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της βύθισης του στολίσκου της στη Λαττάκεια, ως και της επέκτασης της κατοχής εδαφών, συμπεριλαμβανομένου του όρους Ερμών, του υψηλότερου βουνού της Συρίας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.
Αξιωματούχοι τόσο στην Ιορδανία όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για την επικράτηση της HTS και τις προοπτικές μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Αλ Σάραα. Η Ιορδανία έχει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μοιράζεται μια συνοριακή έρημο με τη Συρία, η οποία περιβάλλεται από φυλές που ζουν και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Ηλπιζε, αλλά…
Πάντως, λεπτομέρειες σχετικά με τις τελευταίες στιγμές της διακυβέρνησης του Ασαντ φαίνεται να έχουν εν μέρει επιβεβαιωθεί από τον εκδότη της εφημερίδας «Al Akbar», Iμπραήμ αλ Αμίν, ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει μεγάλες διασυνδέσεις σε Λίβανο και Συρία. Ο Αμίν έγραψε ότι ο Ασαντ ήταν τόσο πεπεισμένος ότι οι Εμιρατιανοί θα έρχονταν να τον σώσουν, που περίμενε «μέχρι τις τελευταίες ώρες» προτού «δραπετεύσει» από τη Δαμασκό.
Ενας από τους στενούς συνεργάτες του Ασαντ, που έμεινε μαζί του λίγο προτού μεταβεί στη ρωσική αεροπορική βάση Αλ Χμέιμιμ, λέει ότι ήλπιζε ακόμη και την ύστατη στιγμή να συμβεί «κάτι μεγάλο» ώστε να σταματήσει η επίθεση των ένοπλων φατριών. Μόλις οι Ρώσοι και οι Ιρανοί ενημέρωσαν τον Ασαντ ότι δεν θα προσέτρεχαν ώστε να τον βοηθήσουν, εκείνος συνειδητοποίησε ότι ερχόταν άμεσα η κατάρρευση και εγκατάλειψε τη Συρία για τη Μόσχα. Να σημειωθεί ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι η Τουρκία, το Κατάρ, ως και το αμερικανογαλλικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο επιθυμούσαν την ανατροπή του.