Εκτός σειράς
Το πόρισμα υπογράφεται από τη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου και αναφέρεται σε περίπου 900 με 1.000 αποφάσεις στις οποίες ύστερα από δειγματοληπτικό έλεγχο (που σημαίνει ότι στο σύνολό τους μπορεί να είναι περισσότεροι) αποδείχτηκε ότι εκδόθηκαν κατά παρέκκλιση του νόμου, γιατί αφορούν σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015 οι οποίες έχουν παγώσει γιατί το ΕΤΕΑ, το υπουργείο Εργασίας αλλά και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. αδυνατούν να καθορίσουν τις παραμέτρους του νέου μαθηματικού τύπου (τις λεγόμενες «ράντες» με πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι αναλογιστές) για να βγουν και τα ανάλογα ποσά!
Παρότι λοιπόν ο νόμος που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) δεν εφαρμόζεται στο άρθρο 96 για τις επικουρικές με αίτηση μετά το 2015, συνέβη… το θαύμα στο ΕΤΕΑ και βγήκαν συντάξεις με αίτηση μετά το 2015, που δεν μπορούν να εκδοθούν!
Οι συντάξεις που βγήκαν είναι παράνομες και μάλιστα βγήκαν εκτός σειράς από τη λίστα αναμονής στην οποία αθροίζονται αυτή τη στιγμή 126.022 ασφαλισμένοι, οι οποίοι προηγούνται, γιατί έχουν κάνει αίτηση μέχρι 31/12/2014 και οι συντάξεις τους βγαίνουν με τον παλιό τρόπο και όχι με το νέο σύστημα.
Επιβεβαίωση
Το θέμα για τις παράνομες επικουρικές με αίτηση και έναρξη πληρωμής μέσα στο 2015 αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος την Κυριακή 16 Ιουλίου, δημοσιεύοντας αδιάσειστα ντοκουμέντα για τις παράνομες αποφάσεις συνταξιοδότησης, με την ημερομηνία αίτησης που ήταν μετά την 1/1/2015 αλλά και με την ημερομηνία έναρξης πληρωμής και των αναδρομικών που ήταν σε άλλες από τον Απρίλιο και σε άλλες από τον Αύγουστο του 2015!
Το πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος είναι όχι μόνον η πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ και της εμπεριστατωμένης έρευνας που έγινε για να βγουν στο φώς τα ντοκουμέντα και να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τα φαινόμενα «παράγκας» σε ένα δημόσιο ταμείο, αλλά στοιχειοθετεί τις υποψίες ακόμη και περί σκανδάλου, που θα πρέπει να ερευνηθεί από εισαγγελέα.
Το περιεχόμενο του εμπιστευτικού πορίσματος του ΕΤΕΑ για τις συντάξεις, που βγήκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015, χωρίς να υπάρχει εφαρμογή νόμου, αναφέρει στο διά ταύτα τα εξής:
* Να ανακληθούν τελείως όσες επικουρικές έχουν έναρξη καταβολής μαζί με κύρια από 1/1/2015. Η διοίκηση του ΕΤΕΑ, δηλαδή ο κ. Καποτάς, θα πρέπει να διατάξει τις υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ να διακόψουν την καταβολή 1.000 και πλέον επικουρικών άμεσα. Τι γίνεται όμως με τα αναδρομικά που πληρώθηκαν και φτάνουν στις 3.070 ευρώ; Θα ζητήσει ο κ. Καποτάς πίσω τα χρήματα που πλήρωσε το Ταμείο με δική του υπογραφή;
* Να αναθεωρηθούν όσες επικουρικές έχουν ημερομηνία αίτησης και έναρξη καταβολής σύνταξης μετά την 1/1/2015, πλην των περιπτώσεων που αφορούν επικουρικές λόγω θανάτου συνταξιούχου ο οποίος όμως έπαιρνε επικουρική πριν από το 2015.
* Να αναθεωρηθούν όλες οι επικουρικές που βγήκαν και πληρώθηκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015, για συνταξιούχους που είχαν ήδη κάνει αίτηση ή έπαιρναν κύρια σύνταξη πριν από το 2015.
«Πακέτο»
Το κλειδί στις αποφάσεις αυτές, που είναι κοντά στις 1.000, σύμφωνα με το δειγματοληπτικό υπηρεσιακό έλεγχο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ορισμένα Ταμεία, όπως το ΤΑΔΚΥ, που εξέδωσε περί τις 300 εκτός σειράς επικουρικές συντάξεις, μόλις βγει η επικουρική, καταβάλλεται ταυτόχρονα και το εφάπαξ, επίσης εκτός λίστας αναμονής!
Συνέβη λοιπόν να βγουν αποφάσεις επικουρικής σύνταξης με αίτηση μετά την 1/1/2015 που είναι παράνομες και ταυτόχρονα να βγουν και οι αποφάσεις πληρωμής του εφάπαξ, επειδή έτσι λέει το καταστατικό του ΤΑΔΚΥ!
Το νέο στοιχείο είναι δηλαδή ότι από τους 1.000 «τυχερούς» ως τώρα που πήραν επικουρική, οι περίπου 300 εξ αυτών προερχόμενοι από το ΤΑΔΚΥ πήραν μαζί και το εφάπαξ κατά προτεραιότητα! Πέρασαν δηλαδή 126.022 ασφαλισμένους που περιμένουν την επικουρική με αίτηση ακόμη και από το 2013 και πήραν πιο γρήγορα και το εφάπαξ από το παράθυρο, αφήνοντας πίσω κάπου 63.000 δικαιούχους που το περιμένουν μαζί με την επικουρική από το 2014!
Στο πόρισμα επιχειρείται να αποδοθούν και ευθύνες σε υπαλλήλους που έβγαλαν τις επικουρικές, με την παρατήρηση ότι «καμία από τις αποφάσεις που ελέγχθηκαν δεν έχει τον όρο της επιφύλαξης», επειδή δεν λειτουργεί ο νόμος.
Πανικός
Η αποκάλυψη του θέματος από τον Ελεύθερο Τύπο έφερε πανικό στη διοίκηση του ΕΤΕΑ, ενώ το υπουργείο Εργασίας τηρεί αιδήμονα, ως και ένοχη σιωπή, για τις διαστάσεις που παίρνει η υπόθεση μετά και το πόρισμα-βόμβα. Ο πανικός της διοίκησης έφτασε σε σημείο να εγκαλεί στελέχη με μακρά και πολύχρονη θητεία (πέραν των 35 ετών) στα ασφαλιστικά ταμεία και να τα προειδοποιεί με κυρώσεις, επειδή έχουν την τόλμη να εκφράζουν δημόσιο λόγο για όσα συμβαίνουν σε ένα Ταμείο που πολλοί το χαρακτηρίζουν ως η «παράγκα» του ασφαλιστικού συστήματος.
Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου