Μάλιστα στη Ρωσία φέρνει τον τίτλο «vor» (σ.σ. τίτλος της μαφίας που αποδίδεται σε αρχηγούς μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, κάτι σαν «νονός»).
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛΑΣ, η εγκληματική οργάνωση δρούσα τα τελευταία 5 με 6 χρόνια πραγματοποιώντας τουλάχιστον μία ληστεία την ημέρα σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.
Έχοντας ως έδρα την Αττική κατέστρωναν εβδομαδιαίο πρόγραμμα από Δευτέρα ως Παρασκευή την μία εβδομάδα στην Πελοπόννησο και την επόμενη στην Στερεά Ελλάδα ενώ τα Σαββατοκύριακα είχαν… ρεπό. Λόγω του τρόπου δράσης τους, οι αξιωματικοί του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου που εξιχνίασαν την υπόθεση τους είχαν δώσει το προσωνύμιο «ταξιδευτές».
Ο 53χρονος «εγκέφαλος» είναι από τους πιο σκληροτράχηλους κακοποιούς που έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, ενώ στο κεφάλι του φέρει τραύμα πολέμου από την Τσετσενία.
Η συμμορία του Γεωργιανού «vor», ο οποίος φιγουράρει στις φωτογραφίες που έχουν δώσει οι ρωσικές αρχές με τους πιο σκληρούς ποινικούς που έχουν βαφτιστεί με το συγκεκριμένο αξίωμα, «χτυπούσε» οικίες σε Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Ηλιούπολη, Χαϊδάρι, Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Αργυρούπολη, Άγιο Δημήτριο, Άλιμο, Πάτρα, Τρίπολη, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αίγιο, Διακοφτό, Λουτράκι, Λειβαδιά, Ιτέα και Θήβα, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις σε όλη την Ελλάδα.
Πάτρα: Άγριος καυγάς ανάμεσα σε δυο άτομα - Στο νοσοκομείο ένας τραυματίας
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε -κατά περίπτωση- δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς και παραβάσεις των νόμων που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τα ναρκωτικά, τα όπλα και τους αλλοδαπούς. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και 57χρονη ημεδαπή, κατηγορούμενη για συνέργεια σε διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
«Στρατηγείο» στα Πατήσια – «Χτυπήματα» σε όλη την Ελλάδα
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το «στρατηγείο» της σπείρας ήταν Πατήσια, όπου από Δευτέρα έως και Παρασκευή συγκεντρώνονταν και καθόριζαν ποιος, πότε και που θα παρακολουθήσει διαμέρισμα που τους ενδιέφερε. Η επιλογή των στόχων γίνονταν με βάση και την εξωτερική όψη του οικήματος. Μετά την κατόπτευση του χώρου, καθόριζαν το πώς και το πότε θα προχωρούσαν στη διάρρηξη, ενώ συνήθιζαν να παραβιάζουν πόρτες και να αρπάζουν ότι πολύτιμο έβρισκαν. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μία εβδομάδα του μήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή, πήγαιναν σε πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ άλλη εβδομάδα του μήνα πήγαιναν σε πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής τους με τη συγκεκριμένη εγκληματική δραστηριότητα, τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα, με τη χρήση ειδικών διαρρηκτικών εργαλείων, να παραβιάζουν ακόμα και τις πιο τεχνολογικά εξελιγμένες κλειδαριές ασφαλείας, που χαρακτηρίζονται ως απαραβίαστες. Παράλληλα, λόγω της εμπειρίας και ομοιογένειας που είχαν αποκτήσει ως ομάδα, γνώριζαν άψογα τους ρόλους τους, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επικοινωνία κατά τη διάρκεια των κλοπών.
Σε όλες τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν τρία συγκεκριμένα οχήματα, ένα εκ των οποίων λειτουργούσε ως προπομπός και ενημέρωνε τον 53χρονο αρχηγό της οργάνωσης, ο οποίος μετέφερε τα κλοπιμαία, για τυχόν ύπαρξη αστυνομικών στο οδικό δίκτυο που χρησιμοποιούσαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της οργάνωσης, ότι ενώ χρησιμοποιούσαν δύο οχήματα κατά τις μετακινήσεις τους, όταν ξανά επισκέπτονταν την ίδια πόλη ο αρχηγός , άλλαζε όχημα και χρησιμοποιούσε το τρίτο, ώστε να εξασφαλίσει το ενδεχόμενο να έχει εντοπιστεί – καεί κάποιο όχημα. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις, με σύνθετη ορολογία στις μεταξύ τους επικοινωνίες και λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης και προστασίας κατά τις μετακινήσεις τους.
Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι η συμμορία του 53χρονου Γεωργιανού συνεργάζονταν και με δύο Έλληνες (ηλικίας 34 και 44 ετών), οι οποίοι διατηρούν ενεχυροδανειστήριο στην περιοχή της Ομονοίας στο οποίο διοχέτευαν τα κλοπιμαία, ενώ τα χρήματα που έπαιρναν τα έστελναν στη Γεωργία. Συνελήφθησαν και αυτοί. Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από εννέα έρευνες σε οικίες και άλλους χώρους, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
το χρηματικό ποσό 40.000 ευρώ,
πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών μεγάλης χρηματικής αξίας, χρυσές λίρες και σημαντικός αριθμός ρολογιών,
ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.),
δύο πιστόλια, δύο περίστροφα, κυνηγετικό όπλο, αεροβόλο τυφέκιο και πλήθος φυσιγγίων,
τέσσερα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και
πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, μεταξύ των οποίων και ειδικά εργαλεία απασφάλισης κλειδαριών.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]