«Θα προτείνω στο ΚΥΣΕΑ την απόκτηση 4ης φρεγάτας Belharra» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας κατά την διάρκεια δηλώσεων που έκανε με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ πάνω στην γαλλική φρεγάτα «Alsace». Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει την Παρασκευή (11.04.2025) στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ότι οι διαπραγματεύσεις με την γαλλική πλευρά βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και ότι το κυριότερο ζήτημα είναι το τελικό κόστος της νέας φρεγάτας που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα.
Στο σημείο αυτό, ο Δένδιας είχε τονίσει ότι «περιμένουμε μια φιλική χώρα και επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό». Από ότι φαίνεται, οι συνομιλίες ανάμεσα σε Δένδια και Λεκορνύ «άνοιξαν τον δρόμο» ώστε να ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία ώστε ο ελληνικός Στόλος να ενισχυθεί με ακόμα μια ψηφιακή φρεγάτα νέας γενιάς, συμπληρώνοντας το «καρέ» των Belharra, μαζί με τον «Κίμωνα» , τον «Φορμίωνα», και το «Νέαρχο».
Συμφωνία Δένδια και Λεκορνύ για 16 πυραύλους Exocet – Η απάντηση για τους πυραύλους Μeteor στην Τουρκία
Σε συμφωνία για την εξαγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet προχώρησαν ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ. Η συμφωνία θεωρείται αντίβαρο στην πώληση των γαλλικών Meteor στην Τουρκία.
Ο Γάλλος ομόλογος του Νίκου Δένδια πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας και συναντήθηκε στο υπουργείο Άμυνας μαζί του, ενώ μετά θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρίσκονται οι εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας. Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών -στον απόηχο και της υπόθεσης που είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνογαλλικές σχέσεις αναφορικά με την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία- πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και γαλλικής αντιπροσωπείας και ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.
Η επίσκεψη του Λεκορνύ έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.
Σημειώνεται ότι της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Αμυνας είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν. Στη συνομιλία Μητσοτάκη – Μακρόν βασικό θέμα ήταν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη -μπροστά στο σχέδιο επανεκκίνησης των ερευνών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου- τέθηκε προς τον Γάλλο πρόεδρο και ένα αίτημα για παράταση της παραμονής του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ελλάδα, παρότι το χρονοδιάγραμμα της άσκησης του «Σαρλ ντε Γκωλ» νοτίως της Κρήτης (που φτάνει ως και τη Μεγάλη Πέμπτη) δεν μοιάζει προσώρας να επιδέχεται αλλαγές.
Τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4) συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, για το οποίο κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουνπως δεν πρόκειται για έκτακτη συνεδρίαση ενόψει καλωδίου, αλλά για «τακτική συνεδρίαση προγραμματισμένη εδώ και εβδομάδες». Στη συνεδρίαση, πάντως, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί και το καλώδιο, υπό το πρίσμα και πρόσφατων συζητήσεων του Πρωθυπουργού τόσο με τον Μακρόν όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για όλα τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
MM-40 Exocet Block.IIIC: Πιο φονικός από ποτέ-Το νέο αντιπλοϊκό όπλο του Πολεμικού Ναυτικού
Το βλήμα MM-40 Block IIIC Exocet είναι εξέλιξη των προγενέστερων εκδόσεων των πυραύλων MM-38 Exocet, η αρχική έκδοση του οποίο είχε μέγιστο βεληνεκές 38 km και αναπτύχθηκε για τον εξοπλισμό πλοίων επιφανείας αλλά και ως όπλο παράκτιας άμυνας. Η ανάπτυξη του βλήματος ξεκίνησε το 1968 από τη Γαλλία ενώ το 1971 στο πρόγραμμα προσχώρησε και η Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα αποτελεί πνευματικό και εμπορικό δικαίωμα της γαλλικής MBDA.
Τα πρώτα βλήματα εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 1972 για να ακολουθήσει, το 1977, η ανάπτυξη της έκδοσης αέρος-επιφανείας ΑΜ-39 Exocet, έκδοση την οποία διαθέτει η Ελλάδα στην διαμόρφωση Block.II. Στην δεκαετία του ’80 ακολούθησε η ανάπτυξη των εκδόσεων SM-39 Block.II Exocet, για χρήση από τα υποβρύχια, και MM-40 Block.II Exocet (επιφανείας-επιφανείας) με αυξημένο βεληνεκές. Το βλήμα έχει σταυροειδή κύρια πτερύγια και ουραία πτερύγια για τον έλεγχο της πτήσης. Ενσωματώνει κινητήρα στερεού καυσίμου και χρησιμοποιεί σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (Inertial Navigation System = INS) κατά την ενδιάμεση πτήση, υψομετρικό ραντάρ για πτήση στο επίπεδο της θαλάσσης και έναν ερευνητή ραντάρ για την τερματική καθοδήγηση.
Το μήκος του βλήματος ΜΜ-40 Block.I Exocet είναι 5,2 μέτρα, το βάρος 735 κιλά, εκ των οποίων τα 165 κιλά είναι η πολεμική κεφαλή και το εκπέτασμα των πτερυγίων είναι ένα μέτρο. Η μέγιστη ταχύτητα του βλήματος δεν ξεπερνά τα 980 km/h και το μέγιστο βεληνεκές τα 70km. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μέγιστη διάρκεια πτήσης προς το στόχο είναι τα τρία λεπτά στο μέγιστο βεληνεκές. Η έκδοση ΜM-40 Block.ΙΙ Exocet είναι μακρύτερη και βαρύτερη από την προηγούμενη έκδοση και έχει μήκος 5,64 μέτρα και βάρος 825 κιλά. Παρόλα αυτά επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 70 km, καθώς ενσωματώνει ισχυρότερο κινητήρα, έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση του βάρους.
Σήμερα, η τελευταία γενιά είναι τα βλήματα MM-40 Block.ΙΙΙ Exocet, τα οποία φέρουν προωθητή στερεού καυσίμου και κινητήρα turbojet, συνδυασμός ο οποίος αυξάνει το μέγιστο βεληνεκές του βλήματος στα 180 km. Διαθέτουν επίσης νέα πολεμική κεφαλή θραυσμάτων, βελτιωμένο ερευνητή ραντάρ και σύστημα καθοδήγησης συνδυασμού INS κα GPS (Global Positioning System), με δυνατότητα προγραμματισμού “πολλαπλών εναλλακτικών διαδρομών”. Επίσης, η νέα έκδοση του βλήματος έχει τη δυνατότητα προσβολής στόχων εδάφους όπως ελλιμενισμένα πλοία.
Το Γαλλικό Ναυτικό έχει ήδη ξεκινήσει τις παραλαβές αναβαθμισμένων βλημάτων κατά πλοίων MM-40 Block.3C Exocet, της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA. Στην έκδοση MM-40 Block.3C τα βλήματα Exocet ενσωματώνουν ενεργητικό ερευνητή ραδιοσυχνοτήτων, ως κεντρικό τμήμα ενός νέου ολοκληρωμένου, συνεκτικού, ψηφιακού συστήματος καθοδήγησης και πλοήγησης. Σύμφωνα με την MBDA η έννοια του «συνεκτικού» έγκειται στην ικανότητα του νέου συστήματος καθοδήγησης και πλοήγησης στους τομείς της αναγνώρισης του στόχου και της αντοχής στα ηλεκτρονικά αντίμετρα.
Στην έκδοση Block.3C τα Exocet ενσωματώνουν ερευνητή ψηφιακής τεχνολογίας (το «C» αποτελεί το πρωτόγραμμα της λέξης «Coherent»), κάτι που επιτρέπει στο βλήμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τόσο σε επίπεδο δυνατότητας επεξεργασίας όσο και σε επίπεδο επιδόσεων. Το Γαλλικό Ναυτικό θα παραλάβει 15 νέα βλήματα, ενώ θα αναβαθμίσει και όσα βλήματα της έκδοσης Block.3 διαθέτει σε υπηρεσία με νέο υπέρυθρο ερευνητή.
Τα βλήματα Exocet φέρονται από τις ΤΠΚ της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών. Τα Block III των Super Vita έχουν προσδώσει εξαιρετικές επιδόσεις στο ΠΝ όντας ικανά να προσβάλουν στόχους αιφνιδιαστικά και ταυτοχρόνως μέσω διαφορετικών κατευθύνσεων αξιοποιώντας τα way points των βλημάτων. Ως εκ τούτων μια αγκιστρωμένη πυραυλάκατος παίρνοντας εικόνα από άλλα μέσα στοχοποιεί και βάλει από θέση απόκρυψης εκμεταλλευόμενη το νησιωτικό περιβάλλον. Oι Super Vita φέρουν Exocet εκ των οποίων κάποιες εξ αυτών Block ΙΙ ενω κάποιες άλλες Block III. Επίσης, οι νέες ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» θα φέρουν βλήματα Block III.