- Ασβέστιο: Τα άτομα με αρθρίτιδα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση, ιδιαίτερα εάν κάνουν χρόνια χρήση στεροειδών φαρμάκων. Ακόμη, οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση τείνουν να έχουν χαμηλό ασβέστιο και αυξημένο κίνδυνο για αδύναμα οστά. Διατροφικές πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια και τα ψάρια.
- Βιταμίνη D: Απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, η βιταμίνη D λαμβάνεται από λίγα τρόφιμα όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, τα αυγά, το συκώτι και τα γαλακτοκομικά.
- Σίδηρος: Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με αρθρίτιδα εμφανίζουν αναιμία. Αυτό συχνά οφείλεται στην χρόνια κατανάλωση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη. Η καλύτερη πηγή σιδήρου στη διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, αλλά και τα όσπρια και τα λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
- Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά στα οποία έχει παρατηρηθεί πως παρουσιάζουν έλλειψη τα άτομα με αρθρίτιδα, είναι το φολικό οξύ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες Β6 και Β12, η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.
Συστατικά που ανακουφίζουν τις αρθρώσεις
- Ωμέγα 3: Τα ωμέγα 3 απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι καλά λιπαρά τα οποία βοηθούν το σώμα μας να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και γι αυτήν ακριβώς την ιδιότητά τους θεωρείται καλό να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο των ατόμων εκείνων με φλεγμονώδη μορφή αρθρίτιδας. Για επαρκή λήψη ωμέγα 3 αυξήστε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών σε τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ή εάν χρειαστείτε κάποιο σνακ προτιμήστε μία χούφτα ξηρούς καρπούς.
- Σελήνιο: Πέραν του ισχυρού αντιοξειδωτικού του χαρακτήρα, το σελήνιο συμβάλλει στην ενίσχυση της δράσης της βιταμίνης Ε. Ακόμη, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σεληνίου έχουν κατά 50% μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης αρθρίτιδας.
Άλλες 4 πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
- Αλλάξτε τα λιπαρά σας. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και στις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα: το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή οι πηγές ηλιελαίου. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν επίσης να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.
Αντίθετα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προυπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο, μαργαρίνες από ελαιόλαδο και έλαια από μίγματα λαχανικών πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή.
- Ακολουθήστε το μεσογειακό τρόπο διατροφής. Έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αρκετά λαχανικά, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις χημικές ενώσεις που προκαλούν τη φλεγμονή.
- Τρώτε περισσότερα «καλά» λιπαρά. Ψάρια με σκούρο χρώμα, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας είναι πλούσια σε ιχθυέλαια (ω-3 πολυακόρεστα). Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τόσο τον πόνο όσο και τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Αυγά εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια.
Αυτές είναι οι 9 καινοτόμες θεραπείες του 2024 που δίνουν ελπίδες σε ασθενείς
- Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση (μείωση της οστικής μάζας) συχνά εμφανίζονται μαζί. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, για να δυναμώσετε τα οστά. Άλλες πηγές ασβεστίου είναι το τυρί σόγιας, γάλα σόγιας και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, σαρδέλες σε κονσέρβα, δημητριακά πρωινού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια φούρνου, άσπρο και μαύρο ψωμί.
Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο και το πρήξιμο των αρθρώσεων
Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας θα μπορούσαν να μειωθούν με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ιδανικές τροφές για τη μείωση του πόνου των αρθρώσεων είναι τα λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές, το κέιλ και τα παντζάρια. Το «βαρύ πυροβολικό» όμως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας είναι το μπρόκολο.
Σχετική έρευνα έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μίας μερίδας μπρόκολου, προλαμβάνει και επιβραδύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν επίσης τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπφρουτ.
Σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες, οι πάσχοντες από αρθρίτιδα πρέπει να καταναλώνουν αυγά, βιολογικό κοτόπουλο, σολομό, τόνο και ρέγκα. Αν προτιμάτε τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, μπορείτε να τρώτε φασόλια, φακές και αρακά.