Παρόλο που η επίπτωσή του στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις παραμένει ακόμη μικρή, έχει τη δυνατότητα να μεταφερθεί από ασθενή σε ασθενή, παρουσιάζει προβλήματα στη θεραπεία, ενώ επιστήμονες συνδέουν τον συγκεκριμένο μύκητα με την κλιματική αλλαγή.
Σε αυτή την τολμηρή υπόθεση προχώρησαν οι ειδικοί Arturo Casadevall, Vincent Robert και Δημήτρης Κοντογιάννης σε επιστημονική δημοσίευση το 2019. Ανέφεραν ότι η εμφάνιση του C. auris θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι το πρώτο παράδειγμα μυκητιακού παθογόνου που εμφανίζεται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι, με βάση τη φυλογενετική και θερμοανθεκτική ανάλυση του C. auris, η αύξηση των θερμοκρασιών περιβάλλοντος ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μπορεί να έχει εγκλιματίσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί και να επιβιώσει σε θερμοκρασίες πτηνών και θηλαστικών, με τη μετάδοση από τα πουλιά στις αγροτικές περιοχές να αποτελεί έναν πιθανό μηχανισμό ανάδυσής του.
Μια πρόσφατη (2021) μελέτη στην Ινδία υποστηρίζει αυτή την υπόθεση, όπως αναφέρουν σε ανάλυσή τους για το μύκητα οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γιάννα Ρέντζιου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).
Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν τον παράκτιο υγρότοπο γύρω από τα πολύ απομονωμένα νησιά Ανταμάν στον Ινδικό Ωκεανό. Ο C. auris απομονώθηκε από τους παρθένους οικότοπους της αλυκής περιοχής χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα και από μια αμμώδη παραλία. «Η απομόνωση του C. auris από τους θαλάσσιους υγρότοπους υποδηλώνει ότι, πριν από την αναγνώρισή του ως ανθρώπινου παθογόνου, υπήρχε ως περιβαλλοντικός μύκητας», αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Μεταπνευμονοϊός: Καθησυχαστικός ο καθηγητής Παρασκευής - Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί
Ο Candida auris προκάλεσε για πρώτη φορά ιατρική ανησυχία το 2011, συνοδευόμενη από σοβαρή νόσο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ενώ πλέον παρουσιάζει παγκόσμια διασπορά κυρίως εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, προκαλώντας συχνά τοπικές επιδημίες, όπως σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης το 2017. Θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο παθογόνο για τη δημόσια Υγεία για διάφορους λόγους.
Οπως έχει σχολιάσει ο καθηγητής Κοντογιάννης, προκαλεί ανησυχία η δυνατότητά του να διασπείρεται ενδονοσοκομειακά από ασθενή σε ασθενή, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά σε μύκητα, καθώς και μέσω ιατρικών συσκευών, όπως τα θερμόμετρα. «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτός ο ευκαιριακός μύκητας δεν αποτελεί απειλή ως παθογόνο της κοινότητας ή σε ανοσοεπαρκείς ξενιστές», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, συνοψίζοντας πρόσφατη δημοσίευση των Frederic Lamoth και Dimitrios P. Kontoyiannis στο «The Journal of Infectious Diseases». Επίσης, ο μύκητας Candida auris έχει σοβαρά προβλήματα στη θεραπευτική του αντιμετώπιση.
Ειδήσεις σήμερα
Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Oλα στο τραπέζι στη συνάντηση με Μπάιντεν – Το πρόγραμμα
Πανελλήνιες 2022: Άνοδος βάσεων από την μείωση των εισακτέων [πίνακες]
Bullying στα σχολεία: Ενας ανήλικος θύμα ξυλοδαρμού κάθε ημέρα
Γλυκά Νερά: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τη δολοφονία της Καρολάιν