Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων του έγκριτου “The Lancet” που αφορά στους εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες υγείας, παρέχει συστάσεις για την προώθηση της καλύτερης κατανόησης της ποικιλομορφίας του εμπορικού κόσμου, πιθανών οδών για βλάβες ή οφέλη για την υγεία και την ανάγκη για ρυθμιστική δράση και επενδύσεις σε επιχειρήσεις που προάγουν την υγεία, την ευημερία και τη δικαιοσύνη.
Ο ιδιωτικός τομέας έχει μεγάλη επιρροή στην υγεία μέσω των προϊόντων και των πρακτικών του. Οι εμπορικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία με ποικίλους και πολύπλοκους τρόπους, όπως με την παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι τρεις δημοσιεύσεις του Lancet δείχνουν το δρόμο προς έναν κόσμο όπου η υγεία προηγείται του κέρδους και όλοι οι άνθρωποι ζουν απαλλαγμένοι από βλάβες που προκαλούνται από εμπορικές δυνάμεις.
“Όπως υπογραμμίζει η σειρά Lancet για τους εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, πολλοί από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για ασθένειες και τραυματισμούς –ο καπνός, το αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή– είναι μεγάλες βιομηχανίες και οδηγοί κερδών για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου”, έγραψε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, σε σχόλιό του στις δημοσιεύσεις. “Είναι καιρός για μια αλλαγή παραδείγματος. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να βελτιωθεί χωρίς δράση στους εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας, από τοπικό έως παγκόσμιο επίπεδο. Απαιτούνται νέες μορφές διακυβέρνησης της δημόσιας υγείας”, πρόσθεσε.
Ο Δρ Tedros περιέγραψε, επίσης, το έργο του ΠΟΥ σε αυτόν τον τομέα. Συγκεκριμένα, τόνισε την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων πτυχών των εμπορικών καθοριστικών παραγόντων σε τομείς όπως ο έλεγχος του καπνού, η εμπορία υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και οι μη μεταδοτικές ασθένειες. Με βάση αυτό το έργο, το 2021, δημιουργήθηκε μια νέα πρωτοβουλία για τους οικονομικούς και εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και, τον επόμενο χρόνο, θα δημοσιευτεί η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση για τους Εμπορικούς Καθοριστικούς Παράγοντες της Υγείας.
Ρύθμιση του κακού και ενεργοποίηση του καλού
Το πρώτο έγγραφο της σειράς ορίζει τους εμπορικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας ως “τα συστήματα, τις πρακτικές και τις οδούς μέσω των οποίων οι εμπορικοί παράγοντες οδηγούν την ανθρώπινη υγεία και την ανισότητα στην υγεία”. Με αυτόν τον τρόπο, οι συγγραφείς της σειράς αναγνωρίζουν τη δυνατότητα των εμπορικών παραγόντων να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ισότητα της υγείας και θέτουν μια βάση για να γίνει κατανοητό πώς οι εμπορικοί καθοριστικοί παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις στη δημιουργία νέων πολιτικών και συστημάτων για τη ρύθμιση των βλαβών και φέρνοντας, τελικά, οφέλη.
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι επιπτώσεις στην υγεία, όπως περιγράφεται στο δεύτερο και στο τρίτο έγγραφο, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο για την κατανόηση των εμπορικών παραγόντων και ένα όραμα για τις πολιτικές, τα συστήματα διακυβέρνησης και τα επιχειρηματικά μοντέλα που απαιτούνται για τη διασφάλιση της υγείας, της ευημερίας και της ισότητας. Αυτή η ατζέντα απαιτεί, μεταξύ άλλων, σχηματισμούς σε πολιτικά και οικονομικά συστήματα για την παροχή κινήτρων για τις εμπορικές πρακτικές υπέρ της υγείας και την ενδυνάμωση των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση επιβλαβών εμπορικών πρακτικών.
Οι συγγραφείς περιέγραψαν το πλήρες φάσμα των εμπορικών τομέων και πρακτικών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, προϊόντα που περιλαμβάνουν όχι μόνο το αλκοόλ, τον καπνό και τις βιομηχανίες ανθυγιεινών τροφίμων, αλλά και άλλα, όπως τα ορυκτά καύσιμα, τα ορυχεία, τα τυχερά παιχνίδια, καθώς και το ευρύ φάσμα πρακτικών που επηρεάζουν ρυθμιστικά συστήματα, νόμους και πολιτικές. Οι επιρροές βιομηχανιών όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ισότητα στην υγεία, περιλαμβάνονται επίσης στις συζητήσεις.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς “τώρα είναι η ώρα να… προωθήσουμε τολμηρές αντιλήψεις της κοινωνικής προόδου με τρόπους που καθιστούν τα δημόσια συμφέροντα και την ανθρώπινη ευημερία υψηλότερες προτεραιότητες από το κέρδος”.