Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένας στους τρεις άντρες θα την εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του. Παγκοσμίως, διενεργούνται περισσότερες από 20 εκατομμύρια επεμβάσεις ετησίως για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης.
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη είναι μία μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, την περιοχή δηλαδή μεταξύ κορμού και μηρού. Δημιουργείται όταν περιεχόμενο της κοιλιακής κοιλότητας (λίπος ή τμήμα του εντέρου) προβάλλει από το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα μέσω ενός χάσματος.
Συνήθως εμφανίζεται μόνο στη μία βουβωνική χώρα (δεξιά ή αριστερή πλευρά) και ονομάζεται μονόπλευρη. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, εμφανίζεται ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές και ονομάζεται αμφοτερόπλευρη. Μπορεί να διακριθεί σε λοξή και ευθεία, ανάλογα με τον τρόπο που προβάλλει το περιεχόμενο.
Υπάρχουν δυο τύποι βουβωνοκήλης
- Η λοξή βουβωνοκήλη, είναι συχνότερη στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες. Αφορά συχνότερα τους άνδρες.
- Η ευθεία βουβωνοκήλη αφορά συχνότερα τους ενήλικες και ιδίως στους ηλικιωμένους.
Οι περισσότερες κήλες είναι αποτέλεσμα αδυναμίας ή χάσματος του κοιλιακού τοιχώματος είτε κατά τη γέννηση είτε κατά τη διάρκεια της ζωής μας συνεπεία κάποιου τραυματισμού ή χειρουργικής τομής.
Οι παράγοντες κινδύνου
- Χρόνιος Βήχας
- Κάπνισμα
- Παχυσαρκία
- Άρση βάρους
- Δυσκοιλιότητα
- Διαταραχές του προστάτου (υπερπλασία)
- Εγκυμοσύνη
- Φαρμακευτική αγωγή (στεροειδή)
Βουβωνοκήλη: Τα συμπτώματα της πάθησης
Το πιο συχνό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης αποτελεί ένα εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή το οποίο μπορεί να επεκτείνεται έως τους όρχεις, οπότε καλείται οσχεοβουβωνοκήλη. Πολλές φορές είναι μικρή και ανευρίσκεται κατά την κλινική εξέταση ενώ μερικές φορές είναι επώδυνη. Το εξόγκωμα συχνά εξαφανίζεται όταν ο ασθενής ξαπλώνει.
Πολλές φορές η βουβωνοκήλη καθίσταται επικίνδυνη ιδιαίτερα όταν το στόμιο από το οποίο προβάλλει περισφίγγεται. Τότε προκαλείται ισχαιμία στο έντερο που περιέχεται σε αυτή με αποτέλεσμα τη γάγγραινα και την περιτονίτιδα σε περίπτωση διάτρησης και διαφυγής των περιεχομένων του εντέρου. Η περισφιγμένη (στραγγαλισμένη) βουβωνοκήλη αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
Βουβωνοκήλη: Πώς γίνεται η διάγνωσή της και η θεραπεία
Τις περισσότερες φορές αρκεί η κλινική εξέταση. Μπορεί να χρειαστεί η συμβολή των υπερήχων σε μερικές περιπτώσεις.
Η βουβωνοκήλη και γενικά οι κήλης του κοιλιακού τοιχώματος αντιμετωπίζονται χειρουργικά με σκοπό την εξάλειψη των συμπτωμάτων και την πρόληψη της περίσφιξης και του στραγγαλισμού.
Ο πιο συχνός τρόπος αντιμετώπιση είναι η πλαστική αποκατάσταση της κήλη με τη χρήση πλέγματος. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με κάθε είδους αναισθησία όπως τοπική αναισθησία, ραχιαία αναισθησία αλλά και γενική αναισθησία.
Η χρήση επιδέσμου κήλης θα πρέπει είναι παροδική μέχρι τη χειρουργική αντιμετώπιση.
Ειδήσεις σήμερα
«Η παραλία»: Διθυραμβικά σχόλια στο Twitter από το πρώτο λεπτό – «Τι πλανάρες είναι αυτές;»
Δέσποινα Βανδή: Η αποκάλυψη ΣΟΚ για τον Βασίλη Μπισμπίκη – «Δυο μήνες ήμουν…»
«Μαύρη» εβδομάδα για 3 Ζώδια – «Κλείνει» σπίτια ο Σεπτέμβρης