Ο αποικισμός και η λοίμωξη του γαστρικού βλεννογόνου από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού αποτελεί, ως γνωστόν, την κύρια αιτία ανάπτυξης χρόνιας γαστρίτιδας, γαστρικού έλκους, MALT λεμφώματος, καθώς και γαστρικού καρκίνου.
Για το λόγο αυτό, οι Γαστρεντερολογικές Εταιρείες ανά τον κόσμο – φυσικά, ανάμεσα τους και η Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία – προτείνουν, στις περιπτώσεις αυτές, την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με τη χορήγηση ενός αναστολέα αντλίας πρωτονίων και τριών αντιβιοτικών, τα οποία θα πρέπει να χορηγούνται δύο φορές την ημέρα, για ένα διάστημα 10 ή 14 ημερών.
Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι αποτυχίας της θεραπείας
Όμως, τόσο η ανάπτυξη αντοχής στα αντιβιοτικά, όσο και η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη λήψη τους, συχνά οδηγούν σε μειωμένη συμμόρφωση στη θεραπεία και έχουν συσχετιστεί με αποτυχία της θεραπείας εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου.
«Ενισχύσεις» από τα προβιοτικά
Μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν αναδείξει την πιθανή ευεργετική επίδραση των προβιοτικών στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία εκρίζωσης για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Πιο συγκεκριμένα, μια μετα-ανάλυση, η οποία και συμπεριέλαβε 40 μελέτες με 894 ασθενείς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προσθήκη προβιοτικών, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, αυξάνει το ποσοστό εκρίζωσης και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών από τη θεραπεία. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι οι περισσότερες μελέτες στην ανάλυση αυτή προέρχονταν από την Ασία, ενώ δεδομένα για το θέμα αυτό σε Έλληνες ασθενείς δεν υπήρχαν.
Μια νέα μελέτη, με ελληνική υπογραφή
Για το σκοπό αυτό σχεδιάσαμε και πραγματοποιήσαμε μια προοπτική, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με placebo μελέτη, προκειμένου να εκτιμήσουμε την επίδραση της συγχορήγησης προβιοτικών με το κλασικό σχήμα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Αυτό που θέλαμε να διαπιστώσουμε ήταν η πιθανή μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών, καθώς και η ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου.
Συνολικά, στη μελέτη μετείχαν 741 ασθενείς με λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, η οποία διαγνώσθηκε είτε με γαστροσκόπηση και βιοψία, είτε με τεστ αναπνοής. Οι ασθενείς της μελέτης τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το κλασικό σχήμα εκρίζωσης (ομεπραζόλη 20mg x 2, αμοξυκιλλίνη 1gr x 2, κλαριθρομυκίνη 500mg x 2 και μετρονιδαζόλη 500mg x2 για 10 ημέρες), σε συνδυασμό είτε με προβιοτικά (ομάδα Α 371 ασθενείς), είτε με placebo (ομάδα B, 370 ασθενείς).
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Τέσσερα προβιοτικά στελέχη ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο
Το προβιοτικό που χορηγήθηκε (LactoLevure, Uni-Pharma S.A. – Greece) συνδυάζει τέσσερα προβιοτικά στελέχη γνωστά για την αποτελεσματική και ασφαλή τους δράση και συγκεκριμένα:
- Lactobacillus acidophilus LA-5 (1,75 Colony Forming Units/capsule),
- Lactiplantibacillus plantarum (0,5 Colony Forming Units/capsule),
- Bifidobacterium lactis BB-12 (1,75 Colony Forming Units/capsule) και
- Saccharomyces boulardii (1,5 Colony Forming Units/capsule).
Η επιτυχής εκρίζωση ελέγχθηκε με τεστ αναπνοής, 6 εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Τι κατέδειξε η μελέτη
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τέσσερεις ασθενείς (και οι 4 από την ομάδα Β, του placebo) δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία εκρίζωσης λόγω παρενεργειών, ενώ 42 ασθενείς από την ομάδα Α και 31 από την ομάδα Β χάθηκαν (δεν συνέχισαν) κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Έτσι, συνολικά μελετήθηκαν 741 ασθενείς (371 στην ομάδα Α και 370 στην ομάδα Β). Τα ευρήματα που προέκυψαν ήταν ξεκάθαρα…
Υψηλό ποσοστό εκρίζωση
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού εκριζώθηκε με επιτυχία:
- σε 303 ασθενείς στην ομάδα A (92.0%) και
- σε 291 ασθενείς στην ομάδα B (86.8%), (p=0.028).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προσθήκη του συγκεκριμένου προβιοτικού σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου.
Χαμηλό ποσοστό παρενεργειών
Παρενέργειες αναφέρθηκαν σε 56 (17.0%) ασθενείς της ομάδας A και 170 (50.7%) ασθενείς της ομάδας B (p<0.00001). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών μειώθηκε κατά 14 φορές στους ασθενείς που έλαβαν προβιοτικά. Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι διαταραχές στη γεύση, η εμφάνιση διαρροιών, καθώς και επιγαστραλγίας.
Ενθαρρυντικές οι διαπιστώσεις για την ποιότητα ζωής των ασθενών
Η μελέτη μας αυτή είναι η πρώτη που εκτίμησε την προσθήκη προβιοτικών στο τετραπλό – χωρίς βισμούθιο – σχήμα εκρίζωσης του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο αποτελεί και το σχήμα εκλογής σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές και την Ελλάδα. Η μελέτη μας ανέδειξε σαφέστατα ότι η προσθήκη του συγκεκριμένου προβιοτικού μειώνει σημαντικά την εμφάνιση παρενεργειών κατά τη θεραπεία και αυξάνει το ποσοστό εκρίζωσης, οδηγώντας σε ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.