Τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έδωσαν στοιχεία στη δημοσιότητα, από τα οποία προκύπτει πως από τις αρχές Οκτωβρίου και έως σήμερα, έχουν ήδη διενεργηθεί 532.000 εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης, οι 150.000 εξ αυτών στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Ταυτόχρονα, τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μεν μείωση στους δείκτες COVID-19, αλλά οι εποχικές ιώσεις καταγράφουν αυξημένα ποσοστά.
Ανησυχία προκαλεί πιο συγκεκριμένα, η αύξηση της θετικότητας στις εποχικές ιώσεις και συγκεκριμένα στα κρούσματα από ρινοϊό και εντεροϊό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι δύο αυτοί ιοί -που ευθύνονται για την πλειοψηφία των εποχικών ιώσεων διαχρονικά- καταλαμβάνουν το 24% των θετικών δειγμάτων στις διαγνώσεις που γίνονται από εργαστηριακές αναλύσεις στο δίκτυο των ιδιωτικών κλινικών.
Οι ιώσεις αυτές φαίνεται να έχουν φτάσει σε επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, επηρεάζοντας αρκετά τη γενική κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοποιοί είναι αισιόδοξοι και θεωρούν πως ο πληθυσμός μας θα προλάβει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης, καθώς επιδημία της εποχικής γρίπης ξεκινά σταδιακά από τον Δεκέμβριο και κορυφώνεται τους πρώτους τρεις μήνες του νέου έτους. Ο ενδεδειγμένος μήνας για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, όπως τονίζουν είναι ο Νοέμβριος, ώστε η ανοσία του αντιγριπικού εμβολίου να προσφέρει επαρκή κάλυψη έως τα τέλη Μαρτίου.
Προτιμούν τα φαρμακεία
Οι φαρμακοποιοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια προστασίας του πληθυσμού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς.
Μέχρι στιγμής, έχουν διενεργηθεί πάνω από 382.000 εμβολιασμοί κατά της γρίπης απευθείας στα φαρμακεία, ενώ περίπου 241.000 πολίτες εμβολιάστηκαν με συνταγή γιατρού με τα ενισχυμένα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται μόνο στους άνω των 60 – 65 ετών.
Από το σύνολο των εμβολιασμών, οι 150.000 έχουν διενεργηθεί από φαρμακοποιούς και μόλις 850 από ιατρούς.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο
Οπως τονίστηκε από τα μέλη και τους ειδικούς επιστήμονες που συμμετείχαν στην ενημέρωση του ΠΦΣ, ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού της γρίπης και την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών.
Στοχεύει ιδιαίτερα στην προστασία της υγείας ηλικιωμένων, ασθενών με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πολύ μικρών παιδιών και εγκύων.
Σε αυτές τις κατηγορίες ασθενών, η σοβαρή νόσηση είναι περισσότερο πιθανή. Ο εμβολιασμός συνιστάται και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε ειδικούς πληθυσμούς (π.χ. νεοσύλλεκτοι).
Προκειμένου να είναι αποτελεσματικός ο αντιγριπικός εμβολιασμός, η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο την κάλυψη τουλάχιστον του 75% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή -απειλητική για τη ζωή- νόσηση.
Η χώρα μας υπολείπεται αυτού του ποσοστού κατά το 1/3, με εμβολιαστική κάλυψη που συνήθως κινείται λίγο κάτω από το 50%. Να σημειωθεί πως πέρυσι (2023-2024) είχαν χορηγηθεί συνολικά 3,2 εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια.
Καταχώριση στο Εθνικό Μητρώο
Πρόσφατα δόθηκε στους Ελληνες φαρμακοποιούς η δυνατότητα να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στον ενήλικο πληθυσμό με τέσσερα διαφορετικά εγκεκριμένα εμβόλια και να τον καταχωρίζουν στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.
Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, λένε οι φαρμακοποιοί, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούν οι πολίτες, προκειμένου να προφυλάξουν την υγεία τους έναντι της γρίπης κατά τους χειμερινούς μήνες. .
Ο δρ Ανδρέας Βίτσος, πρόεδρος ∆.Σ. του Φ.Σ. Ζακύνθου, σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην PGEU, ανέφερε πως σε περισσότερες από 15 χώρες στην Ευρώπη τα ιδιωτικά φαρμακεία παρέχουν υπηρεσίες εμβολιασμού ενηλίκων.
«Οι ευρωπαϊκοί φορείς, αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού, έχουν αρχίσει να στοχεύουν στην προληπτική αγωγή υγείας ως κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Ο ρόλος των φαρμακείων σε αυτή τη διαδικασία είναι καθοριστικός», κατέληξε.
Πρόγραμμα για καρκίνο παχέος εντέρου
Ο πρόεδρος κ. Βαλτάς, έκανε παράλληλα εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που χορηγείται δωρεάν από την Πολιτεία με τη συμμετοχή και των ιδιωτικών φαρμακείων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σε 3 εκατομμύρια δικαιούχους πολίτες (από 50 έως 69 ετών) απεστάλησαν μέχρι σήμερα 1.400.000 sms, ενώ έχουν διανεμηθεί 130.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests).
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, όπως είπαν οι φαρμακοποιοί.