Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστο Δαραμήλα, εξαιτίας της έλλειψης του νέου καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο ρυθμίζει με επιτυχία τη νόσο, πολλοί διαβητικοί ασθενείς έχουν επιστρέψει σε παλαιότερες και λιγότερο αποτελεσματικές ή ασφαλείς θεραπείες.
«Πολλοί διαβητικοί που έπαιρναν το Ozempic και είχαν καταφέρει να ρυθμίσουν τον διαβήτη τους με επιτυχία τώρα επιστρέφουν σε παλαιότερα φάρμακα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από καρδιαγγειακά. Κάποιοι, μάλιστα, είχαν χάσει και αρκετά κιλά και τώρα, με την αύξηση του βάρους τους, κινδυνεύουν και πάλι από καρδιαγγειακά προβλήματα. Κυρίως δε οι ηλικιωμένοι», τονίζει στον «Ε.Τ.».
Ο μεγάλος θόρυβος που προκλήθηκε για την αποτελεσματική δράση του αντιδιαβητικού φαρμάκου της σεμαγλουτίδης στις αρχές του χρόνου έγινε αφορμή χιλιάδες σκευάσματα να διατεθούν μέσω «καναλιού» ψευδών συνταγογραφήσεων σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που ήθελαν απλώς να χάσουν ορισμένα κιλά.
Χαρακτηρίστηκαν «διαβητικοί» από ασυνείδητους γιατρούς, οι οποίοι στέρησαν το φάρμακο από τους πραγματικούς ασθενείς, δηλαδή από τα άτομα σε σακχαρώδη διαβήτη, αφού το φάρμακο παρουσίασε έλλειψη.
Εσπευσμένη εισαγωγή
Το ΙΦΕΤ αναγκάστηκε τον περασμένο Μάιο να κάνει εσπευσμένη εισαγωγή από το εξωτερικό περίπου 9 χιλιάδων τεμαχίων. Από αυτά σχεδόν 4.000 σκευάσματα των 0,5 mg (μηνιαία θεραπεία) διανεμήθηκαν στα φαρμακεία και τους ασθενείς με διαβήτη, ενώ περίπου 5.500 του 1 mg (τριμηνιαία θεραπεία) από τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν αδιάθετα για… αδιευκρίνιστους λόγους.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ο Χρήστος Δαραμήλας τονίζει πως η υπόθεση έχει «κολλήσει» στον ΕΟΦ, ο οποίος δεν έχει βγάλει τις απαραίτητες ετικέτες διανομής για τη διάθεση του φαρμάκου στην αγορά και ταυτόχρονα δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η κωλυσιεργία.
«Ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ επικαλέστηκε το ότι η νομική σύμβουλος του Οργανισμού δεν του επέτρεψε να προχωρήσει στη διαδικασία έκδοσης ετικετών διανομής για κάποιους γραφειοκρατικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, δεν είδαμε ποτέ την έκθεση της νομικής συμβούλου του ΕΟΦ», αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Τονίζει, μάλιστα, πως, για τη φύλαξη των φαρμάκων αυτών, καθώς συντηρούνται σε ψύξη μόνο, το ΙΦΕΤ αναγκάζεται να πληρώνει και ενοίκιο, καθώς δεν έχει δικές του αποθήκες και ψυγεία.
Νέες διοικήσεις σε ΕΟΦ και ΙΦΕΤ
Η θητεία του προηγούμενου προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, δεν ανανεώθηκε, οπότε το βάρος της επίλυσης του θέματος πέφτει πλέον στον νέο πρόεδρο, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές της εβδομάδας. Χθες Τρίτη μάλιστα δέχθηκε στα γραφεία του Οργανισμού τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος τον καλωσόρισε και υποσχέθηκε να προσφέρει την αμέριστη στήριξή του σε 4 βασικούς τομείς: στην ενίσχυση του προσωπικού, στη δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης, στη δημιουργία μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων και την ενίσχυση της έρευνας. Την ίδια στιγμή, και στο ΙΦΕΤ ορίστηκε μόλις χθες νέα διοίκηση, γεγονός το οποίο αυξάνει την αισιοδοξία ότι θα κλείσουν σύντομα εκκρεμή χρόνια ζητήματα, ώστε και οι ασθενείς να λάβουν τα πολύτιμα φάρμακά τους.
ΔΙΚΛΙΔΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΟΠΥΥ
Από τη δική της πλευρά, η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, απαντώντας για το ίδιο θέμα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο του 1ου Diabetes Empowerment Forum, που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο (10-11/11/23), διαβεβαίωσε τους ασθενείς με διαβήτη πως πλέον ο ΕΟΠΥΥ έχει ενεργοποιήσει δικλίδες ασφαλείας, με αποτέλεσμα το Ozempic να μην το λαμβάνουν πλέον άτομα που δεν πάσχουν από Σ.Δ. «Εχουμε αποτρέψει και έχουμε απαγορεύσει να συνταγογραφείται το φάρμακο σε μη διαβητικούς κι έχουμε στείλει στο υπουργείο την απαγόρευση της διανομής σε οποιονδήποτε δεν έχει ιατρική συνταγή. Ολα αυτά περιορίζουν τη συνταγογράφηση που δεν αφορά πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη. Θα το παίρνουν πλέον μόνο αυτοί που το έχουν ανάγκη», κατέληξε η κ. Καρποδίνη. Συμπλήρωσε, επίσης, πως οι γιατροί οι οποίοι παρανόμησαν με τη χορήγηση ψευδών διαγνώσεων θα πιαστούν στη «φάκα» της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα πληρώσουν πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και τις 15.000 ευρώ.