Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
«Η λοίμωξη από ιό κοξάκι αποτελεί ιογενές νόσημα, συχνά της πρώιμης παιδικής ηλικίας, με συνήθη συμπτώματα όπως πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενο. Ο ιός κοξάκι ανήκει στο γένος των εντεροϊών και ταξινομείται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφή με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Λοιμώξεις από ιό κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση το φθινόπωρο.
Κατά την περίοδο μεταξύ 23/10/2023 και 13/11/2023 έχουν καταγραφεί στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας συνολικά 41 παιδιά με κλινική εικόνα κοξάκι από τα οποία 35 είχαν ηλικία κάτω των 6 ετών. Οι πλειονότητα των παιδιών παρουσίασε ήπια κλινική εικόνα, ενώ νοσηλευτήκαν 6 παιδιά με ολιγοήμερες νοσηλείες (κυρίως λόγω αδυναμίας σίτισης). Κατά το διάστημα αυτό δεν παρατηρήθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα κοξάκι. Μέσω της εργαστηριακής διερεύνησης βρέθηκαν 12 παιδιά θετικά για εντεροϊούς στην Π.Ε. Λάρισας.
Παρόμοια περιστατικά δεν αναφέρθηκαν στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Η επιδημιολογική εικόνα που σχετίζεται με την ανίχνευση κρουσμάτων μόνο στην Π.Ε. Λάρισας και την απουσία ανίχνευσης από τις υπόλοιπες Π.Ε. Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από την πλημμύρα μετά από την κακοκαιρία «Daniel», είναι ενδεικτική ότι η κυκλοφορία του ιού κοξάκι δεν σχετίζεται με την πλημμύρα. Λόγω ότι το νόσημα δεν επιτηρείται συστηματικά από τη Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν τα περιστατικά κατά την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους.
Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση κρούσματος, είναι η απομάκρυνση του κρούσματος από τη σχολική του μονάδα μέχρι την πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων του και η επισταμένη τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής παιδιών, εκπαιδευτικών – προσωπικού του σχολείου (τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν από το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα). Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής καθαρισμός των επιφανειών που αγγίζονται και των τουαλετών. Σημειωτέο ότι δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης να κλείνει η σχολική μονάδα όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα.
Συστήνεται, οι γονείς των υπολοίπων παιδιών να ενημερώνονται για την παρουσία κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα και να συμβουλευτούν τον ιατρό τους σε περίπτωση που το δικό τους παιδί εμφανίσει ανάλογα συμπτώματα».
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Ιός Κοξάκι: Τα συμπτώματα
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας αναφέρει πως ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και τον Β. Τα κρούσματα στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης. Ο τύπος Β συναντάται σπάνια, αν και είναι πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις (μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.ά).
Το Κοξάκι μεταδίδεται με το φτέρνισμα και το βήχα και αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών. Επιβιώνει για πολύ καιρό σε αντικείμενα.
Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου, όμως στο διάστημα αυτό είναι εξαιρετικά μεταδοτικός.
Η μετάδοση του ιού είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς και Νηπιαγωγεία και γι’ αυτό τα άρρωστα παιδιά πρέπει να μην πηγαίνουν στο σχολείο.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Πυρετός
- Φαρυγγαλγία (πόνος στο λαιμό)
- Βήχας
- Διάρροια
- Ρινική καταρροή
- Ελκη του στόματος
- Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος)
- Κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί
ΚΑΝΟΝΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
- Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών
- Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.
- Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά
- Ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.
- Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων (παιχνίδια, πιπίλες κ.ά.)
Ειδήσεις σήμερα
Μάθιου Πέρι: «Σκοτάδι» από το πιστοποιητικό θανάτου του – τι αναφέρει για την αιτία
Αλίαρτος: Από κοντινή απόσταση πυροβολήθηκε ο 17χρονος Χρήστος – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση