Αν και ο εμβολιασμός ενάντια στη χειρότερη μορφή της νόσου, τη μηνιγγίτιδα Β, εφαρμόζεται επαρκώς τα τελευταία χρόνια, εντούτοις ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός.
Τα αίτια της νόσου
Οι περισσότερες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας προκαλούνται από κάποια ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, βακτηριακές και μυκητιακές λοιμώξεις μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αυτήν. Ανάλογα με την αιτία της μόλυνσης, η μηνιγγίτιδα μπορεί να περάσει από μόνη της σε μερικές εβδομάδες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχτεί απειλητική για τη ζωή του ατόμου και να απαιτεί επείγουσα θεραπεία με αντιβιοτικά.
Πώς θα καταλάβετε αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει μηνιγγίτιδα
Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας μπορεί να αναπτυχθούν μέσα σε αρκετές ώρες ή πιο σταδιακά σε 1-2 ημέρες. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε άτομο ηλικίας άνω των 2 ετών και περιλαμβάνουν:
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
- Ξαφνικό υψηλό πυρετό
- Σοβαρό πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με άλλους τύπους πονοκεφάλου που είχατε στο παρελθόν
- Πόνο στον αυχένα και δυσκολία των κινήσεων στον λαιμό (δυσκαμψία)
- Έμετο ή ναυτία με πονοκέφαλο
- Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης
- Κρίσεις επιληψίας
- Υπνηλία ή δυσκολία να ξυπνήσετε
- Ευαισθησία στο φως
- Μειωμένη όρεξη
- Δερματικό εξάνθημα (σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην μηνιγγοκοκκική μηνιγγίτιδα)
Συμπτώματα σε νεογέννητα μωρά
Τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να μην εκδηλώσουν τα τυπικά συμπτώματα του πονοκεφάλου και της δυσκαμψίας στον αυχένα. Αντ’ αυτού, τα σημάδια της μηνιγγίτιδας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Υψηλό πυρετό
- Αδιάκοπο κλάμα
- Υπερβολική υπνηλία ή ευερεθιστότητα
- Αδράνεια ή νωθρότητα
- Μειωμένη όρεξη
- Εξόγκωμα στο μαλακό σημείο στην κορυφή του κεφαλιού
- Ακαμψία στο σώμα και τον λαιμό
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αναζητήστε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν εσείς ή κάποιος στην οικογένειά σας έχει σημάδια ή συμπτώματα μηνιγγίτιδας, όπως:
- Πυρετό
- Σοβαρή, αδυσώπητη κεφαλαλγία
- Σύγχυση
- Εμετό
- Δυσκαμψία στον αυχένα
Η ιογενής μηνιγγίτιδα μπορεί να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία, αλλά η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι σοβαρή, μπορεί να έρθει απότομα και απαιτεί άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά για πιο ταχεία ανάρρωση. Η καθυστέρηση στην έναρξη θεραπείας για την βακτηριακή μηνιγγίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης του εγκεφάλου ή και θανάτου. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αποβεί μοιραία για το άτομο μέσα σε λίγες ημέρες.
Το εμβόλια που διαθέτουμε ενάντια στη Μηνιγγίτιδα Β
Το πρώτο πρωτεϊνικό εμβόλιο έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδος Β χορηγείται από την ηλικία των 2 μηνών, ενώ ένα δεύτερο πρωτεϊνικό εμβόλιο κατά της ίδιας οροομάδος Β του μηνιγγιτιδόκοκκου χορηγείται σε μεγαλύτερα παιδιά από την ηλικία > 10 ετών. Τα εμβόλια αυτά έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια από την μηννιγγιτιδοκοκκική νόσο.