Πρόκειται για έναν 30χρονο, ο οποίος έκρυβε σχεδόν ένα κιλό από το σπάνιο ναρκωτικό σε σπίτι στην Αθήνα, στο οποίο βρέθηκαν και διάφορες άλλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Η ροζ κοκαΐνη εμφανίστηκε πριν από περίπου μια δεκαετία στην Κολομβία. Εκείνη την εποχή, νεότεροι ναρκομανείς που ήθελαν να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό τους άρχισαν να προσθέτουν στις ουσίες τους φωτεινό ροζ χρώμα τροφίμων και αρώματα φράουλας
Παρόλο που υπάρχει εδώ και καιρό, υπάρχουν αναφορές ότι τώρα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Υπέρταση στην Κύηση
Ροζ κοκαΐνη: Το ναρκωτικό που ακούγεται…αθώο – Τι περιέχει
Τι είναι η ροζ κοκαΐνη
Γνωστή τοπικά ως «tuci» –προφέρεται όπως η Lucy, ή «2C»– η φωτεινή ροζ σκόνη παρασκευάζεται συνήθως σε οικιακές ερασιτεχνικές εγκαταστάσεις από μικρότερες εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες τείνουν να την εμπλουτίζουν με ποσότητες MDMA και κεταμίνης, καθώς και διάφορες άλλες ουσίες (παρά την ονομασία, συχνά μπορεί να μην περιέχει πραγματική κοκαΐνη).
Τι ακριβώς περιέχει;
Το tuci αντλεί το όνομά του από το 2-CB και ορισμένες παρτίδες -όπως αυτή που κατασχέθηκε στην Ίμπιζα- βρέθηκαν να περιέχουν το ναρκωτικό. Tο 2-CB είναι ένα συνθετικό ψυχεδελικό ναρκωτικό που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 από τον θρυλικό ψυχοφαρμακολόγο, Alexander Shulgin, και συνήθως καταναλώνεται είτε σε μορφή χαπιού είτε σε μορφή σκόνης..
To 2-CB και η ποπ κουλτούρα
Το 2-CB έχει γίνει δημοφιλές από ράπερς όπως ο Κάνιε Γουέστ και ο RAF Camora, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς, και είναι αυτή η σύνδεση με την ποπ κουλτούρα που πιστεύεται ότι οδήγησε τους Κολομβιανούς ναρκέμπορους να το εντάξουν στην γκάμα τους. Όμως η ιδέα ότι η 2-CB θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ροζ κοκαΐνη» είναι αμφισβητήσιμη και η ανάμειξή της με άγνωστες ποσότητες άλλων ναρκωτικών είναι επικίνδυνη.
«Το 2C-B απαιτεί μικροσκοπικές δόσεις που αποτελούνται από μερικά χιλιοστόγραμμα» λέει η Dr Hannah Thurgur, ανώτερη ερευνητική υπάλληλος στη φιλανθρωπική οργάνωση για την πολιτική των ναρκωτικών, Drugs Science, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ακόμα και μικρές αλλαγές σε μια δόση, που δεν είναι ανιχνεύσιμες με το μάτι, θα μπορούσαν να επηρεάσουν δραστικά την ένταση των επιδράσεων του φαρμάκου».
Η «ροζ κοκαΐνη» και οι ευρωπαϊκές αγορές
Παρά όλα τα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το tuci είναι περισσότερο μια ιδέα καινοτομίας παρά ένα πραγματικό ναρκωτικό, η «ροζ κοκαΐνη» έχει αρχίσει να παίρνει το δρόμο της σε όλο τον κόσμο και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση του ΟΗΕ για την παράνομη αγορά κεταμίνης διαπίστωσε ότι ροζ κεταμίνη σε σκόνη είχε βρεθεί από αστυνομικούς στην Αυστρία, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο – όπου η υπηρεσία ελέγχου ναρκωτικών The Loop δημοσίευσε μια προειδοποίηση σχετικά με δείγματα ροζ tuci που ελέγχθηκαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ τον Αύγουστο.
Το branding του συγκεκριμένου εμπορίου
Μιλώντας στο Dazed, ο Trevor Shine, διευθυντής της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών αναγνώρισης και πληροφόρησης για τα ναρκωτικά TICTAC Communications Ltd, επιβεβαίωσε ότι αν και εξακολουθούν να είναι σχετικά ασυνήθιστα, τα συνθετικά ναρκωτικά στο χρώμα της φράουλας φαίνεται να φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όποιος έχει παρακολουθήσει το Breaking Bad θα ξέρει ότι τα χρώματα αποτελούν τεράστιο μέρος του branding και δεν επηρεάζουν απαραίτητα την κατανάλωση ενός προϊόντος. Και αυτό είναι στην πραγματικότητα η ροζ κοκαΐνη – μια άσκηση branding. Ωστόσο, η κατανάλωση ενός άγνωστου μείγματος ουσιών ενέχει κινδύνους.
«Η ανάμειξη ναρκωτικών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Για παράδειγμα, η ανάμειξη δύο κατασταλτικών φαρμάκων, όπως το αλκοόλ και τα βενζοφάρμακα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς αυτό μπορεί να επιβραδύνει δραστικά την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό» λέει η Dr Thurger.
«Το Pink tuci αναδεικνύει την ανάγκη για καινοτόμες μεθόδους παρακολούθησης των τάσεων των ναρκωτικών και ελέγχου των ναρκωτικών, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική μείωση της βλάβης» καταλήγει.
Ειδήσεις σήμερα
Βόλος: Στη φυλακή 35χρονος που διακινούσε «ροζ κοκαΐνη»
Κίνηση Τώρα: Απροσπέλαστος ο Κηφισός – Ποιοι άλλοι δρόμοι έχουν μποτιλιάρισμα [Χάρτης]
Φοροδιαφυγή: Χάσαμε 3,2 δισ. ευρώ επειδή δεν κόβουμε αποδείξεις