Οπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.», στην πρώτη του επαφή με τον προσωπικό γιατρό κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα «πακέτο» δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνεται έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Οι εγγραφές στον προσωπικό γιατρό είναι σε εξέλιξη και οι απορίες των πολιτών πολλές. Με έναν νέο πλήρη… οδηγό, ο «Ε.Τ.» απαντά στις 15 πιο συνηθισμένες.
1) Γράφτηκα στον προσωπικό γιατρό. Τώρα τι κάνω;
Με την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό ο κάθε πολίτης αποκτά τον προσωπικό του σύμβουλο Υγείας και το πρώτο σημείο επαφής στο Σύστημα Υγείας. Μετά την εγγραφή έχει αξία να πραγματοποιηθεί ραντεβού για τη γνωριμία και την ενημέρωση του Ατομικού Φακέλου Υγείας.
2) Δεν έχω προβλήματα υγείας. Πρέπει να κλείσω ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό;
Το ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό είναι σημαντικό για την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου ώστε να αποκτήσει ο ίδιος την πρώτη εικόνα της κατάστασης υγείας των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και προβλημάτων.
3) Θα μου δώσει να κάνω εξετάσεις στο πρώτο ραντεβού; Τι εξετάσεις;
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πρώτο ραντεβού ο προσωπικός γιατρός θα δώσει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων που μπορούν να γίνουν οπουδήποτε δωρεάν. Οι εξετάσεις αυτές, πέρα από τις γενικές (αίματος, ούρων), θα περιλαμβάνουν τιμές για καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και εάν το άτομο είναι νέο. Τα καρδιακά προβλήματα απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και απαντώνται και σε νεότερα άτομα. Ετσι, μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί η αρτηριακή πίεση, η τροπονίνη, θα γίνει εξέταση της ορμόνης ΝΤ-proBNP (αιματολογική εξέταση που υποδεικνύει την καταπόνηση της καρδιάς), ενώ θα γίνουν και εξετάσεις για χοληστερίνη και διαβήτη.
4) Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω;
Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται αναλόγως με τις ιατρικές ανάγκες του καθενός. Εάν δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας, ο ίδιος ο προσωπικός γιατρός θα ορίσει πότε πρέπει να τον επισκέπτεται ο πολίτης για έλεγχο και πρόληψη.
5) Το φθινόπωρο είναι η περίοδος που πηγαίνω στους γιατρούς για το ετήσιο check up. Πρέπει πρώτα να περάσω από τον προσωπικό γιατρό να μου γράψει εξετάσεις και μετά να τις δουν οι γιατροί, όπως, για παράδειγμα, ο γυναικολόγος;
Εάν οι γιατροί παρακολούθησης είναι ιδιώτες, επ’ αμοιβή ο πολίτης μπορεί να πάει ελεύθερα και να πληρώσει όποτε θέλει χωρίς να συμβουλευτεί τον προσωπικό γιατρό. Σε αυτή τη φάση, άλλωστε, μπορεί να κινείται ελεύθερα και σε γιατρούς του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται το «πέρασμα» από τον προσωπικό γιατρό. Ο κάθε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις και φάρμακα χωρίς να δεσμεύεται από κάτι, ωστόσο, εάν δεν υπάρχει εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό γιατρό, θα επωμίζεται τα… πέναλντι, δηλαδή αύξηση κατά 10% της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ το σύστημα αντικινήτρων. Αργότερα, η συμμετοχή θα αυξηθεί κατά 20%.
6) Θα παίρνω παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό για άλλους γιατρούς;
Σε αυτή τη φάση όχι. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης σε όποιον γιατρό του Δημοσίου επιθυμεί χωρίς παραπεμπτικό. Σε ιδιώτες γιατρούς (με πληρωμή) έτσι και αλλιώς έχει πρόσβαση όποτε το επιθυμεί.
7) Πότε θα ξεκινήσουν οι παραπομπές σε άλλους γιατρούς και σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει αυτό το σύστημα;
Το σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα ισχύει για τους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Οι ιδιώτες γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή υπάρχει ιδιωτική χρέωση, δεν έχουν εμπλοκή σε αυτό το σύστημα και ο πολίτης πηγαίνει ελεύθερα όποτε το επιθυμεί.
Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει τις συνέπειες αύξησης της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις.
8) Με παρακολουθεί συγκεκριμένος γιατρός για ένα πρόβλημα υγείας που έχω, για παράδειγμα, διαβήτη. Θα τον αντικαταστήσει ο προσωπικός γιατρός;
Οχι. Κατ’ αρχάς, θα δοθεί σταδιακά η δυνατότητα σε άλλες ιατρικές ειδικότητες να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ένταξης καρδιολόγων και πνευμονολόγων. Ετσι, θα εξυπηρετούνται οι χρονίως πάσχοντες.
Εάν ένας γιατρός που παρακολουθεί στενά έναν πολίτη δεν ενταχθεί και είναι ιδιώτης, χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και ο πολίτης πηγαίνει με αμοιβή, θα συνεχίσει όπως σήμερα χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι με τον προσωπικό γιατρό.
Εάν ο έως σήμερα γιατρός που παρακολουθεί έναν χρόνιο ασθενή είναι του Δημοσίου (ή έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ) και δεν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό. Ηδη, όμως, ο νομοθέτης έχει προβλέψει παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.
9) Παίρνω εδώ και χρόνια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για μια πάθηση. Μπορεί να μου γράφει τα φάρμακά μου ο προσωπικός γιατρός;
Ναι. Η συνταγογράφηση είναι μέσα στις αρμοδιότητες του προσωπικού γιατρού. Οταν ο πολίτης λαμβάνει συγκεκριμένη χρόνια αγωγή, τις συνταγές του μπορεί να τις γράφει ο προσωπικός γιατρός.
10) Μέχρι τώρα μου γράφει τα φάρμακά μου ο γιατρός που με παρακολουθεί για την πάθησή μου, για παράδειγμα, ο καρδιολόγος μου. Θα μπορεί να συνεχίσει να μου τα γράφει;
Ναι. Αρκεί να υπάρχει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό (εάν αυτός δεν είναι ο καρδιολόγος) για να μην επωμιστεί ο πολίτης αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα. Επιπλέον, η συνταγογράφηση φαρμάκων στον άλλο γιατρό, εάν είναι ιδιώτης, θα έχει ένα κόστος, ενώ οι υπηρεσίες στον προσωπικό γιατρό είναι εντελώς δωρεάν.
11) Γράφτηκα σε έναν παθολόγο που βρήκα. Εάν στη συνέχεια γίνει προσωπικός γιατρός και ο γιατρός που με παρακολουθεί για το νόσημά μου, μπορώ να αλλάξω;
Υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλον προσωπικό ιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής διοικητικής περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής. Αυτά ορίζονται στις επίσημες αποφάσεις, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρώτο διάστημα το σύστημα θα αφεθεί ελεύθερο και ο πολίτης θα μπορεί να αλλάζει γιατρό εάν το επιθυμεί.
12) Εχω έναν πόνο στο στομάχι. Θα με δει ο προσωπικός γιατρός ή ειδικός για το στομάχι γιατρός και ποιος θα μου γράψει φάρμακα εάν χρειαστώ για να τον αντιμετωπίσω;
Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό που θα σας κατευθύνει αναλόγως τη φύση του πόνου σε τι γιατρό να πάτε, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι απαιτείται ειδικός γιατρός. Την αγωγή μπορεί να τη γράψει ο γιατρός που θα σας εξετάσει. Προϋπόθεση, όμως, για να μην έχετε αυξημένη συμμετοχή είναι η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό.
13)Αντιμετωπίζω έναν οξύ πόνο. Μπορώ να πάω σε εφημερεύον νοσοκομείο να με δουν;
Ναι, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών. Τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται όπως και σήμερα.
14) Μπορώ να συνεχίσω να πηγαίνω κανονικά τα παιδιά μου στον παιδίατρο που τα βλέπει σήμερα;
Ναι, προς το παρόν τα παιδιά δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Εγγράφονται πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους.
15) Θα πληρώσω πρόστιμο εάν δεν γραφτώ στον προσωπικό γιατρό;
Οχι πρόστιμο, αλλά θα υπάρξουν επιπτώσεις. Από την 1η/10 -ημερομηνία που θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει παράταση- ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη των μη εγγεγραμμένων σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, ορίζεται πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές για τους μη εγγεγραμμένους σε προσωπικό γιατρό κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Μετά από κάποιους μήνες η συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις θα αυξηθεί κατά 20%.
ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ουρές για εγγραφές στα φαρμακεία
Καταλυτική είναι η εμπλοκή των φαρμακοποιών στη νέα μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως με τον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, έτσι και τώρα, με τις εγγραφές σε προσωπικό γιατρό, σχηματίζονται… ουρές στα φαρμακεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, στο θεσμό του προσωπικού γιατρού εγγράφηκαν από το απόγευμα της Πέμπτης 8/9 έως και χθες περισσότεροι από 700.000 πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι η μία από τις τρεις επιλογές για εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό. Οι άλλες δύο είναι: μέσω της πλατφόρμας https://ehealth.gov.gr/p-rv/p ή αυτοπροσώπως σε προσωπικό γιατρό ή δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ειδήσεις σήμερα
Βασίλισσα Ελισάβετ: Λεπτό προς λεπτό η κηδεία της – Σε παγκόσμια μετάδοση όλη η τελετή
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Αυξήσεις από 6 έως 8,2% [πίνακες με τα νέα ποσά]
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον ΟΗΕ για επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα