Στη διάρκεια του 22ο Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που έγινε στο Βόλο, συνεδρίασαν για πρώτη φορά τα διοικητικά συμβούλια της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, της Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, της ESRA HELLAS, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας) με σκοπό την εξέταση του πολύ σοβαρού ζητήματος έλλειψης αναισθησιολόγων από τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εταιρειών σε Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα για απογευματινά ιατρεία που να συμπληρώνουν το εισόδημά τους, όπως συμβαίνει με τις άλλες ιατρικές ειδικότητες. Επίσης, οι αμοιβές δεν είναι ελκυστικές με αποτέλεσμα οι λίγοι που επιθυμούν να γίνουν αναισθησιολόγοι να προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 380 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών, είναι κατειλημμένες οι 130, δηλαδή μόλις το 1/3. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 στα 80 μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας ο αριθμός των αναισθησιολόγων κυμαινόταν από 630 έως 680 και έκτοτε δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών εταιρειών.
Οι καθ’ ύλην αρμόδιες εταιρείες αποφάσισαν να καταθέσουν προς το υπουργείο Υγείας τις εξής έξι προτάσεις με σκοπό την προσέλκυση του ενδιαφέροντος νέων γιατρών:
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
- Αμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων αναισθησιολόγων. Η παρουσία μόλις ενός ή δύο αναισθησιολόγων σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα αναγκάζει και αυτούς τους λίγους να αποχωρούν μην αντέχοντας τις συνθήκες.
- Ελκυστικές αμοιβές προς νέους γιατρούς.
- Ενεργοποίηση του άρθρου 26 του νόμου 2519/1997 που προβλέπει αυτόματη πρόσληψη αναισθησιολόγων σε κενές θέσεις.
- Με την απόκτηση ειδικότητας να μπορεί ο αναισθησιολόγος να προσληφθεί ως επιμελητής Β στα νοσοκομεία.
- Ειδικό κίνητρο παραγωγικότητας και αμοιβή του αναισθησιολόγου για κάθε χειρουργική επέμβαση.
- Κήρυξη της αναισθησιολογίας ως άγονης ειδικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται με την έλλειψη αναισθησιολόγων προσπαθεί με κίνητρα να βελτιώσει την κατάσταση. Ήδη δίνονται 400 ευρώ το μήνα αφορολόγητα στους γιατρούς. Ομως, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αναισθησιολόγων δεν είναι ποσό ικανό να προσελκύσει νέους γιατρούς. Είναι περισσότερο για να κρατήσει ανθρώπους που επιθυμούσαν να συνταξιοδοτηθούν.
Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 11 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους. Η έλλειψη αναισθησιολόγων δεν είναι μόνο ελληνικό “φαινόμενο”. Ενδεικτικά, στην Ιταλία αντιστοιχούν 13 γιατροί και στη Βρετανία 17 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους, με τη χώρα να θεωρεί ότι είναι στο … όριο.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Αυξήσεις από 6 έως 8,2% [πίνακες με τα νέα ποσά]
Βασίλισσα Ελισάβετ: Τελευταίο αντίο σήμερα παρουσία δεκάδων ηγετών – Όλο το πρόγραμμα
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στον ΟΗΕ για επενδύσεις και τουρκική προκλητικότητα