Η μία αφορά στα κίνητρα και τα αντικίνητρα ώστε να εγγραφούν οι πολίτες σε προσωπικό γιατρό, η δεύτερη είναι για τις αμοιβές των γιατρών τις οποίες έχει ανακοινώσει ήδη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η τρίτη αφορά στο καθηκοντολόγιό τους.
Οι πολίτες θα έχουν μια σειρά … διευκολύνσεων εφόσον εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό που θα λειτουργούν ως κίνητρα προκειμένου να επιτύχει η μεταρρύθμιση.
“Τα κίνητρα και αντικίνητρα αφορούν, ιδίως, στις υπηρεσίες που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, στους όρους πρόσβασης στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, στο ύψος ή στην έκπτωση της συμμετοχής, του πολίτη σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή στη φαρμακευτική δαπάνη, στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις υπηρεσίες και, γενικώς, στην επιβράβευση των πολιτών που επιλέγουν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό”, αναφέρει το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό θα έχουν προτεραιότητα σε ραντεβού για τη διενέργεια εξετάσεων σε δημόσιες δομές Υγείας. Επίσης, θα πληρώνουν μικρότερη συμμετοχή για ιατρικές πράξεις και φάρμακα ενώ όσοι δε διαθέτουν προσωπικό γιατρό δεν θα έχουν άμεση πρόσβαση στα νοσοκομεία εφόσον θα λειτουργεί ο θεσμός του gatekeeping για την παραπομπή σε αυτά.
Ισχυρό κίνητρο να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας έχουν και οι γιατροί. Οι αμοιβές που προβλέπονται για όποιον γιατρό εγγράψει το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης (2000 άτομα) είναι δελεαστικές. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός Υγείας στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η αμοιβή θα κυμαίνεται κατ’ άτομο από 20 έως 40 ευρώ για τον κάθε γιατρό που θα εξαντλήσει το παραπάνω όριο του πληθυσμού αναφοράς.
Τα ποσά θα είναι άπαξ για κάθε πολίτη ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι οι αμοιβές για γιατρούς που θα εγγράψουν 2000 πολίτες θα κυμαίνονται από μίνιμουμ 40.000 ευρώ, μεσοσταθμικά 60.000 ευρώ και υπό όρους και πάνω από αυτό το ποσό. Επιπλέον, οι γιατροί του δημοσίου, δηλαδή των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, που έχουν επίσης τη δυνατότητα να λειτουργούν ως προσωπικοί γιατροί θα λαμβάνουν επιπλέον από 10.000 έως 15.000 ευρώ το χρόνο. Η διακύμανση των αμοιβών (ποιος γιατρός θα λάβει 20 ευρώ, ποιος 40 ευρώ) θα καθορίζονται από τις ανάγκες που έχει ο πληθυσμός ευθύνης με κριτήριο μεταξύ άλλων την ηλικία. Για παράδειγμα, για ηλικιωμένους πολίτες που επισκέπτονται περισσότερο τον προσωπικό τους γιατρό η αμοιβή του γιατρού θα είναι μεγαλύτερη.
Το ακριβές καθηκοντολόγιο των γιατρών, τι θα πρέπει να κάνουν δηλαδή ως προσωπικοί γιατροί, πώς θα συμπληρώνουν – ενημερώνουν τους ιατρικούς φακέλους και το ωράριό τους θα καθορίζονται σε ξεχωριστή υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, επίσης, έως τις 10 Ιουνίου.
Ειδήσεις σήμερα
Αποστολή στις ΗΠΑ – Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν: Στήριξη σε Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και ενέργεια
Κάτω Πατήσια: Τα 3 σενάρια για τον απαγχονισμό του 14χρονου που εξετάζουν οι Αρχές
Γλυκά Νερά: Η μεγαλύτερη ποινή στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για την φρίκη