Η έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, νεφρική νόσο, νευρικές βλάβες και άλλες σοβαρές επιπλοκές. Το ζητούμενο, λοιπόν, είμαι, να καταφέρει κανείς να σταθεροποιήσει σχετικά χαμηλά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
Πρώτος στόχος η σταθεροποίηση της γλυκόζης χαμηλά
Με αυτό, λοιπόν, το ζητούμενο κατά νου, οι επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή Φάσης 2 που διερευνά την αποτελεσματικότητα μιας νέας ενδοσκοπικής, μη χειρουργικής διαδικασίας σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, για τη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
Δεύτερος στόχος να αποφευχθεί η χορήγηση ινσουλίνης
Αυτή η καινοτόμος διαδικασία έχει σχεδιαστεί για ασθενείς πριν χρειαστούν ινσουλίνη και στοχεύει στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου που συνεργάζεται με το πάγκρεας για τη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.
Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το δωδεκαδάκτυλο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα που καλύπτουν το δωδεκαδάκτυλο καταστρέφονται.
Συσκευή ηλεκτρικών παλμών αφαιρεί τα κατεστραμμένα κύτταρα
Έρευνα: Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πόσα λεπτά ζωής χάνουμε όταν τρώμε τσίζμπεργκερ, χοτ ντογκ ή πίνουμε αναψυκτικό
Η κλινική μελέτη δοκιμάζει μια συσκευή που εισάγεται μέσω ενός ενδοσκοπίου στο δωδεκαδάκτυλο και η οποία απομακρύνει τα δυσλειτουργικά κύτταρα μέσω ακριβών, ελεγχόμενων ηλεκτρικών παλμών.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων θα προκαλέσει την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων, τα οποία θα ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Καθαρισμός του δωδεκαδακτύλου…αυθημερόν
Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με γενική αναισθησία. Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα και μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες λίγες μέρες αργότερα.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση των κυττάρων στο δωδεκαδάκτυλο είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επομένως είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η μελέτη θα παράγει επιτυχημένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Luke Putnam, χειρουργός γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.
Μια εναλλακτική στα χάπια και τις ενέσεις ινσουλίνης;
Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για τον διαβήτη που δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι τα από του στόματος φάρμακα ή, σε περίπτωση προχωρημένης νόσου, οι ενέσεις ινσουλίνης. Και οι δύο λύσεις είναι δαπανηρές και συχνά έχουν παρενέργειες. Εάν αυτή η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή ινσουλίνη ή ενδεχομένως να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου, ώστε να μην οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και άλλες σοβαρές επιπτώσεις.