Η σωστή τακτική σε μια τέτοια περίπτωση είναι να γίνεται απεικόνιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, κατά προτίμηση με μαγνητική τομογραφία. Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε ή να αποκλείσουμε προβλήματα τα οποία μπορεί να πιέζουν τα νεύρα τα οποία εξέρχονται από το νωτιαίο μυελό ή ακόμη και τον ίδιο τον νωτιαίο μυελό.
Παθολογία του αυχένα και η σημασία του νωτιαίου μυελού
Η ουσιώδης διαφορά της παθολογίας του αυχένα (του λαιμού μας) και της παθολογίας της κατώτερης μοίρας της σπονδυλικής στήλης (της μέσης μας) είναι ότι ο αυχένας φιλοξενεί τον νωτιαίο μυελό. Ο νωτιαίος μυελός ελέγχει όλο το σώμα από κάθε σημείο του προς τα κάτω. Με λίγα λόγια, αν έχουμε ένα πρόβλημα στη μέση του λαιμού μας, αυτό το πρόβλημα ενδέχεται να προκαλέσει δυσλειτουργία και στα χέρια και στα πόδια μας ή ακόμα και στην αναπνοή μας.
Πρέπει όλοι οι ασθενείς να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που νιώθουν κάποια ενόχληση στον αυχένα η οποία ταξιδεύει στα χέρια ή και στα πόδια, θα πρέπει πάντα να γίνεται διερεύνηση. Η μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, είναι ένα απαραίτητο βήμα σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε κάποια παθολογία του αυχένα.
Επιπλέον, στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στον αυχένα (με μουδιάσματα σε χέρια και σε πόδια), θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση άμεσα και δραστικά. Οι συνέπειες – αν αγνοήσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα – μπορεί να είναι ακόμα και παράλυση. Επομένως είναι σημαντικό σε περίπτωση που υπάρχουν συμπτώματα να γίνεται πάντα εκτίμηση από νευροχειρουργό και να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην κατάλληλη αντιμετώπιση.
Θεραπευτικές επιλογές
Μια νευροχειρουργική βλάβη στον αυχένα μπορεί να αντιστοιχεί, σε κάποιο δίσκο ο οποίος πιέζει το νωτιαίο μυελό, ή σε κάποια υπερτροφία των συνδέσμων ή των οστών που πιέζει το νωτιαίο μυελό. Η πίεση αυτή μπορεί να επηρεάσει και τα νεύρα τα οποία εξέρχονται από αυτόν τα οποία ελέγχουν κυρίως τα χέρια μας. Οι λύσεις περιλαμβάνουν, αρχικά, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχει συμπτωματολογία που υποδεικνύει βλάβη του νωτιαίου μυελού, προχωράμε κατευθείαν σε χειρουργική αποσυμπίεση.
Οι επισκληρίδιες ενέσεις στον αυχένα παίζουν πολύ μικρότερο ρόλο από ότι στα προβλήματα στην μέση μας, και ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ο κίνδυνος τραυματισμού του νωτιαίου μυελού κατά τη διάρκεια μιας ένεσης αλλά και επίσης ο κίνδυνος του να αφήσουμε μία βλάβη του νωτιαίου μυελού να εξελίσσεται με τις ανάλογες συνέπειες.
Τα όπλα μας, επομένως, σε περίπτωση που υπάρχει βλάβη του νωτιαίου μυελού (με μουδιάσματα και αδυναμία σε χέρια και σε πόδια), είναι αρκετά περιορισμένα.
E.coli: Πώς ο ιός προκάλεσε το θάνατο - Τα καρότα έστειλαν δεκάδες στο νοσοκομείο - Ποια τα συμπτώματα
Χειρουργική αντιμετώπιση
Χειρουργικές λύσεις στον αυχένα μας υπάρχουν κατά βάση δύο: η αποσυμπίεση από μπροστά και η αποσυμπίεση από πίσω. Και στις δύο περιπτώσεις με ειδικά εργαλεία αφαιρούμε τα οστά, τους συνδέσμους και τους δίσκους που προκαλούν πίεση επί του νωτιαίου μυελού, είτε με τομή στο πίσω μέρος του λαιμού μας ή με τομή στο πρόσθιο μέρος του λαιμού μας.
Οι ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο τεχνικών έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα της κάθε τεχνικής, ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι το πρόβλημα.
- Όταν ο αυχένας μας έχει επηρεαστεί σε πολλαπλά επίπεδα, δηλαδή σε ένα μεγάλο ποσοστό του ύψους του, η καλύτερη λύση συνήθως είναι το χειρουργείο από πίσω.
- Από την άλλη, όταν δεν έχουν επηρεαστεί πολλά επίπεδα, τότε καλύτερη λύση θεωρείται το χειρουργείο από μπροστά.
Επιπλέον υπάρχει μία πληθώρα παραγόντων που επηρεάζει αυτή μας την απόφαση, αλλά σε κάθε περίπτωση γίνεται μία μικρή τομή είτε στο πρόσθιο είτε στο οπίσθιο μέρος του αυχένα και μέσα από αυτή την τομή περνάνε τα ειδικά μας εργαλεία με τα οποία αφαιρούμε οστά, δίσκους και συνδέσμους τα οποία πιέζουν τις νευρικές δομές.
Είναι ασφαλές να αποφύγουμε το χειρουργείο;
Θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι πόνοι στον αυχένα οι οποίοι συνοδεύονται από πόνους στα χέρια ή στα πόδια, πρέπει πάντα να μας κινούν την προσοχή μας και πρέπει πάντα να τα ψάχνουμε. Το αποτέλεσμα – εάν αγνοήσουμε κάποια σοβαρή παθολογία του αυχένα μας – μπορεί είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.
Το άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να ξέρει κάθε ασθενής είναι ότι, σήμερα, η παθολογία του αυχένα αντιμετωπίζεται αρκετά συχνότερα χειρουργικά, χρειάζεται αρκετά συχνότερα πιο άμεση αντιμετώπιση, ενώ η συντηρητική αγωγή έχει πιο περιορισμένο ρόλο.
Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο