Σύμφωνα πάντοτε με την κλινική παρατήρηση διεθνώς, στο 89% των περιπτώσεων η αναφυλαξία εκδηλώθηκε μέσα σε 15-30 λεπτά από τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στα άτομα με αλλεργίες να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα. Συνιστάται επίσης να διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση της αναφυλαξίας.
Ενδείξεις και αντενδείξεις για εμβολιασμό αλλεργικών ατόμων
Αντιδράσεις υπερευαισθησίας αναφέρονται περίπου στο 2% των εμβολιασθέντων. Οι περισσότερες είναι ήπιες, υπήρξαν όμως και λίγα περιστατικά αναφυλαξίας που χρειάστηκαν αντιμετώπιση με επινεφρίνη (αδρεναλίνη).
- Αν έχετε αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα χορηγούμενα από του στόματος μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο κανονικά.
- Αν έχετε αλλεργία σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.
- Αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στην ουσία PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη) που περιέχεται στα mRNA εμβόλια, ή σε άλλο συστατικό του εμβολίου, συνιστάται να μην εμβολιαστείτε με αυτά τα εμβόλια.
- Αν, τέλος, εμφανίσατε άμεση αντίδραση (σε λιγότερο από 4 ώρες) μετά τη πρώτη δόση mRNA εμβολίου, συνιστάται να μην κάνετε τη δεύτερη δόση.
Αν έχετε αμφιβολίες, ζητήστε συμβουλές από αλλεργιολόγο
Αναθεωρημένα στοιχεία από μεγάλη ανάλυση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή αλλεργική αντίδραση στα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
E.coli: Πώς ο ιός προκάλεσε το θάνατο - Τα καρότα έστειλαν δεκάδες στο νοσοκομείο - Ποια τα συμπτώματα
Τα στοιχεία βασίζονται στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 65.000 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια Covid-19 των εταιρειών Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν υπήρξαν στοιχεία από τους Αμερικανούς ερευνητές.
«Με το πέρασμα του χρόνου συλλέξαμε περισσότερες πληροφορίες για τα άτομα που χρειάζονται αξιολόγηση από αλλεργιολόγο πριν κάνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό», δήλωσε η αλλεργιολόγος και ανοσολόγος Dr. Kimberly Blumenthal, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και ερευνήτρια φαρμακευτικών αλλεργιών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
«Συνιστούμε πλέον μόνο στους ελάχιστους ασθενείς με πρόσφατη σοβαρή αλλεργική αντίδραση στην πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), ένα συστατικό στα εμβόλια, να συμβουλεύονται έναν αλλεργιολόγο ή ανοσολόγο. Ενδέχεται να χρειασθούν αλλεργικά δερματικά τεστ», πρόσθεσε.
Αντιθέτως, τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορούν με ασφάλεια να κάνουν ακόμη και όσοι έχουν σοβαρές αλλεργίες σε:
- Τρόφιμα
- Φάρμακα από το στόμα
- Λάτεξ
- Τσιμπήματα εντόμων