Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και προσφέρει την ευκαιρία για μια ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για αυτή την ασθένεια της σύγχρονης κοινωνίας μας.
Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, καθώς κάθε χρόνο προκαλεί το θάνατο 1,2 εκατομμυρίων ατόμων.
Στατιστικά, η Ευρώπη αν και διαθέτει περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου! Με δεδομένο, λοιπόν, ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια άτομα διαγιγνώσκονται με τη νόσο, είναι προφανές ότι ο καρκίνος αποτελεί τεράστια απειλή για την κοινωνία μας. Σύμφωνα με τις εκθέσεις για την κατάσταση της υγείας στην ΕΕ, ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι τον τοποθετούν στις πρώτες θέσεις τα επόμενα χρόνια.
Στην πραγματικότητα τα στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, αν εφαρμόσουμε όσα γνωρίζουμε ήδη!
Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στηρίζει το έργο των κρατών μελών για την πρόληψη του καρκίνου και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο, τους επιζώντες ασθενείς, τις οικογένειες και τους φροντιστές τους και διαρθρώνεται γύρω από ορισμένους βασικούς τομείς, στους οποίους η ΕΕ μπορεί να προσδώσει μέγιστη αξία:
- πρόληψη
- έγκαιρη ανίχνευση
- διάγνωση και θεραπεία
- ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών και των επιζώντων
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε: «Για εμάς ο καρκίνος αποτελεί προτεραιότητα στον τομέα της υγείας! Τα τελευταία δύο χρόνια, η νόσος COVID-19 έχει πλήξει την πρόληψη, την ανίχνευση και τη διάγνωση του καρκίνου. Το πόσο νωρίς εντοπίζεται ο καρκίνος μπορεί πράγματι να κάνει τη διαφορά, αυξάνοντας τις θεραπευτικές επιλογές και σώζοντας ζωές. Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να ενισχύσουμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ. Σήμερα, αποδεικνύουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας για την αποφασιστική και συλλογική καταπολέμηση του καρκίνου.»
H νέα προσέγγιση της ΕΕ για την ανίχνευση του καρκίνου είναι περισσότεροι και καλύτεροι προσυμπτωματικοί έλεγχοι, βασίζεται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και στοιχεία και προσδοκά να βοηθήσει τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι έως το 2025 θα προσφέρεται προσυμπτωματικός έλεγχος στο 90% του πληθυσμού της ΕΕ που πληροί τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Εκτιμάται ότι το 2020 2,7 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην ΕΕ διαγνώστηκαν με καρκίνο και πάνω από 1,3 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου αυτής. Γνωρίζουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές και βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Σήμερα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, χαράσσουμε μια νέα πορεία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου στην ΕΕ..»
Σύμφωνα με την European Health Union, η νέα σύσταση επεκτείνει, επίσης, με βάση τον πληθυσμό τον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη και, υπό ορισμένες συνθήκες, του στομάχου.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους. Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.
Κύριο μέλημά του ταυτόχρονα είναι να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σχετικά με τον καρκίνο και την ανάγκη προσυμπτωματικού ελέγχου. Η ΠΡΟΛΗΨΗ καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα ίασης και καλύτερης ποιότητας ζωής.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών ενστερνίζεται το σύνθημα του 2023 για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου #ClosetheCareGap.
Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τη ζοφερή πραγματικότητα των ασθενών στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τις δυσκολίες λόγω της ανισότητας. Η Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου με τον όρο ανισότητα ορίζει «τις άδικες, αναπόφευκτες διαφορές στο εκάστοτε σύστημα περίθαλψης κάθε χώρας».
Αυτές οι διαφορές προκαλούνται από την εθνικότητα του ασθενούς, τη φυλή, το φύλο, την οικονομική κατάσταση, την προσβασιμότητα που έχει στις αντίστοιχες δομές υγείας ή τον σεξουαλικό προσδιορισμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να σταθούν εμπόδιο στη σωστή περίθαλψη του ασθενή.
Οι ανισότητες στη φροντίδα του ασθενούς μπορούν να εξαλειφθούν. Αρκεί να αναγνωρίσουμε όλοι μαζί το πραγματικό πρόβλημα και να διορθώσουμε τις αιτίες που το δημιουργούν, με αποτέλεσμα όλοι οι ασθενείς να έχουν ίση μεταχείριση στις δομές υγείας.