Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στην Ελλάδα, με τα νήπια και τα νεαρά αγόρια να αποτελούν «ομάδα αυξημένου κινδύνου» Ο πνιγμός στη βρεφική ηλικία συμβαίνει συνηθέστερα στην μπανιέρα, ενώ η πλειοψηφία των παιδιών προσχολικής ηλικίας πνίγεται σε πισίνα. Αντιθέτως, τα ¾ των πνιγμών των εφήβων λαμβάνουν χώρα σε φυσικό νερό.
Παιδιά με υποκείμενο νόσημα
- Παιδιά με υποκείμενο νευρολογικό ή καρδιολογικό νόσημα ενδέχεται να κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
- Ο πνιγμός αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό για παιδιά με επιληψία. Ο σχετικός κίνδυνος πνιγμού παιδιατρικών ασθενών με επιληψία είναι περίπου 7,5-10 φορές υψηλότερος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
- Ομάδα υψηλού κινδύνου για πνιγμό αποτελούν επίσης τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα των 15 ετών.
- Τέλος, ασθενείς με ιστορικό αρρυθμιών βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, καθώς η έντονη προσπάθεια κατά την κολύμβηση μπορεί να αποτελέσει εκλυτικό παράγοντα αρρυθμιών.
Μαθήματα κολύμβησης
Τα μαθήματα κολύμβησης φαίνεται να βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη του πνιγμού σε παιδιά ηλικίας άνω του ενός έτους. Αντιθέτως, τα βρέφη δεν είναι αναπτυξιακά ώριμα ώστε να έχουν τις δεξιότητες και να εκτελέσουν τις σύνθετες κινήσεις που απαιτούνται στην κολύμβηση.
Η σωστή ηλικία για την έναρξη μαθημάτων κολύμβησης είναι εξατομικευμένη για κάθε παιδί. Οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσουν λόγω των μαθημάτων κολύμβησης και θα πρέπει να επιτηρούν τα παιδιά τους όταν αυτά βρίσκονται μέσα στο νερό.
Οδηγίες πρόληψης πνιγμού
Για την πρόληψη των πνιγμών στα παιδιά θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες:
- Οι γονείς ή φροντιστές δεν θα πρέπει ποτέ να αφήνουν τα μικρά παιδιά μόνα τους ή υπό την επίβλεψη άλλου μικρού παιδιού, όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή κοντά σε θάλασσα, λίμνη, ποτάμι, πισίνα, spa, δεξαμενές νερού, πηγάδια, ή μπανιέρα.
- Όταν τα παιδιά βρίσκονται μέσα σε νερό θα πρέπει να επιβλέπονται πάντα από ενήλικα, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση (περίπου ενός μέτρου εάν πρόκειται για βρέφη ή νήπια), να επιτηρεί προσεκτικά τα παιδιά χωρίς να διασπάται η προσοχή του και φυσικά να μην είναι υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο, να ξέρει πώς θα το απομακρύνει από το νερό και να γνωρίζει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
- Τα μικρά παιδιά πρέπει να φορούν σωσίβιο όταν βρίσκονται μέσα στο νερό, αλλά και όταν βρίσκονται κοντά σε αυτό. Το σωσίβιο θα πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένο και δεμένο, όχι χαλαρό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό.
- Προσοχή στην επιλογή των σωσιβίων. Θα πρέπει να είναι στο σωστό μέγεθος, να είναι εγκεκριμένα και να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Όχι σε φουσκωτά σωσίβια που δίνουν την ψευδή αίσθηση της ασφάλειας.
- Η συμμετοχή σε μαθήματα κολύμβησης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πνιγμού στα παιδιά κατά 88%.
- Τα παιδιά κολυμπούν (και γενικά κολυμπάμε) 3 ώρες μετά το γεύμα.
- Τα παιδιά απαγορεύεται να κάνουν βουτιές, με μόνη εξαίρεση τα σημεία που έχουν ελεγχθεί από ενήλικα σχετικά με το βάθος και την ύπαρξη αντικειμένων κάτω από την επιφάνεια του νερού.
- Ποτέ δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να κολυμπήσουν σε θαλάσσιες περιοχές ή ποτάμια με ρεύμα.
- Παιδιά που κάνουν θαλάσσια αθλήματα θα πρέπει να φορούν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Παιδιά που βρίσκονται σε σκάφος θα πρέπει πάντα να φορούν κατάλληλο σωσίβιο.
- Εάν υπάρχει πισίνα στο σπίτι θα πρέπει να είναι περιφραγμένη περιμετρικά. Η πόρτα που οδηγεί στην πισίνα θα πρέπει να έχει σύρτη σε υψηλό σημείο, μη προσβάσιμο στα παιδιά.
- Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι φουσκωτές πισίνες, οι οποίες επίσης πρέπει να είναι περιφραγμένες.
- Στο σπίτι οι μπανιέρες ή οι λεκάνες με νερό πρέπει να αδειάζονται αμέσως μετά τη χρήση τους. Επίσης οι τουαλέτες θα πρέπει να κλειδώνονται και τα μικρά παιδιά να μη βρίσκονται ποτέ μόνα τους μέσα σε αυτές.
- Εάν παρασυρθούμε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα πρέπει να κολυμπήσουμε παράλληλα με την ακτογραμμή ώστε να απεγκλωβιστούμε και στη συνέχεια κάθετα ώστε να επιστρέψουμε στην ακτή.
- Στις παραλίες παραμένουμε στην επιτρεπόμενη περιοχή κολύμβησης και ιδανικά κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
- Σε περίπτωση καταιγίδας ή κεραυνών βγαίνουμε από τη θάλασσα και απομακρυνόμαστε από την παραλία.