Η υποψία ότι οι λοιμώξεις παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1 δεν είναι νέα. Ειδικοί ερευνητές από καιρό έχουν υποψιαστεί ότι οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν την συγκεκριμένη ασθένεια.
«Αυτή η μελέτη πραγματικά ενισχύει την ιδέα ότι τα γεγονότα στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε η Jessica Dunne, διευθύντρια έρευνας του JDRF (Ίδρυμα Έρευνας για τον Διαβήτη Ανηλίκων).
Προσβάλλονται τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι ιοί μπορούν να επηρεάσουν τα «βήτα κύτταρα» στο πάγκρεας με περισσότερους από έναν τρόπους. Για παράδειγμα, ορισμένοι ιοί φαίνεται να προκαλούν κατάρρευση των κυττάρων… Άλλοι ιοί μπορεί να προκαλέσουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν λανθασμένα στα κύτταρα βήτα, έχοντας την αίσθηση πως πρόκειται για ξένους εισβολείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι στα άτομα με διαβήτη τύπου 1 έχουν μείνει πολύ λίγα υγιή βήτα κύτταρα για να παράγουν αρκετή ινσουλίνη για να επιβιώσουν.
Έως και 19% αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη 1, λόγω λοιμώξεων
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης περίπου 8,5 ετών, 720 παιδιά (επί συνόλουν300.000), ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι:
- Τα παιδιά που είχαν μια αναπνευστική λοίμωξη κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της ζωής είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1 αργότερα.
- Εκείνα που είχαν μια ιογενή λοίμωξη κατά τους πρώτους έξι μήνες είχαν κατά 19% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1 σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν πέρασαν ιογενή λοίμωξη νωρίς στη ζωή τους.