Επιπλέον, μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά και φρούτα και χαμηλής περιεκτικότητας σε κόκκινα / επεξεργασμένα κρέατα και λίπη, μπορεί να αποτελέσει ακόμη μια ασπίδα προστασίας έναντι της νόσου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε παχύσαρκους που ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή και δεν φροντίζουν να ασκούνται.
Άσκηση και οξειδωτικό στρες
Με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις, από τα αποτελέσματα των ερευνών επικρατεί η άποψη ότι η υψηλής έντασης δραστηριότητα προστατεύει από τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη και ότι η τακτική μέτρια δραστηριότητα μπορεί να ενισχύσει τα αντιοξειδωτικά συστήματα, αποτρέποντας έτσι το οξειδωτικό στρες.
Επιπλέον, σε μελέτες που χώρισαν τη φυσική δραστηριότητα σε τέσσερις τομείς (νοικοκυριό, μετακινήσεις, ψυχαγωγική και επαγγελματική δραστηριότητα), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος της μείωσης του κινδύνου κυμαίνεται:
- από 10% έως 56% για την επαγγελματική φυσική δραστηριότητα και
- από 5% έως 65% για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Διατροφή. Διφορούμενα συμπεράσματα
Οδηγοί ταξί και ασθενοφόρων εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από Αλτσχάιμερ
Σχετικά με τη διατροφή, τα συμπεράσματα των μελετών ποικίλουν.
- Σε ορισμένες μελέτες βρέθηκε μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης λαχανικών και φρούτων και καρκίνου του προστάτη, σε άλλες βρέθηκε μια στατιστικά σημαντική προστατευτική επίδραση, ενώ σε άλλες φαίνεται ότι η μείωση του κινδύνου είναι πολύ μικρότερη.
- Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος, μελέτες ανέφεραν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ κρέατος, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου, και κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα, η υψηλή κατανάλωση κρέατος συνδέθηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη τουλάχιστον κατά 56%.
- Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι όσοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες μείωσης των κινδύνων συγκριτικά με εκείνους που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο διατροφής. Ομοίως, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μείωση κατά 46% του κινδύνου στους ανθρώπους που κατανάλωναν πολλές ντομάτες και λιπαρά ψάρια και μικρές ποσότητες επεξεργασμένου κρέατος. Η θετική επίδραση της ντομάτας διαπιστώθηκε και σε άλλες μελέτες.
Επειδή σε τακτά διαστήματα πραγματοποιείται μια μελέτη και τα ευρήματά της παρουσιάζονται ως δεδομένα στην πρόληψη ή αντιμετώπιση μιας ασθένειας, οι ενδιαφερόμενοι συχνά βρίσκονται σε σύγχυση για τον τρόπο ζωής και διατροφής που θα πρέπει να ακολουθούν. Υπάρχουν ωστόσο κατευθυντήριες οδηγίες, για τις οποίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από τον θεράποντα ιατρό τους.
Η εφαρμογή τους δεν εξασφαλίζει, βέβαια, την αποφυγή του καρκίνου. Ακόμα, όμως, κι όταν η νόσος προκύψει, η εξέλιξη των ιατρικών και χειρουργικών μεθόδων θεραπείας προσφέρουν στον ασθενή μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης και μάλιστα χωρίς ταλαιπωρία.