Για τις επιπτώσεις του lockdown στη σωματική και ψυχική μας υγεία «τρέχουν» ήδη δεκάδες μελέτες και οι περισσότερες, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας. Κατάθλιψη, παχυσαρκία, κρίσεις άγχους, απορρύθμιση σακχάρου, είναι μερικά μόνο από τα κλινικά ευρήματα που προέκυψαν στους μήνες της κοινωνικής απομόνωσης. Μια τελευταία μελέτη, όμως, έρχεται να βάλει στην εξίσωση των συνεπειών του lockdown και την υπέρταση. Ιδίως στις γυναίκες…
Η πίεση χτύπησε κόκκινο στις γυναίκες χωρίς σύντροφο
Οι γυναίκες, λοιπόν, που είναι κοινωνικά απομονωμένες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ οι άνδρες όχι στον ίδιο βαθμό, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Άναλιν Κόνκλιν του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση, ανέλυσαν στοιχεία για 28.238 άτομα ηλικίας 45 έως 85 ετών, τόσο κατά την πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη καραντίνα του 2020.
Διαπιστώθηκε ότι – σε σχέση με τις παντρεμένες – οι ανύπαντρες είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης, οι διαζευγμένες 21%, ενώ οι χήρες 33%. Επίσης, σε σχέση με όσες είχαν τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα επαφών, εκείνες με τις λιγότερες κοινωνικές διασυνδέσεις είχαν 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν υπέρταση.
Ακριβώς αντίθετα ευρήματα στους άνδρες, ιδίως του ελεύθερους
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η σχέση κοινωνικών επαφών-υπέρτασης είναι πολύ μικρότερη στους άνδρες. Μάλιστα, όσοι ζούσαν μόνοι τους είχαν μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με τους παντρεμένους ή όσους συζούσαν, ενώ ούτε το μέγεθος του δικτύου κοινωνικών επαφών φαίνεται να παίζει ιδιαίτερο ρόλο για τους άνδρες, όσον αφορά τουλάχιστον την αρτηριακή πίεση τους.
Άγχος, θυμός, κατάθλιψη και υπέρταση κάτω από την ίδια «στέγη»
Στο μεταξύ, πληθαίνουν τα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του lockdown λόγω της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.
- Μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, έδειξε ότι τα επίπεδα του στρες, της μοναξιάς και του θυμού έχουν σημειώσει δραματική αύξηση και στην Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται όχι μόνο στην αυξημένη χορήγηση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών, αλλά και στην αύξηση της συνταγογράφησης αντιϋπερτασικών φαρμάκων.
- Σε αντίστοιχες διαπιστώσεις οδηγήθηκε και μια αργεντίνικη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Μπουένος Άϊρες, όπου η αύξηση της αρτηριακής πίεσης επιβεβαιώθηκε με βάση τις εισαγωγές ασθενών στα τμήματα επειγόντων του νοσοκομείου, τόσο κατά το πρώτο επιδημικό κύμα της περασμένης άνοιξης, όσο και κατά το δεύτερο που διανύουμε ακόμη.
Η πιθανότητα υπέρτασης ήταν αυξημένη κατά 37% στη διάρκεια της υποχρεωτικής κοινωνικής απομόνωσης στην Αργεντινή. Η αυξημένη πιθανότητα υπέρτασης αποδόθηκε στο αυξημένο στρες λόγω της πανδημίας, στις περιορισμένες κοινωνικές επαφές και στα αυξημένα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, που από κοινού οδηγούν σε μεγαλύτερη ψυχική ένταση.