Η ταυτότητα της γρίπης και η πρόληψή της
Η γρίπη είναι μια νόσος που οφείλεται σε ιούς. Υπάρχουν 3 τύποι ιών, οι Α, Β και C. Στους ανθρώπους, οι ιοί τύπου Α και Β αποτελούν τα βασικά αίτια της γρίπης που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και το μυοσκελετικό σύστημα (αρθραλγίες, μυαλγίες με έντονη σωματική καταβολή).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές και επωφελείς υγειονομικές παρεμβάσεις, αφού προλαμβάνει ετησίως 2-3 εκατομμύρια θανάτους ασθενών κάθε ηλικίας που νοσούν από λοιμώξεις. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν αναφερόμαστε σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, λ.χ. διαβήτη.
Τρεις φορές πιο θανατηφόρα η γρίπη στους διαβητικούς ασθενείς
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ο σακχαρώδης διαβήτης (τύπου 1 και τύπου 2) είναι ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα που επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές λοιμώξεις. Ακόμα και καλά ρυθμισμένος μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργική ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσούν συχνότερα αλλά και σοβαρότερα από ιογενείς αλλά και μικροβιακές λοιμώξεις.
- Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από επιπλοκές της γρίπης, και
- 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία για γρίπη.
- Τα ποσοστά θανάτου από πνευμονία εξαιτίας της γρίπης μεταξύ των ατόμων με διαβήτη είναι διπλάσια στις χαμηλού βιοτικού επιπέδου τάξεις, σε αυτούς με καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια ή άλλες συνυπάρχουσες σοβαρές παθήσεις και σε αυτούς με προχωρημένη ηλικία.
Τώρα είναι η ώρα να εμβολιαστείτε!
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται ετησίως με το αντιγριπικό εμβόλιο. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μετά τον Οκτώβριο και ιδανικά έως τον Νοέμβριο. Χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει προστατευτικά αντισώματα. Στους ενήλικες αρκεί να γίνεται μόνο μία δόση εμβολίου κάθε χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι επαναληπτική δόση του εμβολίου της γρίπης δεν προσφέρει στη βελτίωση της ανοσίας.
Από τη σωστή οπτική γωνία
Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους να προστατευθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη από την εποχική γρίπη. Οι παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου είναι πρακτικά ανύπαρκτες, ενώ εάν παρατηρηθούν, συνήθως είναι ήπιες και υποχωρούν μόνες τους. Οι σοβαρές, ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Πέραν της καλής ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της καθημερινής άσκησης, τα εμβόλια γενικότερα αποτελούν σημαντικό παράγοντα της παρακολούθησης και της φροντίδας των ατόμων με διαβήτη, ώστε να εξασφαλιστεί καλύτερη ποιότητα ζωής.