Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον ανδρικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι δείκτες επιβίωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά, χάρη στην εξέλιξη των θεραπευτικών τεχνικών. Αρκεί, βέβαια, η διάγνωση να γίνει έγκαιρα και με τις σωστές εργαστηριακές, απεικονιστικές και κλινικές εξετάσεις.
Η πρόγνωση για την εξέλιξη της νόσου
Ο καρκίνος του προστάτη στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξελίσσεται αργά και έχει πολύ καλή πρόγνωση. Ο συνδυασμός χειρουργικής αντιμετώπισης, τοπικής ακτινοβολίας και φαρμακευτικής αγωγής προσφέρει πολλά χρόνια ζωής στους ασθενείς αυτούς, με την προϋπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, ότι η διάγνωση θα γίνει έγκαιρα και σε αρχικά στάδια. Για τον λόγο αυτό είναι καθοριστικής σημασίας κάθε άνδρας μετά τα 50 να εξετάζεται τακτικά, ιδίως εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη.
Στο ΥΓΕΙΑ, παρέχεται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ασθενή με καρκίνο προστάτη, εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες τεχνολογίες στον τομέα της διάγνωσης αλλά και της αντιμετώπισης της νόσου.
Όλα αρχίζουν από τη διάγνωση
Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου επιτυγχάνεται με υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη διορθική βιοψία του προστάτη. Η απόφαση, όμως, για το αν θα πρέπει ή όχι να γίνει η βιοψία, λαμβάνεται αφού ο ουρολόγος εξετάσει κλινικά – με δακτυλική εξέταση – τον προστάτη και, βέβαια, με τη βοήθεια του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), οι τιμές του οποίου μπορεί να μας δώσουν μια αρχική εικόνα για πιθανό πρόβλημα.
Βιοψία του προστάτη αδένα
Για τη βιοψία του προστάτη, είναι καθοριστικό να γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια η τοποθέτηση της βελόνας βιοψίας. Αυτό σήμερα εξασφαλίζεται στον μέγιστο βαθμό με την ταυτόχρονη εφαρμογή υπερηχογραφήματος και μαγνητικής τομογραφίας,
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Το Τμήμα Γενικών Υπερήχων του ΥΓΕΙΑ διαθέτει το πρωτοποριακό Σύστημα Υβριδικής Απεικόνισης (Fusion Imaging) που συνδυάζει εικόνες διορθικού υπερηχογραφήματος με εικόνες Μαγνητικής Πολυπαραμετρικής Τομογραφίας του προστάτη. Οι εικόνες των δύο μεθόδων – και για κάθε ανατομική θέση στον προστάτη αδένα – μπορεί να εμφανίζονται επιπροβαλλόμενες η μία επάνω στην άλλη με απόλυτη ακρίβεια, έτσι ώστε οι πληροφορίες της πολύ ευαίσθητης Μαγνητικής Τομογραφίας να προβάλλουν επάνω στην εικόνα των υπερήχων.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα – κατά τη διενέργεια καθοδηγούμενης με υπερήχους βιοψίας προστάτη – να γίνεται με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια η τοποθέτηση της βελόνας βιοψίας, καθώς παρέχεται επιπλέον καθοδήγηση από την αντίστοιχη εικόνα της Μαγνητικής Τομογραφίας.
Σταδιοποίηση του καρκίνου του προστάτη και θεραπεία
Μόλις διαγνωστεί ο προστατικός καρκίνος πρέπει να γίνει σταδιοποίησή του για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μεταστατικές εστίες στα οστά και σε λεμφαδένες. Αυτό επιτυγχάνεται με σπινθηρογράφημα οστών και με αξονική τομογραφία κοιλίας.
Σε επιλεγμένα περιστατικά η σταδιοποίηση μπορεί να συμπληρωθεί με τη χρήση πρωτοποριακών τεχνικών και φαρμάκων της μοριακής απεικόνισης όπως είναι το Ga-68 PSMA PET/CT. Το ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο και μοναδικό νοσοκομείο στην Ελλάδα που μπορεί και συνθέτει το Ga-68 PSMA απαραίτητο ραδιοφάρμακο για την εξέταση PET/CT.
Άπαξ και γίνει η διάγνωση στα αρχικά στάδια της νόσου υπάρχουν οι εξής θεραπευτικές επιλογές:
- ρομποτική ριζική προστατεκτομή,
- ανοικτή ριζική προστατεκτομή,
- βραχυθεραπεία και
- τοπική ακτινοβολία.
Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή. Η ανοικτή ριζική προστατεκτομή είναι η κλασσική επέμβαση και έχει αποδειχτεί με μελέτες ότι όταν εκτελείται από έμπειρο ουρολόγο έχει πολύ καλά λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα. Σήμερα η επιλογή της ανοικτής μεθόδου έχει περιορισθεί μόνο για ασθενείς που είχαν υποβληθεί στο παρελθόν σε πολύπλοκες και επιπεπλεγμένες ανοικτές επεμβάσεις κοιλίας
Ριζική προστατεκτομή με το σύστημα DaVinci Xi. Σε νεότερους ασθενείς συνήθως επιλέγεται η ριζική προστατεκτομή και όχι η ακτινοβολία. Σήμερα, στο ΥΓΕΙΑ, υπάρχει το σύστημα DaVinciXi, το πιο εξελιγμένο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής ιατρικής τεχνολογίας, το οποίο εξασφαλίζει τη μικρότερη δυνατή τομή για τον ασθενή. Επίσης, εξασφαλίζει ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, σημαντική μείωση του χρόνου νοσηλείας, πιο γρήγορη ανάρρωση και άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Χρησιμοποιεί τρισδιάστατη απεικόνιση (3D) υψηλής ανάλυσης (HD), προκειμένου ο χειρουργός να πραγματοποιεί επεμβάσεις με μεγάλη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα και ευελιξία.
Τοπική ακτινοβολία-βραχυθεραπεία. Η τοπική ακτινοβολία γίνεται είτε από εξωτερικές πηγές είτε με την εμφύτευση κόκκων ενδοϊστικά (βραχυθεραπεία). Οι θεραπείες αυτές είναι ανταγωνιστικές των χειρουργικών επεμβάσεων με πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και αποτελούν άριστη επιλογή για τους ασθενείς που δεν επιθυμούν να χειρουργηθούν και για εκείνους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγο άλλων ιατρικών προβλημάτων
Φαρμακευτική θεραπεία όταν υπάρχουν μεταστάσεις
Όταν υπάρχει μεταστατική νόσος κατά τη διάγνωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι ο ορμονικός χειρισμός. Συνδυάζονται φάρμακα από το στόμα και ενέσιμα σκευάσματα που στόχο έχουν να μειώσουν την τεστοστερόνη του αίματος σε επίπεδα ορχεκτομής. Τελευταία και η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται σαν θεραπεία επιλογής σε ασθενείς με μεταστατική νόσο.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο