Θα μπορούσαν τα μανιτάρια να βοηθήσουν στη βελτίωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης; Νέα έρευνα δείχνει πώς ίσως είναι εφικτό.
Συμφώνα με μία νέα έρευνα τα μανιτάρια φαίνεται να μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο βελτίωσης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Τα μανιτάρια περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, στερόλες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αμινοξέα. Οι ειδικοί συνιστούν μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ολική διατροφή, όπως η μεσογειακή ή η δίαιτα DASH, για να βοηθήσουν τους ασθενείς να ρυθμίσουν την υπέρταση και να αποφύγουν τις καρδιακές παθήσεις.
Μανιτάρια: «Πολεμούν» την υπέρταση και τονώνουν το ανοσοποιητικό
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η προσθήκη μανιταριών στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Για πολλούς, η διατήρηση της υγείας της καρδιάς αποτελεί κορυφαίο μέλημα.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες -πριν από τον καρκίνο και το COVID-19- η εξεύρεση τρόπων για να διατηρούνται υπό έλεγχο παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς, όπως η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι καθοριστικής σημασίας.
Η προσθήκη ενός ευρέως προσβάσιμου συστατικού στη διατροφή μας όπως τα μανιτάρια θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research προβάλλει πώς η ενσωμάτωση βρώσιμων μανιταριών στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει την υπέρταση κάποιου. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι έχουν γραφτεί πολλά για τα οφέλη των συστατικών των μανιταριών στην υγεία, αλλά συχνά ήταν «δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως το ρόλο των μανιταριών ως διατροφικές παρεμβάσεις στην ανακούφιση της υπέρτασης και άλλων καρδιαγγειακών δυσλειτουργιών».
Μεταξύ των ευρημάτων τους, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι βιοδραστικές ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια, όπως η κορδιζεπίνη, η λοβαστατίνη, η εριταδενίνη και η εργοστερόλη, πιστεύεται ότι «επηρεάζουν άμεσα την έκφραση γονιδίων που προκαλούν καρδιαγγειακή» λειτουργία, λόγω του γεγονότος ότι είναι δομικά παρόμοια, μεταξύ άλλων, με την αδενοσίνη μια χημική ουσία που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.
Όταν της ζητήθηκε να θέσει αυτά τα ευρήματα σε ένα πλαίσιο, η Dana Ellis Hunnes, PhD, MPH, RD, ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA και συγγραφέας του βιβλίου Recipe For Survival, δήλωσε στο Health ότι μια μερίδα μανιταριών -για τους ανθρώπους που δεν είναι αλλεργικοί, τουλάχιστον- θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα όχι και τόσο υγιεινής διατροφής, μπορεί να μην κάνει τεράστια ή σημαντική διαφορά στον συνολικό κίνδυνο», εξήγησε, «αλλά όταν προστίθεται σε μια ποικίλη και συνολικά υγιεινή μεσογειακή ή DASH διατροφή, μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο».
Πώς τα μανιτάρια επηρεάζουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
Στην ανασκόπησή τους, οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν ότι τα βρώσιμα μανιτάρια είναι από καιρό γνωστό ότι είναι «λειτουργικά τρόφιμα» που χρησιμεύουν ως πλούσιος βιοενεργός πόρος, δηλαδή περιέχουν ενώσεις που διεγείρουν σωματικές δράσεις που δημιουργούν συνολική καλή υγεία. Τα βιοδραστικά τρόφιμα έχουν μελετηθεί ως προληπτικά εργαλεία όχι μόνο για τις καρδιακές παθήσεις, αλλά και για τον καρκίνο, μεταξύ άλλων παθήσεων.
Η ανασκόπηση σημειώνει ότι τα μανιτάρια ενσωματώνονται συχνά σε καρδιο-υγιείς προσεγγίσεις διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), λόγω του γεγονότος ότι περιέχουν βιοδραστικές ουσίες όπως πρωτεΐνες, στερόλες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αμινοξέα.
Ειδήσεις σήμερα
Blue Horizon: Τα 3+1 εγκληματικά λάθη της τραγωδίας
Λαγουβάρδος στον ΕΤ για την κακοκαιρία: Ερχονται κι άλλα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον