Τον τελευταίο χρόνο, τα αντισηπτικά σε μορφή τζελ ξεπηδούν παντού, από τα σχολεία και τα νοσοκομεία έως τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία.
Παρά το γεγονός ότι μας σώζουν σε πολλές στιγμές της καθημερινότητας που η ανάγκη για απολύμανση των χεριών μας είναι επιτακτική, τα αντισηπτικά ενέχουν έναν κίνδυνο που δεν είχαμε προβλέψει, και αφορά κυρίως τα παιδιά.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, τα παιδιά κινδυνεύουν πλέον περισσότερο από ποτέ από την έκθεση σε επικίνδυνα χημικά που προκαλούν ερεθισμούς στα μάτια, και αυτό λόγω των αντισηπτικών.
Ενώ το 2019 μόλις το 1,3% των περιστατικών οφειλόταν στα αντισηπτικά, το 2020 το ποσοστό ανήλθε στο 9,9%.
Από την 1η Απριλίου έως τις 24 Αυγούστου, οι περιπτώσεις παιδιών στη Γαλλία που εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω της μόλυνσης των ματιών τους με χημικά επταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2019, με δύο περιπτώσεις να χρειάζονται οφθαλμολογική επέμβαση, καθώς τα χημικά είχαν εισέλθει ως τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού.
Τα αντισηπτικά μπορούν να αποβούν τόσο καταστρεπτικά για τα μάτια, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν αιθανόλη, η οποία διαλύει τα κύτταρα του κερατοειδούς χιτώνα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά κάτω των 4 ετών, πράγμα που είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα περισσότερα αντισηπτικά στους δημόσιους χώρους τοποθετούνται σε ύψος περίπου 1 μέτρου- στο ύψος της μέσης δηλαδή, για έναν ενήλικα, και των ματιών, για το μέσο παιδί αυτής της ηλικίας.
Τα παιδιά πολλές φορές παραγνωρίζουν, ακόμη, τον κίνδυνο του να φέρουν τα μάτια τους σε επαφή με τα χέρια, ενώ το αντισηπτικό δεν έχει ακόμη στεγνώσει.
Για τους παραπάνω λόγους, οι ειδικοί έχουν αναδείξει την σημασία του να τοποθετούνται τα αντισηπτικά σε καταλληλότερα σημεία πρόσβασης, όσον αφορά τους χώρους που συχνάζουν τα παιδιά.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Από την μεριά τους, οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να διδάξουν στα παιδιά τους την ορθή χρήση του αντισηπτικού και να τα ενθαρρύνουν να πλένονται με νερό και σαπούνι, όποτε αυτό είναι δυνατό.
Σε περίπτωση επαφής του χημικού με τα μάτια, οι ειδικοί είναι, τέλος, κάθετοι ως προς το ότι το παιδί θα πρέπει να μεταφέρεται γρήγορα σε κάποιο ιατρείο.
Ενώ το ξέπλυμα με νερό μπορεί να φέρει ανακούφιση και να περιορίσει τη ζημιά, η επικινδυνότητα της αιθανόλης για τα μάτια, και ιδίως των παιδιών, σημαίνει ότι ένα τέτοιο ατύχημα χρήζει πάντοτε γνωμάτευσης από έναν γιατρό που θα μπορέσει να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.
ΠΗΓΗ: CNN
Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων
Κορωνοϊός – Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι: Δεκάδες κρούσματα – 10 ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο
Κορωνοϊός – Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης: Έρευνες κάνουν λόγο για νέα μετάλλαξη του ιού στις ΗΠΑ
Κορωνοϊός – Σύψας: Παίζουμε με τη φωτιά – Με αυτές τις εικόνες δεν μπορεί να μείνει ανοιχτή η αγορά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr