Τα τρέχοντα δεδομένα δείχνουν γενικά ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αυξάνει την πιθανότητα προσβολής, σοβαρής νόσησης, ή ακόμα και θανάτου από τη μόλυνση με τον κωρονοϊό συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, οι ακόλουθες ομάδες ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση από COVID-19:
- Άτομα με προϊούσα μορφή (προοδευτική) σκλήρυνσης κατά πλάκας
- Άτομα με σκλήρυνση με ηλικία άνω των 60 ετών
- Άτομα με σκλήρυνση με υψηλότερα επίπεδα αναπηρίας
- Άτομα με σκλήρυνση και παχυσαρκία, διαβήτη ή ασθένειες της καρδιάς ή των πνευμόνων
- Άτομα που λαμβάνουν ορισμένες τρίτης γραμμής θεραπείες τροποποίησης της νόσου για την Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Όλα τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση πρέπει να εμβολιάζονται κατά του COVID-19
Η επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση μας έδειξε ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Ακόμη, όμως, και μετά τη λήψη του εμβολίου, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προφυλάξεις κατά του COVID-19, όπως η χρήση μάσκας προσώπου, η κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών.
Οι κίνδυνοι της νόσου COVID-19 υπερτερούν των σπανιότατων πιθανών σχετικών κινδύνων από το εμβόλιο. Επιπλέον, τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού και οι στενές επαφές με τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση, θα πρέπει επίσης να κάνουν εμβόλιο το συντομότερο δυνατό, για να μεγιστοποιήσουν την προστασία τους από τον COVID-19.
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τα εμβόλια, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η ανησυχία για τις πιθανές παρενέργειες
Τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν κάποιες παρενέργειες, όπως πυρετό ή κόπωση, οι οποίες συνήθως διαρκούν για λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι παροδικές ανεπιθύμητες ενέργειες, του πυρετού, της μυϊκής δυσφορίας και της κόπωσης μπορεί να επιδεινώσουν προσωρινά τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι όμως σημεία ότι το εμβόλιο ενεργεί και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Πρέπει να αλλάξει η αγωγή για τη σκλήρυνση;
Σημαντική είναι και η στρατηγική της συνέχισης της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και οι οποίοι εμβολιάζονται κατά της COVID-19. Η καθυστέρηση της έναρξης ενός ανοσοτροποποιητικού φαρμάκου ή η αλλαγή του χρονικού διαστήματος λήψης αυτού είναι μια τακτική που επιτρέπει στο εμβόλιο να είναι πλήρως αποτελεσματικό και πρέπει να καθορίζεται σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
Οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση καλούνται, λοιπόν, να ανταπεξέλθουν σε μια ακόμα δοκιμασία. Η υπομονή, η προσήλωση στους υγειονομικούς κανόνες, η διατήρηση της επικοινωνίας τους με τους θεράποντες ιατρούς αλλά και τους άλλους θεραπευτές, είναι απαραίτητες.