Μάλιστα τα sms ενημέρωσης θα αποσταλούν στις γυναίκες εντός του Δεκεμβρίου ώστε να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.
Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στον πληθυσμό το επόμενο διάστημα η γενική γραμματέας Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέρθηκε σε όλες τις δωρεάν εξετάσεις που θα γίνουν στον πληθυσμό.
Τα υπόλοιπα προγράμματα
Ειδικότερα τα προγράμματα είναι τα εξής:
- Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: 1,3 εκ γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό.
- Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας: 2,5 εκ γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών, τεστ ΠΑΠ, hpv dna test, κολποσκόπηση, βιοψία.
- Καρδιαγγειακά:5.5 περίπου εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 και ετών, λιπιδαιμικό προφίλ, μεταβολικό σύνδρομο.
- Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου: 3,8 εκ άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών, κολονοσκόπηση.
Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Φώφη Γεννηματά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 3000 γυναίκες με ευρήματα.
Ακολουθεί εντός του προσεχούς διαστήματος το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και περιλαμβάνει:
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
- 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την ηλικία των 15 ετών έναντι του ιού HPV
- 70% των γυναικών ηλικίας ως 35 και 45 ετών να έχουν εξεταστεί με υψηλής αποδοτικότητας HPV dna test και
- 90% των γυναικών που εντοπίζονται με ασθένεια του τραχήλου, να λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία
Έτσι λοιπόν, αυτό το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV αναμένουμε να οδηγήσει σε εξάλειψη των νέων περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου εξαιτίας του HPV ως το 2030.
Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε: Από σήμερα μπαίνει στη διαδικασία για την υλοποίηση το πρόγραμμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και υπάρχουν και άλλα 2 προγράμματα για το καρκίνο του παχέος εντέρου και για τις καρδιακές παθήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα μάλιστα με τις κινητές μονάδες βρεθήκαμε και σε μια λέσχη φιλίας του Δήμου Αθηναίων και αυτό θα γίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, εκμεταλλευόμενοι και τις κινητές μονάδες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του εμβολιασμού. Τις διατηρούμε προκειμένου να γίνονται όλες οι προληπτικές εξετάσεις στον πληθυσμό. Με την έγκυρη πρόληψη αυτομάτως μειώνουμε κατά πολύ τη θνησιμότητα, καθώς ασθένειες θα διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο, όπως το βλέπουμε αυτή τη στιγμή να γίνεται με τον καρκίνο του μαστού.
Παράλληλα όμως υπάρχει και μια σειρά από δράσεις που συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, καθώς και με δράσεις της δημόσιας υγείας, οι οποίες ουσιαστικά εγκαινιάζουν «ένα νέο πλαίσιο στο οποίο στηριζόμαστε και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. Να χρησιμοποιούμε την πρωτοβάθμια πέρα από την βασική της δομή που υπάρχει και ως μοχλό να προωθεί την πρόληψη τόσο μέσω του προσωπικού γιατρού όσο και με των δομών οι οποίες υπάρχουν, αλλά και τις κινητές μονάδες, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης», όπως δήλωσε.
Σέρρες: Βαριές κατηγορίες για εργολάβο, ηλεκτρολόγο – Μπαλάκι οι ευθύνες
Συντάξεις: Τριπλός χριστουγεννιάτικος μποναμάς για συνταξιούχους
Εορταστικό καλάθι νοικοκυριού: Τι θα περιλαμβάνει