«Υπάρχει ένας ορισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτό τον τύπο της ηπατίτιδας, που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε. Οπότε, όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε σε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του (ρ/σ Real).
Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΟΔΥ ανά περίπου 15 ημέρες θα ενημερώνει για τα περιστατικά που σχετίζονται με την οξεία ηπατίτιδα η οποία ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε.
Ηπατίτιδα: Για μεταμοσχεύσεις
Οσον αφορά στο απευκταίο σενάριο κάποιο παιδί να χρειαστεί μεταμόσχευση, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας είναι σε ετοιμότητα να σταλεί στην Ιταλία, εφόσον στη χώρα μας δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά. Οπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, η Ελλάδα έχει σύμβαση με δύο κέντρα, ένα στη Ρώμη και ένα στο Παλέρμο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όμως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια εικόνα που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση. «Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.
Ανεπαρκείς υποδομές
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες μεταμοσχεύσεις (περί τις δέκα), κυρίως σε εφήβους και βρέφη, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ο λόγος που δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά στη χώρα μας είναι καθώς το συγκεκριμένο είδος μεταμόσχευσης γίνεται από ζώντες δότες και κατά βάση τη μαμά ή τον μπαμπά του παιδιού. Πρόκειται για μια επέμβαση πολύ απαιτητική, όπως αναφέρουν ειδικοί στο χώρο των μεταμοσχεύσεων. Η Ελλάδα διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, όμως οι υποδομές στα δημόσια νοσοκομεία όπου είναι τα μεταμοσχευτικά κέντρα δεν επαρκούν. Στην Ιταλία η χώρα μας στέλνει περίπου δέκα παιδιά ετησίως, κυρίως βρέφη που γεννιούνται με ανεπάρκεια ήπατος.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Αττική, έχουν εντοπιστεί τρία περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό, και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml). Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά. Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV (που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση), CMV (κυτταρομεγαλοϊός), αδενοϊός ή κορονοϊός. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Εν τω μεταξύ, φθίνουσα εξακολουθεί να είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ έχουν πλέον συμπληρωθεί δύο εβδομάδες μετά την άρση των μέτρων. Τις επόμενες ημέρες μένει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αν και ειδικοί και κυβέρνηση διατηρούν μια επιφυλακτικότητα ως προς την αφαίρεσή της.
«Στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα από 1η Ιουνίου, οι κλειστοί χώροι είναι ελάχιστοι», σημείωσε (ρ/σ Real) ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσθέτοντας ότι προς τα τέλη Μαΐου θα ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την αφαίρεση της μάσκας. «Θα υπάρξουν σίγουρα κλειστοί χώροι στους οποίους θα παραμείνει η μάσκα και, κυρίως, θα είναι οι χώροι που σχετίζονται με νοσοκομεία, με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενδεχομένως άλλοι χώροι που έχουν συνωστισμό», ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε επιφυλακτικοί σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται τώρα με τις αεροπορικές εταιρίες και αφορά στην αφαίρεση της μάσκας σε αεροπλάνα».